tisdag 2 januari 2018

Dagens boktips: Gaius Marius av Cristofer Andersson

Äntligen! Den har legat på hyllan ett bra tag, men efter att äntligen ha plockat upp den igår har jag nu läst boken skriven av bloggrannen Cristofer Andersson, mer känd som Fermentum Vitae.

För ett bra tag sedan beskrev Cristofer hur hans dröm om att publicera en bok var nära att komma till uppfyllelse om bara tillräckligt många förbeställda hans bok. Jag var en av dessa, men av olika anledningar har boken blivit liggande i "att läsa" högen fram till nu. Cristofer var ganska glad när det till slut visade sig att tillräckligt många var beredda att stödja detta projekt.

Marius - Roms tredje grundare : "Novus Homo" : Hispania Citerior 114-113 f.kr (inbunden)

I den mycket välskrivna boken får vi följa romernas ledare i provinsen på den iberiska halvön (dagens Spanien och Portugal) i strider mot de lokala motståndarna. Vi får en god inblick i hur livet i en romersk armé är organiserat samt får även följa denne ledares tankar kring strid, politiken i det romerska riket samt rikliga beskrivningar i hur striderna gick till på den tiden. Bokens andra huvudperson är motståndarsidans ledare. Det är intressant att följa hur de olika ledarna tänker och agerar utifrån det de vet.

Boken innehåller en hel del romerska termer, vilket inte hindrar den goda läsupplevelsen. Dessa finns förtjänstfullt beskrivna i slutet av boken för den som verkligen vill förstå alla termer.

Det är ingen skönmålning boken ägnar sig åt, men bokens dryga 300 sidor fångade mitt intresse och det var svårt att lägga ner boken när jag väl börjat läsa.

Boken kan kunde köpas via Bokus (länk), men den är uppenbarligen tillfälligt slut!

Om det inte har framgått kan jag rekommendera denna, särskilt för den som kanske har lite historiskt intresse, eller vill få en inblick i hur saker och ting fungerade förr.

Nu väntar jag bara på uppföljaren (som det i slutet av boken lämnats öppning för).


2 kommentarer:

 1. Hej Egon och tack för denna roliga och härliga recension!

  Vad roligt att du uppskattade boken och fann den spännande.
  Öppnar boken upp för en uppföljare...? Jisses, då måste jag ju skriva en sådan;)

  Tack ännu en gång!

  Marius Victrix!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas att du skriver flitigt! :-)

   (Borde det inte heta ”Marius victor”? Med reservation för att mina latinkunskaper är... hmm... begränsade.)

   Radera