onsdag 31 augusti 2016

Blackpearl Resources - mitt sorgebarn som börjar se ljuset?

Jag är ju som bekant fullinvesterad i företaget BlackPearl Resources (see innehav och hur jag handlar i min aktiedepå).

Efter att ha varit ner mer än 50% efter att ha fullgjort min investering är aktien i skrivande stund "endast" ner med 14,7% jämfört med mitt genomsnittliga anskaffningsvärde. Inga utdelningar får men heller, så det har (och är) en ganska sur resa.Jämfört med tidigare status känns dagens -14,7% som en smärre "förlust" och jag hoppas naturligtvis att resan uppåt fortsätter.

Och, så idag, läser jag att självaste familjen Lundin köpt in sig (lite fler aktier än jag äger)!

Det finns fler än jag som tror på bolaget i långa loppet, men som sagt har det hittills inte varit den roligaste av resor.

lördag 27 augusti 2016

Spännande tider i Lundbergs och Industrivärden

Det är en händelserik period i tre av mina innehav och därtill relaterade bolag.

Lundbergs har rapporterat för halvåret och uppger ett substansvärde på 504 kronor per aktie, vilket är lägre än fredagens stängningskurs på 520,50. Ingen substansrabatt där inte och inte heller någon nämnvärd utdelning. Med mitt genomsnittliga anskaffningsvärde på 356 kronor gråter jag dock inte. Detta är den av mina aktier som för närvarande ligger bäst till (om man exkluderar "hobbyinnehavet" i Spiltan).

Vår egen Warren Buffet sägs det, men mer av en strategisk maktspelare i mina ögon.

I just Lundbergs har man även köpt på sig ett stort antal aktier i ett av mina andra innehav - Industrivärden. Storsäljare här var Handelsbanken och det ser onekligen ut som att man reducerar det komplicerade korsägandet i sfären. I Industrivärden är jag fullinvesterad och har för närvarande en utveckling på +6% samt fick en utdelning tidigare i år.

Det sägs i pressen att Industrivärdens "nya" VD satsar mer på att ge ägarvärde, vilket en av de första åtgärderna nämligen sänkning av utdelningen kanske inte var ett direkt kvitto på, men Lundberg är ju en maktspelare av pyramidala(!)* mått, så det blir nog finfint i det längre loppet.

Ett av storbolagen i sfären - SCA - meddelade även att de ska delas upp, vilket avhandlats i en av de bättre ekonomibloggarna. Här har jag inget direkt ägande även om det är ett fint bolag (men med hög värdering, särskilt efter denna vecka).

Samtidigt har vi kunnat läsa att två av "mina" bolag - nyss nämnda Industrivärden och Investor bråkar om strategin kring Ericsson (problempärlan utan permanent VD).

Spännande tider! Jag hakar på den gode herr Lundberg. Vad tror du kommer att hända framöver?

*) Referens till kommentarer här.

onsdag 24 augusti 2016

Index vs. Hedge, 75 000 kr senare

Kampen mellan index och hedge fortsätter enligt plan och jag har nu investerat 75 000 kr i detta experiment. Båda fonderna uppvisar ett plus på totalen...I skrivande stund ligger indexfonden före, efter att i nästan två månader ha sackat efter:
För er som undrar vad katten det är jag håller på med, kan ni läsa om det här (samma länk som ovan). Experimentet har hållit på i drygt tre månader, med 21 planerade kvar.

Jag har tidigare lovat att inte "spamma" med uppdateringar och lovar fortsatt att endast återkomma i ämnet vid jämna 25 000 kr investerade. Som ni kan se i grafen ovan uppdaterar jag status ganska oregelbundet.

Reglerna är enkla och köpen uppsatta med automatik. Nu gäller det bara att se till att ha saldo tillgängligt.

måndag 22 augusti 2016

Idioter

Ja, mina vänner, idioter verkar det finnas gott om.

Finansiellt sett är det tydligen 80% enligt säker källa.

När det kommer till alkoholen är det dock endast 50%, enligt en annan säker källa. Dock verkar det vara innan själva alkoholen inmundigats, varvid procenten säkerligen stiger ("pocenten Helge").Er egen Egon har gjort många idiotiska saker i sitt liv, bl.a. sålt flera aktier för tidigt och andra för sent. Idioten har dock insett att det gäller att skapa en strategi (t.ex. för aktier och fonder) och hålla sig till den. Det blir enklare så och hittills verkar det funka bra. Enkelhet verkar funka för idioter.

I övrigt kan jag påminna om att jag redan skrivit om idioter på denna lilla blogg. Jag verkar gilla idioti och idiotiska grejer.

Det var allt för denna gång.


söndag 21 augusti 2016

"Vi ska sparka x tusen personer" - borde leda till sjunkande kurs

Visst är det intressant att när större bolag ska spara pengar ofta handlar om att x tusen anställda ska få gå? Att antalet anställda sedan sjunker brukar följa, men hur är det egentligen med de där kostnaderna?Baserat på egen erfarenhet brukar färre antal anställda följas åt av ett ökat antal konsulter ("contractors"). Naturligtvis till en högra kostnad än motsvarande anställd, men man slipper ju rapportera en anställd och det verkar i vissa lägen vara värt hur mycket som helst! Helt snett.

Om man inte samtidigt som man säger sig kunna klara sig utan de där x tusen anställda lägger om verksamheten, dvs slutar göra vissa saker, hur har då bolagsledningen varit fram till nu? Har man låtit verksamheten dra på sig x tusen anställda i onödan? Detta borde ju leda till att "cheferna" kickas ut först, eftersom de uppenbarligen inte har "chefat" särskilt bra. Detta i sin tur borde ju leda till lägre aktiekurs, eftersom bolaget verkar sitta med en inkompetent chefsstruktur i flera led.

Men, som bekant går ju kursen ofta upp. Detta är ju trots allt ekonomi, inte vetenskap och inte logik...

(Ånej, jag är inte bitter över vad som pågår i "min egen" lilla multinationella koncern. Inte alls...)

fredag 19 augusti 2016

Jag har gett bort tusen spänn!

Ibland bara händer det - ert eget ego (dvs jag, Egon, alltså) tänker på andra än sig själv!

Det finns ju ganska många människor som har det betydligt sämre än jag själv och även om jag inte riktigt hittat formen för hur jag kan bidra praktiskt vet jag vilken icke-korrumperad välgörenhetsorganisation det är som gäller - Läkare utan gränser. (Jag orkar inte gå igenom alla andra alternativ med diverse välavlönade fd politiker, korruptionsskandaler osv. som  gör att de går bort i min bok.)

Bland annat jobbar man i Syrien, där historien kommer att döma "oss i väst" hårt för att inte ha tagit tag i situationen.

Sagt och gjort, en hel tusenlapp blev det denna gång:

En fin text kan man få som tack. Det hade väl inte kostat så mycket extra att få en fin logga på tack brevet (pdf via mail), men det kanske bara de som bidrar med större belopp får.


Jag har även tidigare donerat i annans namn, t ex som födelsedagspresent till den som redan har allt. Det var ganska uppskattat faktiskt.

Läkare utan gränsers hemsida kan man bidra och trycka ut ett gåvobevis (som kanske har en fin logga).


torsdag 11 augusti 2016

Mål och att investera i mig självEfter en kommentar hos en bloggranne där jag framförde åsikten att mål ska vara tydliga och mätbara är det dags för mig att presentera mina mål för innevarande år och i vissa fall framåt.

Även om mitt namn Egon kan ge vissa anknytningar till mitt inte så lilla ego, känner jag att det blivit alldeles för lite fokus på en av de viktigaste och kanske drygaste personerna på denna lilla jord, nämligen mig själv.

Jag var en gång i tiden ganska vältränad, men år av alltför mycket kontorsjobb har gjort avtryck på kroppshyddan och det är helt klart dags att investera mer i mig själv.

Så nedan ett offentliggörande av mina mål för närvarande:


#MålNär
1Finansiell frihet, definierat som 8 000 000 kr i investerat kapital. Se tidigare inlägg.Oklart (så snart som möjligt)
2Sparandegrad över 60% av nettolönen under 2016. Juli var bra...2016-12-31
3Kunna göra 40 ordentliga armhävningar i sträck2016-12-31
4Kunna utföra plankan i minst 120 sekunder.2016-12-31
5Ro 5 km roddmaskin på under 19 minuter2016-12-31
6Åter kunna springa 10 km på under 55 minuter.2016-12-31
7Väga under 97 kg.2016-12-31


En extra tanke på målet kring milen. I min krafts dagar (måååånga år sedan) sprang jag en mil på strax under 42 minuter. Då kändes det som att det gick undan. Nu siktar jag först på att gå under 100 kg (idag 103 kg) då jag hoppas att knäna håller för lite löpning (läs den förhatliga termen "jogging") igen.

Och för den ekonomiintresserade: Hälsa köper man sällan för pengar och med hälsan kommer lägre kostnader för sjukdom och naturligtvis ett allt annat lika rikare liv!

fredag 5 augusti 2016

Juli, en utmärkt månad i resan mot den ekonomiska friheten

Jag satt och lekte lite i Excel och räknade ut hur mycket av mina skrala inkomster jag lyckats spara under juli, enligt den enkla formeln: 

(alla inkomster - alla utgifter) / alla inkomster

Resultatet? Ett ganska imponerande 89%!

Tyvärr inte riktigt min normala sparkvot och orsaken går att finna i att jag fick en överraskande stor löneutbetalning på grund av att det visat sig vara fel ett antal månader bakåt. Man tackar och tar emot. 

Med en "safe withdrawal rate" (hur katten översätter man detta till svenska?) på 3% (se tidigare inlägg) skulle jag med ovanstående sparkvot kunna pensionera mig efter 3.67 år (11% utgifter / 3% avkastning, dvs utan någon avkastning under tiden pengar sparas)! Tyvärr kommer det att vara ett antal fler år till jag når den punkten (att jag kan "pensionera" mig rent ekonomiskt alltså), men ändå lite intressant.

En bra månad.

För den som vill kolla in efter hur många tidsperioder (t ex månader) med sparkvot y och "safe withdrawal rate" x man kan pensionera sig ekonomiskt kan man använda sig av nedanstående lilla tabell jag snickrat ihop så här på aftonen.


Jag räknar alltså med 3%. Utdelningsinvesterarna räknar säkert med 5%. Minst.

Exempel 1: Du vill bli ekonomiskt oberoende inom 10 år. med 3% "safe withdrawal rate" måste du därmed spara 70% av dina inkomster (och sedan inte öka dina utgifter).

Exempel 2: Du räknar med 4% "safe withdrawal rate" och sparar 30% av din inkomst. Du är ekonomiskt fri om 17.5 år.

Allt ovan om du... 

a) Börjar från noll
b) Drar först av skatt och sedan kommer till din "safe withdrawal rate"
c) Inte har någon positiv utveckling på dit kapital under tiden du sparar
d) Bortser från inflation
osv.

...ett antal grova förenklingar med andra ord, men ändå.