söndag 31 december 2023

Aktieportföljen 2023-Q4: Färre aktier och ny högstanivå

Ännu ett år kan läggas till handlingarna och utan att förminska allt elände som pågår i världen avhandlar vi i detta inlägg långt mindre viktiga ting, nämligen hur er egen Egons aktieportfölj har utvecklat sig, vad som finns i den och ett par tankar om dess framtid.

Aktieportföljen har enligt mitt sätt att räkna gått upp 12,8% under året. Detta är sämre än både OMXSGI (18,8%) och OMXS30 (17,3%).

Portföljens värde landade på ny rekordnivå och uppgick till 8 756 527 kr. Detta inkluderar de utdelningar på 269 489 kr som "tillkommit" under året.

Värde över tid:

 

Vad har jag då i portföljen? Jo, efter den senaste handelsrundan innehåller portföljen färre bolag och är fördelad enligt nedan:

Investor B 13.6%
Lundbergföretagen 12.9%
Investment AB Spiltan 11.5%
Industrivärden C 10.4%
Xact Sverige 8.8%
Equinor 8.5%
Castellum 7.6%
Xact Norden Högutdelande 7.3%
Bahnhof 4.9%
Axfood 4.5%
Handelsbanken A 3.9%
Essity A 2.9%
Kinnevik B 2.8%
Advenica 0.3%

Det minsta innehavet, Advenica, ska säljas. Det finns planer på ytterligare förenklingar, men det är inget jag ser hända förrän mot slutet av 2024 om inte andan faller på innan dess.

Om/när portföljen når 10 miljoner kronor anser jag mig ekonomiskt fri (FI enligt utrikisk förkortning och beskrivet i inlägget När är det tillräckligt?). Det är en bit kvar dit med andra ord.

Kampen för den finansiella friheten fortsätter således.

Till sist ber jag att få tillönska den lilla läsekretsen ett gott nytt år med förhoppning om att det blir ett bra börsår, men framförallt med god hälsa och att kriget i Ukraina tar slut (med seger för Ukraina) och annat elände i världen ordnar till sig. 

6 kommentarer:

  1. Vilken resa du gjort Egon! 9 miljoner är ju precis runt hörnet. Du visar hur viktigt det är att ha en genomtänkt egen privatekonomisk plan och modet att hålla sig till den. Att vi sedan inte slår index alla gånger är en del av att vara just en självständig investerare. Vi slår kanske inte Index varje år MEN vi styr vårt ekonomiska skepp på våra egna premisser, vi utvärderar och uppnår våra egna satta delmål och mål. Och just den känslan - att vara kaptenen på sitt eget skepp - slår vilket index som helst! Varje gång! Grattis Egon, till din uthållighet, målmedveten och framgång på börsen. Och jag önskar dig så klart också ett Gott Nytt Börsår!! // Atlas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dina vänliga och uppmuntrande ord, Atlas Investo!

      Gott nytt år (om några timmar)!

      Radera
  2. Gott Nytt År! Ja vi slog inte heller index, men tänker som så att ibland går det upp och ibland går det ner. Utdelningarna höll oss flytande, även om värdetillväxten dessvärre var negativ, med SBB, Intrum, fastighetspreffar, Telia med flera bojsänken som drog ner värdetillväxten till -35000 kr för helåret. Utdelningarna däremot stack iväg till 359000 kr. Mål för 2024 är 420000 kr och förhoppnngsvis 100-200000 kr i värdetillväxt, om nu aptiten för utdelningsbolag återkommer hos marknaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott nytt år, Snålgrisen! Det var ordentliga utdelningar du har! Jag tillhör inte utdelningsinvesterarnas skara, men måste medge att det på något konstigt sätt är trevligt att se dem ticka in trots allt.

      Jag hoppas året går i enlighet med din målsättning (eller bättre).

      Radera
  3. Hej Egon.

    Bra jobbat med portföljen! Önskar dig en god fortsättning på 2024 :-)

    Mvh Slimis

    SvaraRadera