lördag 27 augusti 2016

Spännande tider i Lundbergs och Industrivärden

Det är en händelserik period i tre av mina innehav och därtill relaterade bolag.

Lundbergs har rapporterat för halvåret och uppger ett substansvärde på 504 kronor per aktie, vilket är lägre än fredagens stängningskurs på 520,50. Ingen substansrabatt där inte och inte heller någon nämnvärd utdelning. Med mitt genomsnittliga anskaffningsvärde på 356 kronor gråter jag dock inte. Detta är den av mina aktier som för närvarande ligger bäst till (om man exkluderar "hobbyinnehavet" i Spiltan).

Vår egen Warren Buffet sägs det, men mer av en strategisk maktspelare i mina ögon.

I just Lundbergs har man även köpt på sig ett stort antal aktier i ett av mina andra innehav - Industrivärden. Storsäljare här var Handelsbanken och det ser onekligen ut som att man reducerar det komplicerade korsägandet i sfären. I Industrivärden är jag fullinvesterad och har för närvarande en utveckling på +6% samt fick en utdelning tidigare i år.

Det sägs i pressen att Industrivärdens "nya" VD satsar mer på att ge ägarvärde, vilket en av de första åtgärderna nämligen sänkning av utdelningen kanske inte var ett direkt kvitto på, men Lundberg är ju en maktspelare av pyramidala(!)* mått, så det blir nog finfint i det längre loppet.

Ett av storbolagen i sfären - SCA - meddelade även att de ska delas upp, vilket avhandlats i en av de bättre ekonomibloggarna. Här har jag inget direkt ägande även om det är ett fint bolag (men med hög värdering, särskilt efter denna vecka).

Samtidigt har vi kunnat läsa att två av "mina" bolag - nyss nämnda Industrivärden och Investor bråkar om strategin kring Ericsson (problempärlan utan permanent VD).

Spännande tider! Jag hakar på den gode herr Lundberg. Vad tror du kommer att hända framöver?

*) Referens till kommentarer här.

6 kommentarer:

 1. Fin inköpskurs du har i Lundbergs :) Ja det händer verkligen mycket nu. Känns bra att Handelsbanken sålde sitt innehav i Industrivärden. Banken har ju sålt av många aktieinnehav nu och jag undrar vad de kommer göra för pengarna? Titta gärna in på min nystartade blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar. Det ska bli intressant att följa din blogg. Jag lägger upp dig på min blogglista inom kort.

   Radera
  2. Tack för det :) Blir intressant att följa din blogg också.

   Radera
 2. Fredrik "Spargrisen" Lundberg, hehe
  Tur att du avstår från USA-innehav och särskilt Apple och Starbucks vilka kommer att falla fritt, usch

  SvaraRadera
 3. Själv sitter jag rätt tungt i Holmen och Industrivärden. Jag gillar stabiliteten som F.Lundberg står för även om det inte några kursdubblare direkt. Jag har iofs haft Holmen så länge att de faktiskt har dubblats i värde men det beror mer på tid än på aggressiv uppgång.

  Jag gillar Holmen som ni kan se här:

  https://aktiepappa.blogspot.se/2016/08/holmen-av-ett-flertal-aldre-personer.html?m=0

  SvaraRadera
 4. Själv sitter jag rätt tungt i Holmen och Industrivärden. Jag gillar stabiliteten som F.Lundberg står för även om det inte några kursdubblare direkt. Jag har iofs haft Holmen så länge att de faktiskt har dubblats i värde men det beror mer på tid än på aggressiv uppgång.

  Jag gillar Holmen som ni kan se här:

  https://aktiepappa.blogspot.se/2016/08/holmen-av-ett-flertal-aldre-personer.html?m=0

  SvaraRadera