söndag 3 september 2017

En exkluderande indexfond?

Mänga är de som gillar indexfonder, långsiktigt sparande oss så vidare. Att det är färre än de som förordar detta än som praktiserar det fullt ut tror jag mig vara ganska säker på är fallet (jag själv är ett exempel på detta, så med endast ett exempel får detta anses vara bevisat).

En kritik mot indexfonder, t ex de som följer OMSX30, är att man får in bolag i portföljen man inte vill ha. Om vi stannar vid OMSX30 går detta index att följa gratis via t ex Avanza Zero. Dock äger man då andelar i bolag som t ex Fingerprint, Telia och H&M vilket inte är allas favoriter - trots att jag äger aktier i de två sista!

En ide jag har är att någon lämplig leverantör startar en indexfond i vilken man kan välja bort x antal aktier och man således följer en smalare variant av indexet. Detta medför ju en del extra arbete, men med dagens teknik borde detta inte vara så otroligt svårt att få till. Man skulle till exempel tänka sig:

- Fonden följer OMXS30 index
- Du kan välja bort upp till fem aktier
- Du kan ändra ditt val max en gång per månad
- Till skillnad från t ex Avanza Zero tar man ut en liten avgift för denna exkluderande tjänst, t ex 0,2% och/eller en engångskostnad på 100 kr vid "exkludering"
- Aktier som tillkommer till index ingår i din investering (du måste alltså exkludera denna aktivt för att den inte ska ingå)

Det finns säkerligen en hel argument mot detta, t ex att man faktiskt själv kan bygga upp motsvarande portfölj genom köp av aktier, men jag tycker att detta borde vara en fin lösning för lata människor som t ex gillar att sätta upp automatiskt månadssparande, enkelt vill kunna öka/minska, automatisk återinvestera utdelningar och så vidare.

Är detta en bra idé?

Om lämplig bank/värdepappershandlare skulle sätta upp detta, skulle du investera och vilka aktier skulle du exkludera?


6 kommentarer:

 1. Har också funderat på liknande saker. Tror som du det skulle vara populärt. Som du säger vill många undvika vissa bolag. T ex av etiska skäl. Jag har mest tänkt att det är svårt veta om fonderna tar mycket i courtage.
  Om jag hade mycket pengar skulle jag kopiera Nordnets superfond men undvika vissa bolag somjag tror har dålig ledning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haj Kaktus, tack för kommentar. Att skapa sin egen portfölj är inte fel om man har intresset, vilket jag tror de flesta som läser här har. Jag tror som sagt också att detta skulle kunna bli populärt och vara en form av mellanting mellan att spendera mycket och lite tid på sina investeringar.

   Radera
 2. Precis som du säger tror jag det främsta argumentet mot det är att det är så enkelt att kopiera själv genom direktköp. Är man så pass intresserad av aktiespar att man vill peta bort vissa aktier så är man troligen engagerad nog för direktägande. I uppgång kommer ofta många nya finansiella produkter. Ska bli intressant att se vilka som försvinner om vi får se 18 månaders nedgång någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår hur du menar, men har personligen svårare för att köpa in mig i 25 aktier regelbundet jämfört med att köpa andelar i en (hypotetisk) exkluderande indexfond som jag beskriver ovan.

   Radera
  2. Jag förstår. Vilka fem skulle du vilja exkludera? :)

   Radera
  3. På rak arm och i skrivande stund skulle jag nog endast välja bort Fingerprint. Å andra sidan är deras andel av index så låg (0,26%) att det kan kvitta. Mer intressant skulle det bli om man hade en långsiktigt negativ syn på något av de större innehaven eller kanske vill ta bort en av bankerna för att minska "exposure" mot denna sektor. En del bloggrannar skulle nog välja att ta bort HM som har en andel på 7,6%.

   Radera