onsdag 7 april 2021

Kvartalets inköp del II: XACT Norden Högutdelande!

I enlighet med mina inköpsregler (handla vid kvartalsslut +/- en vecka, max för totalt 250 000 kr) fanns det trots mina inköp för ett par veckor sedan utrymme att handla mer. 

Sagt och gjort inhandlades idag följande till aktieportföljen:

    2021-04-07 köptes 500 st XACT Norden Högutdelande för 133,04 kr/andel

Vän av ordning noterar nu följande:

1) Vad gör en fond i aktieportföljen?

2) Varför inte motsvarande fond utan utdelning (vilket Egon sagt att han inte fokuserar på)?

3) Är alla Egons fjantiga sofistikerade investeringsregler nu kastade överbord till förmån för att bli en dagshandlare ("daytrader")?

Ja, inte är det hundraprocentigt i linje med tidigare kommunicerad strategi, men här följer ändå en förklaring till denna "korsning av Rubicon" (fråga bloggrannen Sofokles om denna metafor) i aktieportföljen:

a) Jag har ju uppnått max antal aktier i portföljen (15) även om jag ännu inte är fullinvesterad i en av aktierna (Axfood).

b) Jag väljer oftast att handla in mig över tid i mina aktier, varför det inte var läge att köpa mer Axfood denna omgång.

c) Tro det eller ej, men jag gillar på något sätt ändå att få utdelningar.

d) Bloggrannen Petrusko har ju genom lång tid av vurmande för just denna fond fått även mig att "skåda ljuset". Ett dåligt skäl, ja, men jag tycker han skriver förtroendefullt (inte bara om denna investering).

e) En vacker dag när jag inte lever på lönearbete, kan det ju trots allt vara trevligt med att per automatik få ut lite pengar. Nej, jag har inte blivit en fullfjädrad utdelningsinvesterare. Ännu...

f) Trots mina tidigare inköp för ett par veckor sedan har börsen inte vikit neråt. Ännu. Detta kanske blir den utlösande faktorn.

g) Nej, någon dagshandlare kommer jag inte att bli. Jag kommer att fortsätta handla runt kvartalssluten.

h) Framförallt tror jag att det är en bra och relativt "säker" investering i det långa loppet (trots punkt f ovan).

 

7 kommentarer:

 1. Xact är faktiskt lite trevligt ...och det är kul att få ut några kronor då och då i utdelning:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkar trevligt. Vi får se hur jag känner framöver, men jag hoppas på samma upplevelse.

   Radera
 2. Hej Egon,

  Att investera i en ETF är ju ändå lite utöver en traditionsenlig fond, så du behövde nog bara bli blöt till midjan när Rubicon korsades? ;)

  Allt lika roligt att se dina inköp och även läsa dina reflektioner. Viktiga och adekvata!

  Allt gott,
  /Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha. Tack för att du kommer till mitt försvar när jag (åtminstone nästan) bryter mot mina egna regler!

   Radera
 3. Jag (som har XACT Sverige) tycker inte riktigt om XACT Norden Högutdelande av två skäl: De baserar inte utdelningarna på företagens utdelningar mer än högst indirekt, och fokuset på hög direktavkastning gör att deras portfölj innehåller aktier med högst tveksam långsiktig framtid.

  Jag vet att andra tänker annorlunda, och tydligen har priset gått ner sedan jag kollade på den så kanske är det bättre nu.

  Jag skulle vilja ha en fond som har en rimlig balans och som bara delar ut det företagen delar ut, kanske fyra gånger om året. XACT Sverige var det närmaste jag hittade och de är inte riktigt nära.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om du tittar på innehaven i XACT Norden Högutdelande så finns bolag som Investor, Axfood och YARA med i top 10. Det är långt ifrån en ETF som ägnar sig åt att placera i företag med P/E på 4 och en ohållbar utdelning på 17%. Däremot kan man absolut ha synpunkter på att utdelningen inte är "äkta" då det som delas ut inte enbart kommer från de enskilda innehavens utdelning. Jag dock tycka att det är ett plus för den som gillar utdelningar då man slipper påverkas av politikers godtycklighet och fega bolagsledningar som ställer in utdelningen så fort det blåser lite. Bristfällig utdelningskultur här i Norden...

   Radera
  2. Att utdelningen inte motsvarar erhållna utdelningar är något jag själv inte 100% gillar. Däremot (uppenbarligen) inte något som fått mig att hålla mig borta från denna ETF.

   Radera