söndag 25 november 2018

Adjö Nektar och kort om mina hedgefonder

På min depå hos Brummer har jag investerat både i Brummer Multi-Strategy 2xL och Nektar. 

I och med att jag skummade igenom senaste halvårsrapporten bestämde jag mig i september för att sälja mina andelar i Nektar och istället lägga dessa pengar i Brummer Multi-Strategy 2xl (innehavssidan är uppdaterad).

Jag har gått plus på Nektar, men de har tappat mycket investerat kapital i år, anpassar storleken på investerarteamet därefter och har helt enkelt inte gått säderledes bra i år. Jag hoppas dock att det vänder, eftersom jag fortfarande indirekt kommer att ha andelar i Nektar via Brummer Multi-Strategy 2xL.

Utveckling för de två fonderna hittills i år är i skrivande stund estimerade till:

Brummer Multi-strategy 2xL: -6%
Nektar: -0,6% 
Grundtanken med hedgefonder är ju att de inte ska korrelera med utvecklingen på börsen samt "aldrig" gå minus. Att nu båda dessa fonder gör detta ser jag som ett underbetyg, men jag väljer att ha kvar mina andelar i Bummer Multi-Strategy 2xL tillsvidare.
8 kommentarer:

 1. Hej!
  Du har verkligen förkärlek för fonder med höga avgifter. Enligt Avanza ligger avgiften på 6,09% resp 3,29%. Det vill till mycket över tid för att du skall få några pengar över från dessa. Ett klart mycket bättre alternativ hade kort och gott varit någon billig indexfond, typ Avanza Zero. Med denna hade du slagit Brummer med hästlängder 24/7. Brummer är inga större stjärnor, tjänar sina pengar som i Klondyke. Nä Egon sälj skiten och svälj förlusten och börja om. Lycka Till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christer. Tack för kommentar.

   Om jag tittar på utvecklingen 2017 (länk) så var det faktiskt hedgeportföljen (2xL plus Nektar) som presterade bäst (efter avgifter)! Till och med bättre än Avanza Zero!

   Men, ja, avgifterna är höga eftersom det finns en fast såväl som en rörlig del. Tanken är ju att detta är ett annat slags fonder än aktieindexfonder.

   Hur det går framöver och om jag behåller dem i det långa loppet får vi se. Hittills har jag valt att ha dem kvar för att sprida mina risker, men årets utveckling är ju inte imponerande.

   Återigen, tack för att du läser och kommenterar.

   Radera
 2. Ger inte mkt för Brummers fonder,sålde själv av allt för 3 år sedan efter usel avkastning.Dom enda som skor sig och det rejält är fondförvaltarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan förstå hur du tänkte/tänker, men vad investerade du i istället om man får fråga?

   Radera
  2. Tycker hedgefonder generellt inte lever upp till förväntningarna och har inte stora innehav i fonder men satsade lite i Rhenman Healtcare samt lite i Spiltan fonder och det har gett betydligt bättre utdelning,övrigt överskott från brummer försäjlning har gått till Investor,Latour och har nu i princip 85% placerat i aktier

   Radera
  3. Hej Carl. Tack för svar - intressant. Jag har onekligen tänkt tanken att investera i kombination av aktie- och räntefond istället, men inte bestämt mig för detta (ännu).

   Radera
  4. Hej Egon. Själv gillar jag inte alls fonder med höga avgifter. Med tanke på hur svårt det är att få avkastning i dagsläget äter just höga avgifter upp din avkastning om fonden du nu äger lyckas generera positiva siffror. Eftersom du är en långsiktig investerare precis som mig rekommenderar jag att du läser mitt gamla inlägg:

   https://slimis20.blogspot.com/2017/04/avgifternas-betydelse-vid.html

   På 30 år har en hög förvaltningsavgift i stort sett ätit upp all din avkastning. Vart dina pengar växer bäst är svårt att säga. Men jag skulle alla gånger hellre satsa på en indexfond än att satsa på dessa hedgefond alternativ till en hög avgift. Men hursomhelst hoppas jag du får en skälig avkastning på sikt hur du än placerar dina pengar.

   Fortsatt lycka till med dina placeringar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  5. Hej Slimis. Tack för kommentar. Jag stannar kvar i mina innehav tillsvidare, men förstår ditt resonemang. Jag kommer säkerligen att återkomma i frågan.

   Radera