söndag 18 december 2016

Vilka aktier ska jag köpa?

Kvartalsslutet närmar sig och det börjar klia i inköpsfingrarna. Ett visst kapital har byggts upp under kvartalet och väntar på att få användas (jag "får" ju bara köpa runt kvartalssluten se regler).

Eftersom jag har fem aktier i vilka jag inte är fullinvesterad, "måste" jag köpa i dessa:

Advenica ("krydda")
Hennes & Mauritz B
Investor B
Lundbergföretagen B
Telia Company

Lundbergs går bort, eftersom de är "för dyra" för tillfället (se tidigare inlägg). Återstår alltså fyra.

För tillfället lutar det åt att jag låter Investor vila denna gång och istället köper på mig lite mer i de återstående tre som alla väger lättare i portföljen, dvs Advenica, H&M och Telia.

Synpunkter?

4 kommentarer:

 1. Investor har ökat väldigt mycket senaste tiden och risken för rekyl nedåt är överhängande. Tio procent upp sedan jag köpt för ett par veckor sedan. Bra aktie för långsiktigt ägande men risken att du köper nära toppen är överhängande.

  H&M skulle jag också vara lite försiktig med på kort sikt. Det finns risk att trenden fortsätter nedåt och skulle hellre invänta ett första tecken på att den bottnat för den här gången. Skulle inte förvåna mig om åtminstone senaste tillfälliga botten vid 248 kronor testas innan kursen stabiliseras.

  Telia är svårbedömd eftersom marknaden inväntar besked på dels hur stor engångskostnaden av en eventuell dom blir och dels om utdelning betalas ut eller inte. Blir det en sänkning till 2 kronor utdelning är det helt ok och inprisat av marknaden - du handlar i så fall till en YOC på 5,5 procent. Problemet är att företaget på kort sikt inte går med vinst även om kärnverksamheten på längre sikt är stabil varför det torde vända när engångsutgifterna är betalda.

  Ingen rekommendation men skulle utifrån ovan vara ganska försiktig med de tre aktierna. H&M och Telia är möjligen ett intressant läge att köpa vid nuvarande värdering om du är långsiktig men det bygger på att du verkligen tror att deras resultat kommer vända uppåt från och med 2018 - annars bör du avstå. De andra bägge aktierna kan jag för lite om.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med helt och hållet om Investor. Vad gäller H&M kom jag in bra strax efter Brexit, men förstår att läget inte är helt idealiskt i dagsläget, men det är kanske då man ska köpa. Jag gillar Telia som jag skrivit i ett annat inlägg, men Telia utgör för närvarande en liten del i min portfölj och jag måste bestämma mig för om jag ska satsa eller gå ur aktien. Det lutar åt att jag satsar, men jag håller med om den problematik du beskrev.

  Tack för att du tog dig tid att dela med dig av dina kloka insikter!

  SvaraRadera
 3. Inga planer på att plocka in något mer bolag? Då får du lite mer att välja bland:) Varför inte något lite småtråkigt, tryggt bolag inom mat. Typ Axfood eller Ica? Ingen av dem lär ju bli några kursraketer men skulle absolut funka bra som ett komplement till H&M och Investor:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju mina (knepiga) regler att förhålla mig till och får därmed endast ha fem aktier att investera i samtidigt, dvs där jag inte är fullt investerad. När jag väl fyllt upp i en, kan t ex Axfood mycket väl bli nästa tillskott.

   Tack för kommentar.

   Radera