lördag 23 december 2017

Portföljernas utveckling 2017 (och 2015-2017)

Året är inte helt slut, men jag gör mitt personliga årsbokslut lite i förtid.

Aktieportföljen +4,6%
En kanske inte så imponerande avkastning och klart under index där t o m OMXS30 gått upp mer (5,8%). Efter ett mycket bra 2016 kanske detta är priset jag får betala för min långsiktighet. Det är ju åtminstone på plus, trots en del "ålarens" i portföljen.

Värdet på portföljen gick ner under det fjärde kvartalet och summerar i skrivande stund till 3 756 179. Det är en summa jag inte trodde att jag skulle uppnå i min ungdoms dagar och även om beloppet varierar är jag ibland lite imponerad.


Fondportföljen +6,5%
Inte så illa alls med tanke på att jag investerat löpande under året och haft stora delar av portföljens värde parkerat i räntefond under tiden. Sedan några dagar är portföljen dock helt investerad i mina fem utvalda fonder:

- Avanza Zero
- SPP Aktiefond Global
- Länsförsäkringar Global Indexnära
Handelsbanken Sverige OMXSB Index
- SPP Aktiefond Europa 

Jag har med andra ord växlat bort från den tidigare ETF för att följa OMXSB indexet (se inlägg).


Fegisportföljen +2,9%
Här ligger jag mycket försiktigt investerad i Spiltan Räntefond och Spiltan Högräntefond.

Utvecklingen kan ha störts av lite andra innehav under första delen av året, men nu avser jag att behålla dessa två fonder i fegisportföljen under de närmsta åren om inget oförutsett händer. I viss mån är detta min buffert.


Hedgeportföljen +7,4%
Att denna portfölj presterat bäst är onekligen årets överraskning! Brummer Multi-Strategy 2xL har gått med 11,9%, medan Nektar har besvikit med en nedgång runt 3%. Hur som haver en ordentligt revansch för denna portfölj som gick negativt under 2016.


Summa summarum
Alla portföljer har gått positivt i år vilket är något överraskande för mig. Inga spektakulära resultat åt endera hållet, men jag är nöjd och ändrar inte min strategi.

Mina innehav kan hittas på innehavssidan.

Om jag tittar på min totala förmögenhet har denna växt med 13%, vilket jag är mycket nöjd med. (Den uppmärksamme inser kvickt att inte allt kapital finns i portföljerna beskrivna ovan, även om det är majoriteten av kapitalet som ligger där.)

Vägen kvar till den finansiella friheten har under året med andra ord blivit något kortare.


2015-2017
Så här under ledig tid kan det vara värt att reflektera litegrann. Utan att bli alltför långrandig hittar ni nedan portföljernas utvecklingen 2015 - 2017. Detta är alltså utveckling, exkluderande "nysparande".


På tal om att reflektera. Tittar på ovanstående bild bör man kanske fundera på varför man inte investerar i en indexfond eller två. Detta tål att tänkas på. Vi får se hur aktie- och fondportföljerna utvecklas under 2018 och jag kanske återkommer i frågan efter ordentligt funderande. Strategin ligger som sagt fast.

Med detta ber jag att få tillönska den lilla läsekretsen en riktigt god jul!


2 kommentarer:

 1. Tack för uppdateringen! Det som slår mig när jag tittar på utvecklingen av six30 är hur relativt stabilt de presterat. Frågan är om/hur länge det kommer att gå så! Fortsätt kör hårt och må avkastningen vara med dig ;)
  Mvh Kneg till Deg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar. Ja, SIX30 ser stabilt ut. Att det skulle fortsätta så verkar inte troligt, men de flesta tror ju på ett bra 2018, så det kanske blir en trendbrytning uppåt(?).

   Radera