lördag 1 juni 2019

Sparkvot och frihetsgrad maj

Maj blev en vanlig månad, ingen bonus, semesterersättning eller andra extra inbetalningar på kontot. Sett till utgifter blev även på den fronten en vanlig månad med betydligt lägre utgifter än under mars och april. Sparkvoten landade dock på 26% vilket är under mitt mål (30%), men hittills i år ligger vi betydligt över målet, vilket naturligtvis är trevligt.

Eftersom maj månads utgifter blev högre än februaris går frihetskvoten baserat på tre månaders medelvärde ner (till 37%), vilket närmar sig alla tiders lägsta, vilket inte är så kul.
Även om vi bor dyrt och inte snålar hoppas jag att vi de närmaste månaderna kan undvika större kostnader, men det återstår att se i och med att det kommer att bli ett par resor (där själva resorna redan är betalda).

Sett till sex och tolv månaders genomsnittliga utgifter är frihetskvoten bättre, men även dessa i nedåtgående trend, tyvärr.

Sparandet går in i pensionsavsättningar och indexfonder, vilket förklarar att jag inte lagt in mer pengar i aktieportföljen på ungefär två år. Med nuvarande plan (ni har väl också en nedskriven plan?) kommer det finansiella livet att vara såhär "tråkigt" åtminstone till slutet av 2022 om inget oförutsett händer åt antingen det positiva eller negativa hållet.

Det kunde vara värre (men också bättre).

5 kommentarer:

 1. Hej Egon!

  Hoppas allt är bra!

  De 26 procenten till trots ser stabilt ut!

  Sköldpaddan vinner alltid(?)!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Haha - ja, vi får väl se om jag når den finansiella friheten en vacker dag. Till dess är det bara att streta på.

   Radera
 2. Hej,
  Jag är ny här pa din blogg och undrar lite kring sparkvot och frihetsgrad, vad menar du egentligen med det? och hur beräknas det?

  Jag har sparat i fonder ca 4 ar och har först nu börjat med att köpa ETF:er och Aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emelie. Tack för att du läser och för din fråga. Jag skrev ett eget inlägg om detta som svar: https://egoninvestor.blogspot.se/2019/06/sparkvot-och-frihetsgrad-vad-menar-jag.html, vilket jag hoppas förklarar detta på ett tydligt sätt.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera