fredag 9 december 2016

Alles gut i Europa - ECB minskar(!) till 60 000 000 000 EUR per månad

Det blev ju som bekant inte någon negativ reaktion på marknaderna som följd av Italiens nej i förra helgens folkomröstning. Jag blev (och är) ärligt talat förvånad.

Vad som dock inte förvånar mig är att ECB med super Mario i spetsen förlänger den Europeiska Centralbankens stimulansprogram som skulle slutat i mars nästa år till att istället sluta tidigast i slutet av 2017.

Detta skulle ju kunna tolkas som ett svaghetstecken för den europeiska ekonomin, men - hav förtröstan - från och med april kommer man att minska stimulanserna till futtiga 60 000 000 000 Euro. Per månad.

Naturligtvis är detta bra för alla bostadsägare, aktieägare, markägare och så vidare eftersom det driver upp priserna. Några större tecken på inflation ser vi dock inte i den officiella statistiken, trots att mycket blir dyrare för vanligt folk. Jag undrar ibland vem den där "konsumenten" i konsumentprisindex egentligen är.Så som vanligt med EU: Passera. Allt är normalt. Det finns ingenting att oroa sig för.

2 kommentarer:

  1. En utelunch har ju inte direkt blivit billigare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Du kommer säkert hitta en del annat i din vardag som också blivit dyrare, men misströsta inte - det stämmer inte då inflationen ju är nära noll...

      Radera