måndag 30 december 2019

Kvartalets inköp: Bahnhof

Då fanns det äntligen tillräckligt med utedelningspengar i aktiedepån för att kunna köpa på sig lite aktier igen (jag har sedan en tid tillbaka inte tillfört några nya pengar till aktiedepån och avser inte att göra det under de närmaste två åren heller).

Denna gång föll valet på att utöka i en för 2019 ny aktie i samlingen:

2019-12-30: 1000 st Bahnhof för 25,81 kr/aktie


 Inte världens snyggaste logga, men vad gör väl det.

Detta är betydligt dyrare senast jag köpte aktier i Bahnhof för ungefär ett halvår sedan (då köpte jag för 21,60 kr/aktie). Jag äger nu 7000 st aktier i Bahnhof med en genomsnittlig köpkurs på 23,58 kr, dvs ca 9,6% lägre än dagens kurs.

Med en direktavkastning på 2,12% är det inget för utdelningsfundamentalisterna, men jag avser att köpa fler aktier i Bahnhof i framtiden.

lördag 28 december 2019

Amerikaner utan landskod

Obs: Trams.

Bland lyxproblem att reta sig på hittar vi det faktum att amerikanska kollegor/företag alltför ofta inte skriver ut landskod tillsammans med telefonnummer. Läser man t ex på telefonen går det därmed inte bara att klicka på numret så att samtalet kopplas upp.

Naturligtvis är landsnumret till USA 1 (har man "förmånen" att bestämma blir det lätt så), men ändå.

Jag kan förstå att USA är stort och inte alla har internationell erfarenhet, men nu senast såg jag detta fenomen i ett mail (med ett som vanligt fantastiskt erbjudande) från hotels.com:


Här får man ju ändå anta att de är medvetna om sin icke obetydliga internationella kundkrets.

Well, well... livet går vidare, men tufft är det!

torsdag 26 december 2019

Mål 2020

Med ett nytt år kommer nya löften. För 2020 blir antalet precis som vanligt 10 stycken, men med mer fokus på hälsa/träning, dels därför att det är bra för mig, men också för att investerandet går med ganska stora drag av automatik nuförtiden.


Ekonomiska mål
Resan mot den finansiella friheten fortsätter utan att vi för den skull snålar, utan lever ett - i mina ögon - liv i överflöd och är mycket lyckligt lottade. Målen nedan är tänkta att hjälpa oss på den resan.
 
1) Hålla mig till mina investeringsregler

2) Spara minst 30% av inkomst efter skatt


En hemsk(t effektiv) maskin. Direkt relaterat till mål nr 3 och 7. Indirekt till flera andra.

Fysiska/hälsorelaterade mål
Vi lever alla i våra kroppar och förutsatt att vi har mat för dagen, är det kanske det mest viktiga vi har att ta hand om, givetvis med förhoppning om de positiva hälsoeffekter dessa medför. En god hälsa är ju värt många sparade kronor, om inte annat i - allt annat lika - lägre utgifter för medicin etc.

3) Ro på vatten, ro på roddmaskin, åka längskidor eller springa sammanlagt 1500 km under året

4) Fullfölja ett halvmaraton på under 2 h

5) Kunna göra 40 ordentliga armhävningar

6) Kunna stå i planka i minst 2,5 minuter

7) Kunna ro 5 km roddmaskin på under 19:00

8) Genomföra mer än 300 träningspass

Dessa kan vara så korta som "7 minuter" (vilket det finns populära appar kring), t ex en uppsättning armhävningar, situp, stretching(!) osv., men jag tror mycket på att regelbundet göra åtminstone något med kroppen.

9) Gå både till tandläkaren och tandhygienisten

Ja, jag hör till de fullvuxna karlar som har stor respekt rädsla för att gå till tandläkaren. Dumt, jag vet, men så är det och genom att sätta upp detta som ett mål kommer det att bli av. Så enkelt är det.

Andra mål
Även själen ska ha sitt och nedanstående kategori får väl sorteras in under "annat".
 
10) Läsa minst 10 böcker

Målen för 2019 gick det inte så bra med. Jag siktar på full pott för 2020, även om det kommer att bli tufft.

Målsidan kommer att uppdateras inom kort.

Hur ser era mål ut för 2020? Är de nedskrivna? Offentliga? Endast av ekonomisk natur?


onsdag 25 december 2019

Måluppfyllnad 2019: 4 av 10 mål nådda - skämmes!

Så här i juletider kan det ju vara dags att summera målen för året som gått. Följande bild passar tyvärr bra:

 

1) Hålla mig till mina investeringsregler - JA
Inga större problem nuförtiden, utan detta har nu "satt sig". Det är dock lätt att bli sugen på att sälja och köpa just den där fantastiska aktien bloggrannar tipsar om, men jag har motstått frestelsen under 2019.

2) Spara minst 30% av inkomst efter skatt - JA
Jag återkommer kring detta, men jag kommer att landa runt 45%, vilket jag är mycket nöjd med.

3) Fullfölja ett halvmaraton på under 2 h - NEJ
Jag har inte ens sprungit ett halvmaraton under året. Skämmes!

4) Ro 1000 km under året - NEJ
Jag har egentligen inget att skylla på här. Det har helt enkelt blivit för få tillfällen. Även om det fåtal som fick ställas in pga dåligt väder blivit av hade det inte nått ända fram, men då hade det verkligen varit på håret.

5) Springa 500 km under året - NEJ
Jag behöver inte ens titta efter. Jag har sprungit alldeles för lite. Det ska bli ändring på det 2020.

6) Kunna göra 40 ordentliga armhävningar - JA

7) Kunna stå i planka i minst 2 minuter - JA

8) Kunna ro 5 km roddmaskin på under 19:00 - NEJ
Jag har rott för lite roddmaskin för att det ska vara värt att göra ett ordentligt försök här. Detta mål får stå kvar för 2020.

9) Läsa minst 10 böcker - NEJ
Skämmes. Tio böcker är ju inte så mycket, men jag har endast lyckats komma upp i åtta.

10) Skriva minst två blogginlägg per månad - NEJ
Numera är ju inläggen mest av dagbokskaraktär, vilket intresserar främst mig själv. Detta till trots har jag inte lyckats komma upp i ynka två inlägg per månad. Jag tar bort detta mål för 2020 - det finns inget egenvärde i att publicera x antal inlägg.

Fyra uppnådda mål av tio realistiska? Skam på torra land! Det är bara att bryta ihop och komma igen.

lördag 7 december 2019

Tidseffektivt investerande - lite halvflummiga tankar

Efter många år av mer eller mindre slumpartade aktieaffärer (både köp och sälj), ändrade jag strategi till en mer eller mindre "köp och behåll" variant 2015. Detta har minimerat tiden jag spenderar på detta och även slagit ganska väl ut (se t ex senaste genomgången av aktieportföljen).

Detta tillsammans med att i stort sett ha satt upp nya investeringar på automatik (breda indexfonder i fondportföljen samt pensionssparande) samt en mer än hygglig sparkvot över lag gör att tiden jag numera behöver för att investera är ytterst begränsad. Det har ju dock tagit viss tid att bygga upp aktieportföljen, även om kapitalet till stor del funnits sedan tidigare sparande och investerande.

Jag följer upp mina finanser en gång per kvartal, så teorin skulle det räcka med att jag loggar in på min depå en gång i kvartalet, men det sker naturligtvis oftare än så. Däremot görs det endast affärer kring kvartalsskiften. Vid senaste kvartalsskiftet hade jag t o m "för lite" pengar för att jag tyckte att det skulle vara lönt att köpa aktier (nya pengar att investera i aktieportföljen tillkommer endast via utdelningar).

Det har ju inte skadat att uppbyggnaden av portföljen har skett under en period utan större nedgångar. Frågan är ju såklart hur jag agerat om vi haft större eller längre nedgång på aktiemarknaderna.

Sluta kasta bort tid(?).


En av grundtankarna med detta är att jag ska ägna mer tid åt att träna och/eller jobba (dvs tjäna pengar), men jag kan inte säga att jag lyckats med detta, utan fortfarande slösar alltför mycket tid på annat.

Ja, detta är tråkigt, men funkar bra för mig och det ska ju som bekant vara tråkigt att investera.

För att detta ska ändra sig känner jag att något drastiskt måste ändras, t ex att jag får sparken (eller säger upp mig) alternativt något tråkigt, t ex ohälsa.

Hur ser det ut för er? Hur mycket tid/energi lägger ni ner på ert investerande och varför? Vad skulle ni göra med frigjord tid?



måndag 2 december 2019

Sparkvot och frihetsgrad 2019-11

Sparkvoten för november fortsätter sin bana söderut och landade på 37%. Den kortsiktiga frihetsgraden tog sig därmed en törn och gick ner till 62%.


Inga särskilda inkomster eller utgifter finns att rapportera för månaden. Vissa jobbrelaterade kostnader ingår, vilka jag kommer att få betalda nästa månad. Jag väljer att inte periodisera dessa för enkelhetens skull. Nästa månad borde ju därmed se bättre ut, men så har vi det där med jul också.

Sett till hela 2019 ligger sparkvoten på mycket goda 47%, långt över det kanske defensiva målet på 30%. Ett bra läge överlag med andra ord.

Boendet är vår enskilt största kostnad. Vi väljer att bo bra och har en hög hyra, något vi inte kommer att ändra på inom den närmsta tiden. Detta påverkar naturligtvis både kostnader och frihetsgrad. En vacker dag kanske jag beräknar den teoretiska frihetsgraden om vi skulle välja att bo mer beskedligt. Det är ändå skönt att veta att det finns rum att ta av här om viljan skulle infinna sig (eller vi blir tvungna). Vår strävan mot den finansiella friheten går alltså inte alltför mycket ut över det goda liv vi trots allt lever.

Resan mot den finansiella friheten fortsätter.