onsdag 1 augusti 2018

Investerarens framgångsegenskaper, del 1: Tur


Jag har funderat lite (det är med andra ord kanske inte bara brandrök från sommarens skogsbränder ni känner i luften). Vad är det som egentligen gör en investerare framgångsrik över tid?

Man kan ju grotta sig in i diverse mer eller mindre komplicerade definitioner på vad en framgångsrik investerare egentligen innebär, men låt oss stanna vid den flummiga definitionen att den framgångsrike investeraren får värdet på sina tillgångar att växa över tid. Låt oss också anta att vi inte befinner oss nära den punkt då man ska "ta ut" pengarna, t ex vid pension, husköp eller annat.

Vi befinner oss alltså i den berömda "ackumuleringsfasen", då det fortfarande läggs in pengar i investerande och man vill se dessa växa.

Efter att ha läst många böcker, bloggar och så vidare har jag kommit fram till att det finns några generella framgångsegenskaper jag tänkte skriva några rader om i detta och kommande inlägg:

Del 1: Tur
Del 2: Disciplin
Del 3: Uthållighet
Del 4: Slutsatser

Det riskerar att bli flummigt, men nu kör vi:


Tur

Det finns mycket många av oss endast kan tacka turens stjärna för - födas och växa upp i ett bra land, (relativt) god hälsa, utbildningsmöjligheter och så vidare. Om jag bortser från detta och tittar på hur jag själv investerar och förvaltar pengar, vill jag gärna intala mig själv att det finns en metodik bakom mina investeringar och att det är denna metodik som gör att jag i nuläget ligger på plus. Men, handen på hjärtat, är det verkligen så? Nej, jag tror faktiskt inte det.

Visst har jag sedan några år tillbaka en metodik kring mitt handlande, t ex inköp av aktier endast runt kvartalssluten, köp och behåll, månadssparande i fonder. Jag följer även upp min sparkvot på månadsbasis och har möjlighet att hålla någorlunda koll på slantarna så att det de flesta månader blir ett överskott.

En hästsko ska ju ge tur vill jag minnas.

Några exempel ur verkligheten:

1) Jag trodde för några år sedan för en positiv framtid kring oljepriset, dvs att priset skulle bli högre. Jag ville inte köpa något slags certifikat (eller ställa x antal fat med olja i mitt förråd) och valde därför att köpa in mig i Equinor (då det fortfarande hette Statoil) och Black Pearl.

Sedan kom "shale" revolutionen i USA, men som väntat också en del stök i de länder som producerar olja.

Equinor har gått bra (f.n. upp med över 75% plus utdelningar). Black Pearl har gått upp och ner (mest ner) och jag ligger f.n. ca 10% back.

2) Jag köpte ett litet innehav i investmentbolaget Spiltan, vilka gått upp med mer än 19 gånger insatsen sedan köp. Ren tur från min sida vill jag hävda.

3) Jag köpte in mig i H&M då kursen gick neråt, men ligger för närvarande va 45% back.

4) Jag har planerat att köpa in mig i Nordnet, men de blev ett par veckor senare utköpta från börsen.

5) Nu senast skrev jag ett kortare inlägg om att jag var intresserad av Scandic Hotels. Vad händer? Jo, de kommer med en bra rapport och aktien sticker iväg med över 30%.

Skicklighet, oskicklighet, tur eller otur? Jag skulle vilja hävda tur (eftersom jag på totalen ligger på ett bra plus), men alla innehav har tyvärr inte utvecklats som önskat. Det är också inte de innehav där jag försökt mig på en slags analys som gått bäst jämfört med de där jag köpt mer på känsla*.

Nu ska jag inte slösa den gode läsarens tid med lämpligt citat från Warren Buffet, men låt mig dela med mig av två citat från Ingemar Stenmark:

"Ju mer jag tränar, desto mer tur verkar jag ha." - Detta verkar inte gälla mig när det gäller investeringar, tyvärr. Åtminstone inte när det gäller att analysera aktier och deras efterföljande utveckling. (Jag återkommer till detta i ett summerande inlägg.)

"Bollen är rund. Men inte i slalom förstås."** - Jodå, det finns en del - mycket få - som över tid klarar av att analysera och få rätt, men de är så få att jag inte ens tror på en minimal chans att jag kommer att komma dit (kanske dock en mikroskopisk chans).

Som kronan på verket har allas vår nestor, Lundaluppen, i ett inlägg även han kommit till insikten att turen spelar stor roll! "Känslan är helt enkelt att jag haft en oerhörd tur, jag är i själva verket helt övertygad. Visst har jag valt samtliga bolag så något har jag gjort rätt men när turen kompenserar för tveksam analys är det på plats att fundera på sin egen roll i investerandet." (länk)

Så, med handen på hjärtat, hur stor inverkan har tur/otur på dina egna investeringar?

*) Ja, det säger väl en hel del om min förmåga att analysera bolag.
**) Ett citat som är så roligt att det förtjänar att publiceras om och om igen, helt utan anledning egentligen.*** 
***) Ja, min humor är ofta mycket torr.

13 kommentarer:

  1. Helt klart väldigt mycket tur. Men iår är det mer (o)tur.
    Mvh Pappa Betalar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trist - jag hoppas det "vänder" för dig. Tack för att du läser och kommentarer.

      Radera
    2. Sommaren har varit riktigt het för portföljen. Så nu är den på uppgång.
      Mvh PB?

      Radera
  2. Sant att oavsett hur bra analys man än gör, kan faktorer som man inte ens kände till ändå ändra utfallet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, lite trist. Nu gör ju jag inga djuplodande/bra analyser själv, men en och annan grundläggande upptäckt kan man ju trots det göra. Ju äldre/erfarnare jag blir ser jag mindre och mindre värde i att analysera om man inte verkligen går på djupet.

      Radera
  3. När det gäller aktier och fonder och om de stiger i värde över tid tycker jag inte har mycket alls med tur att göra. Olja, guld och valutor mer tur. Företag tjänar ju pengar och växer, med tiden bör de väl växa och värderas högre? Jag har vissa innehav som jag har väldigt svårt att se vara mindre värda om 20 år, Castellum är ett exempel. Om det skulle hända så har jag 30 bolag till i portföljen ;).

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Castellum är ett mycket fint och välskött bolag (som jag också har aktier i). Det finns andra.

      Framtida tillväxt ingår ju i dagens kurs, så det ska till någon form av "överraskning" (positiv eller negativ) för att kursen ska röra på sig. Sedan följer många aktier med i generell börsuppgång (eller nedgång) vilket inte har direkt med bolaget i fråga att göra.

      Jag håller med om att de flesta idag välskötta bolag kommer att vara mer värda om 20 år, men hur väljer jag de bästa av dessa. I mitt fall tror jag mycket på turen.

      Tack för att du läser och kommenterar.

      Radera
  4. Med riskspridning och tillämpning av allmän portföljteori så plockar man bort (delar av) turkomponenten. Det blir mer ett bolag +30%, ett annat -15% osv, men totalt med ett bra snitt och god sömn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant. Jag återkommer till just detta i ett senare inlägg i min lilla miniserie.

      Radera
  5. Jag köpte in mig i just Scandic tidigt för att jag hade följt företaget länge och passade på när aktiekursen fick en ovanlig sättning. Däremot har jag varit i din sits i många andra aktier där man velat öka men inte hunnit före en bra rapport, eller som t.ex. SWECO där jag faktiskt köpte in mig men inte tillräckligt stort. Omvänt köpte jag in mig för tidigt i bl.a. H&M och har precis som dig tappat pengar på det så här långt.

    Tror mycket av det där handlar om vilken köpstrategi man har, vilka säkerhetsmarginaler man tar, hur väldefinierad man är och hur mycket kunskap man har om företaget. Sedan finns det tur och otur också. Att min portfölj inte slår index är t.ex. inte otur utan snarare en blandning av min defensiva strategi och min relativt begränsade tid och förmåga jämfört med professionella investerare. Tur och otur är nog mer på marginalen. Trevligt resonemang att läsa hur som helst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar. Ja, kanske är det mina tillkortakommanden inom analyserandet som gör att jag kallar det "tur" när det går bra (och "otur" när det går dåligt).

      Men, med t ex tanke på att de flesta professionella fondförvaltare inte klarar av att slå index över tid vet jag inte om mer professionell analys verkligen är svaret.

      Tack för att du läser och kommenterar.

      Radera
  6. En sak är jag helt övertygad om, och det är att ett systematiskt förhållningssätt till börsen över längre tid kommer att resultera i just "tur". Det där med Stenmark, det gäller ju bara om det är just dedikerad träning, dvs med en specifik inriktning i specifikt syfte.
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att jag förstår vad du menar. (Begreppet "systematiskt" kan ju innebära så mycket, t ex att varje månad köpa H&M och Fingerprint för x tusen. Kanske kommer det om några år visa sig vara ytterst framgångsrikt (vilket skulle förvåna mig). Jag kommer att ta upp detta i framtida inlägg.)

      Tack för att du läser och kommenterar.

      Radera