måndag 1 januari 2018

Min sparkvot och täckning av kostnader via kapital

Till att börja med ber jag att få tillönska den lilla läsekretsen ett gott nytt år!

December var faktiskt ganska bra vad gäller familjens sparkvot, men vi gjorde en del inköp som kommer på räkning först senare, vilket kommer att dra ner på sparkvoten i januari och/eller februari.

Vi har med andra ord köpt på kredit, något jag inte gillar, men så är det när man ibland "måste" använda sig av kreditkort och jag vill inte lägga tid på att manuellt korrigera så att köpen hamnar på "rätt" månad. Oavsett är det utvecklingen över tid som spelar roll.

December bjöd på en sparkvot på 36%, vilket är över mitt mål om 30% och täckningen av våra kostnader gick upp ett snäpp till 59%.

Täckningen av kapital mäts över de faktiska kostnader vi hart för de tre senaste månaderna och kan därmed variera baserat på större (eller mindre) utgifter under en månad, utvecklingen i depåerna osv.

Jag har tidigare nämnt att vi bor dyrt och skulle vi flytta till ett billigare boende skulle vi täcka en större andel av våra utgifter, men jag räknar på "här och nu" och att vi inte ändrar vare sig boende eller livsstil avsevärt för att kunna räkna oss som finansiellt fria. Detta kan naturligtvis ändras beroende på vad som händer i livet.

Ni kan se utvecklingen över tid i diagrammet nedan (klicka för större bild).


Målet för sparkvot har jag redan nämnt. Målet för täckning av kostnader är givetvis 100%, vilket i nuvarande situation kommer att ta ett bra tag även om det går åt rätt håll. Jag skulle kanske kunna simulera när det kan tänkas inträffa, men det är många faktorer som spelar in, t ex min och frugans löne- och arbetssituation, utvecklingen på depåerna, (boende)kostnader, spenderande osv.

Den "gamla" debatten om vad som är en "safe withdrawal rate" har tagits upp ett par gånger. (För den intresserade kan jag nämna att räknar man med 4% istället skulle jag täcka 78% av våra kostnader i dagens läge.)

2 kommentarer:

 1. Stabil sparkvot, snyggt! Jag vill också passa på att önska ett gott nytt 2018 samt ett fortsatt lycka till med kommande investeringar och fortsatt bloggande!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, strax över 30% i sparkvot verkar funka för oss i nuvarande situation. Januari riskerar som sagt att gå under, men det hoppas jag ta igen i februari osv. Målet är att vara över 30% över helåret.

   Tack detsamma på alla önskningar!

   Radera