lördag 3 december 2016

Håll koll på Italien idag - kan bli ordentliga reaktioner på börserna i veckan som kommer

Så är det äntligen dags - Italienarna ska imorgon äntligen folkomrösta om det förslag premiärminister Renzi lagt gällande hur styrningen av Italien ska förändras. Med över 65 olika regeringar sedan andra världskrigets slut är det kanske dags för ett litet mer stabilt system.

Herr Renzi har lovat/hotat att avgå om det blir ett nej. Med tanke på att marknaden gillar denna man och är lite trötta på den normala kalabaliken i Italen, vore ett nej och därmed hans avgång inte så positivt för marknaderna.

En sympatisk herre. (Påminner om Finch i American Pie - ni vet han med Stifflers mamma.)

Det ska i sammanhanget inte glömmas bort att Italiens statsskuld ligger norr om 130% av BNP, vilket allmänt anses på tok för högt och att en ganska stor bank - samt världens äldsta tydligen - Monte di Pesci, inte direkt ligger i topp på listan över hälsosamma banker och lite marknadsturbulens riskerar att utlösa kris i denna bank med de sedvanliga dominoeffekterna vi sett förr - men det sägs att många banker är bättre förberedda denna gång. Fan trot.

Den senaste opinionsundersökningen som publicerades för ett par veckor sedan (ej tillåtet att publicera närmare omröstningen än så) gav ett övertag till nej sidan på 4%.

Det verkar dock som att marknaderna tar det lite lugnare än för ett par veckor sedan:


Kanske beroende på att The Economist överraskande (för mig) gått ut och förespråkat ett nej, samt är ganska övertygade om att Matteo Renzi kan övertalas att sitta kvar.

Att självaste Silvio Berlusconi tagit till orda och förespråkar ett nej får väl tas som ett tecken på att ett nej överlag vore dåligt.

Välklädd, men likt andra ledare i ropet också lite konstig frisyr.

Så, hur gör jag? Precis som inför Brexitomröstningen och valet av Trump (som jag inte alls tyckte var så otroligt som den svenska pressen hoppades) ändrar jag precis ingenting bland mina investeringar. Jag har ju som bekant redan en fegisportfölj sedan en längre tid tillbaka.

5 kommentarer:

 1. Skall bli intressant. Alltid kul med lite brus.
  Dock hoppas jag på mer sådant i maj, då Frankrike går till val.

  //Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att det här "lilla bruset" riskerar att bli ett ordentligt åskväder. Vi får se hur det går. Tack för kommentar.

   Mvh

   Egon

   Radera
 2. Ska bli intressant och se vad som händer. Italien har inte varit stabilt på länge med hög statsskuld och dåliga banker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, kan bli spännande milt sagt. Om inte denna gång, räknar jag - som beskrivet i det länkade inlägget - med att det blir stormigt i Europa igen inom de närmaste 18 månaderna.

   Tack för kommentar.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera