måndag 2 december 2019

Sparkvot och frihetsgrad 2019-11

Sparkvoten för november fortsätter sin bana söderut och landade på 37%. Den kortsiktiga frihetsgraden tog sig därmed en törn och gick ner till 62%.


Inga särskilda inkomster eller utgifter finns att rapportera för månaden. Vissa jobbrelaterade kostnader ingår, vilka jag kommer att få betalda nästa månad. Jag väljer att inte periodisera dessa för enkelhetens skull. Nästa månad borde ju därmed se bättre ut, men så har vi det där med jul också.

Sett till hela 2019 ligger sparkvoten på mycket goda 47%, långt över det kanske defensiva målet på 30%. Ett bra läge överlag med andra ord.

Boendet är vår enskilt största kostnad. Vi väljer att bo bra och har en hög hyra, något vi inte kommer att ändra på inom den närmsta tiden. Detta påverkar naturligtvis både kostnader och frihetsgrad. En vacker dag kanske jag beräknar den teoretiska frihetsgraden om vi skulle välja att bo mer beskedligt. Det är ändå skönt att veta att det finns rum att ta av här om viljan skulle infinna sig (eller vi blir tvungna). Vår strävan mot den finansiella friheten går alltså inte alltför mycket ut över det goda liv vi trots allt lever.

Resan mot den finansiella friheten fortsätter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar