tisdag 14 november 2017

Fondportföljen - en kortare uppdatering

Jag har tidigare beskrivit hur jag ändrat om i fondportföljen, men har på senare tid gjort lite förändringar. Sedan en tid tillbaka investerar jag via månadssparande från kapital som ligger i depån i fem olika fonder:

- Avanza Zero (ingen avgift)
Handelsbanken Sverige OMXSB Index (0,2% i avgift) 

- SPP Aktiefond Global (0,3% i avgift) 
- Länsförsäkringar Global Indexnära (0,2% i avgift) 

- SPP Aktiefond Europa (0,2% i avgift

I de fyra första sparar jag 25% av ett jämnt belopp och resten går in i den femte fonden (även där sprider jag inköpen via månadssparande).

Tidigare köpte jag andelar i Xact OMXSB Utd (ETF) (0,15% i avgift plus courtage), men sedan nåddes jag av nyheten att avgiften för Handelsbanken Sverige OMXSB Index (0,2% i avgift) sänkts och bytte till att månadsspara i denna istället (se inlägg). En vacker dag kommer jag att sälja andelarna som köpts i ETFen och byta till Handelsbankens "normala" fond istället (jag har ju inget direkt behov av att få utdelningar och den lilla skillnaden i avgift äts upp av courtagekostnader, åtminstone i mitt huvud).

Min sida som beskriver mina innehav har uppdaterats.

Hur det går? +5,7% hittills i år enligt Avanza. Detta är ju lägre än index, men jag är ännu inte fullt investerad, så att jämföra med index är inte riktigt rättvist. Jag räknar med att vara fullt investerad mot slutet av året.

lördag 11 november 2017

Statoil - några funderingar

Jag fick en fråga i det inte så utnyttjade kommentarsfältet kring hur jag ser på mitt innehav i Statoil framöver och tänkte att jag skulle skriva ett inlägg om just det.

Mina aktier i Statoil köptes innan jag gjorde ens de grundaste av analyser och om jag minns rätt gick tankarna ungefär som nedan. (En av fördelarna med att skriva denna blogg är att jag kan gå tillbaka till mina resonemang kring köp, men i det här fallet kan jag inte det.)

1) Oljepriset har varierat kraftigt över tid och jag trodde att vi åter skulle få se priser över 100 USD igen innan 2026 (beskrivet i detta inlägg).

2) Det kändes som ett tryggt alternativ att investera i välskötta oljebolag i stabila länder.

3) Eftersom många oljeproducerande länder inte anses vara de mest "stabila" i mina ögon (t ex Venezuela, Iran, Ryssland, Saudiarabien etc.) räknade jag lite cyniskt med att instabilitet i ett eller flera av dessa länder skulle driva upp oljepriset, lite anspelning på uttrycket "den enes död, den andres bröd" med andra ord.

Jag investerade i Statoil och lite mer chansartat även i BlackPearl.


Vad har hänt sedan dess? Jo, flera intressant saker faktiskt. Till exempel:

- Amerikanarna har börjat använda sig mer och mer av en flexibel metod att utvinna olja, så kallad "fracking". I korthet pumpar man in lite like kemikalier i marken och får ut olja ur marken. Detta låter inte så sunt för en lekman som en annan, men det verkar stabiliserande på oljepriset och baserat på artiklar jag läst är USA inte längre en nettoimportör av olja. Detta är inte bra för mina aktier om man nu ska se på det lite egoistiskt.

Tydligen är denna modell mycket mer flexibel än de traditionella metoderna, så går priset upp används denna modell och vice versa. De traditionella oljebolagen hinner inte med i svängarna och lider av att priserna är lägre än de annars skulle varit. De traditionella bolagen fokuserar - olikt tidigare - på att skära kostnader där det är möjligt. Tydligen är detta ett trendbrott i branschen, vilket låter otroligt för en annan med tanke på hur mycket fokus det är på kostnader i det bolag jag själv är anställd i.

- OPEC-gubbarna i pyjamas har slagit sig ihop med några ickepyjamaskädda nationer (t ex Ryssland) och kommit överens om att reducera produktionen av olja för att hålla priserna någorlunda uppe. Otur för dem att "frackingen" beskriven ovan sätter en del käppar i hjulen. (Jag är dock inte helt säker på om amerikanarna har lyckats bestämma sig för att exportera olja igen, något som inte varit tillåtet åtminstone fram till nyligen.)

- En del av de icke-stabila länderna har börjat visa upp just instabilitet. Föga överraskande för mig. I Venezuela håller de revolutionära (som vanligt) på att köra landet i botten och nu nyligen har maktspelet i Saudi Arabien lett till ökad osäkerhet och höjda oljepriser.


Så, hur går då för mina aktier i Statoil? Jo tackar som frågar, inte så illa faktiskt. I skrivande stund är aktierna upp lite drygt 30% sedan inköp (spritt på ett antal kvartal) och jag har mottagit en hel utdelningar under tiden. Nej, jag orkar inte jämför med index, tyvärr. (Samtidigt är tyvärr är mina aktier i Blackpearl ner ganska ordentligt och har inte lämnat några utdelningar, men nu var ju tanken att inlägget skulle handla om Statoil, så jag fokuserar på det.)

Man kan på Statoils fina hemsida läsa att de insett att framtiden går i riktningen mot mindre användning av fossila bränslen och har en del projekt inom förnybar energi. Om detta kommer att kunna kompensera sett ur ett aktieägarperspektiv får framtiden utvisa.

Jag är "fullinvesterad" i Statoil och har därmed inga planer på att köpa fler. Jag har heller inga planer på att sälja, utan är nöjd med att se utdelningarna komma in varje kvartal.

Vad tror du om Statoil som investering?




söndag 5 november 2017

Hur går det med årets mål?

Det har varit ganska tyst på bloggen på sistone. Delvis pga en hel del energikrävande jobb och att därmed energin till att skriva varit alltför låg. Samtidigt har inte inspirationen att bidra med något intressant infunnit sig.

Det här inlägget är kanske inte så superintressant för er, men i korthet kan jag meddela att det har skett en del framsteg med årets mål: Jag har lyckat utföra "plankan" i 2 minuter och jag har faktiskt tagit mig lite tid att läsa igen, även om jag troligtvis inte kommer att nå målet med att läsa tio böcker under året. För närvarande läser jag boken "Omgiven av idioter" skriven av Thomas Eriksson. Jag återkommer med en kortare recension när jag läst klart, men än så länge är den mycket intressant.

Aktieportföljen går bra och jag hoppas inom ett inte alltför långt tag återkomma med passering av en milstolpe. Mina automatiska investeringar fortsätter att löpa på.

Index vs. hedge experimentet går bättre nu, med nästan 5% uppgång på totalen. Detta dels pga att börsen går bra, men även Lynx verkar ha fått fart på utvecklingen med ett mycket starkt resultat i oktober på över 5% uppåt!


Med detta skrivet är det dags att njuta av lite av höstrusket och jobb trots att det är söndag.