söndag 10 maj 2015

Latmasken levererar och de ekonomiska analfabeterna fattar nadaPrecis som katten kan man slappna av i solen med en passiv investeringsstrategi.

Som tidigare nämnts borde det här med investeringar vara ganska långtråkigt. Åtminstone om man inte har det som jobb och är beredd att ta till sig den mängd av kunskap som finns i ämnet. Att sedan banker och andra försöker sälja sina produkter och driva omsättning kan jag mycket väl förstå.

Tyvärr är det alltför många som går på det och som vi kan se i t ex "Låna för livet" finns det tyvärr alltför gott om ekonomiska analfabeter. Jag har sett de två första avsnitten och jag tycker det är utmärkt att de som är med i programmet ställer upp - dels för sig själva, men förhoppningsvis kommer detta att vara en väckarklocka även för andra. jag förundras över att speciellt de som har barn försätter sig i ett sådant känsligt läge att endast en liten förändring i de ekonomiska förhållande kan leda till kris är obegripligt.

Jag hoppas att de kommer att få råd kring sparande och där kommer det intressant faktum in att det enkla är oftast det bästa - oavsett vad bankerna säger. I senaste numret av The Economist beskrivs ännu en i raden av undersökningar som visar att en passiv investeringsstrategi i regel slår en mer aktiv strategi (länk). De avgifter rådgivare har kunnat ta ut tidigare kommer nu under ordentlig press tack vare verktyg som efter ett antal frågor ger en investeringsstrategi att följa (se denna artikel).

Här är alltså ett fall där det faktiskt lönar sig att vara lat. Det gäller "bara" att sätta upp det hela (gärna med automatiskt månadssparande) och balansera om en gång per år.

Latmasken levererar.


torsdag 7 maj 2015

Tidig pension - nej tack


Man ska aldrig säga aldrig, men även om jag en dag skulle befinna mig i den lyckliga situationen att jag lyckades spara ihop tillräckligt med kapital en vacker dag för att med t ex 4% årlig avkastning kunna täcka våra utgifter, skulle jag verkligen vilja sluta jobba?

Alla är vi olika - bloggrannen Per Penning verkar sikta på att pensionera sig vid 57 års ålder och har gjort lite beräkningar på detta. Mr Money Moustache menar på att även om man slutar jobba, så betyder det inte att man slutar arbeta.


Jag själv strävar efter att ha en vacker dag ha möjligeten att sluta jobba för pengarnas skull, men välja att jobba kvar för att jag tycker att det är intressant. Under pauser i tentaläsandet brukade jag och en studiekamrat fantisera om att kunna säga till chefen efter avslutad löneförhandling att de kunde skicka pengarna till Röda Korset eftersom vi ändå inte behövde dem. Riktigt där är jag inte ännu, tyvärr. 


I ärlighetens namn jobbar jag nog lite för mycket och har inte alltför många tidkrävande hobbies som jag skulle vilja ägna hela dagarna åt. Den som lever får se (som befälen sa i lumpen). 


Under tiden fortsätter jag att spara i mina portföljer, anpassar min investeringsstrategi allteftersom de blir "fulla" och funderar på hur mycket jag behöver komma upp till för att nå den där punkten när egentligen inte skulle behöva mer.

tisdag 5 maj 2015

Hedgeportföljen

Jag har gjort det enkelt för mig och investerar i en hedgefond som i sin tur investerar i flera olika hedgefonder utan någon extra avgift. Tycka vad man vill om hedgefonder och deras avgiftsstruktur, men som komplement till aktie(fond)sparande är det i mitt tycke ett utmärkt sätt att dra ner risken på investeringarna - mitt val, Brummer & Partners Multi-Strategy 2xl har en korrelation med SIX Return Index på mycket låga 0,05 enligt senaste rapporten.

Jag är mycket nöjd hittills. Multi+Strategy investerar i flertalet av de hedgefonder som Brummer & Partners tillhandahåller. Detta till en minsta investeringsnivå om 10 000 kr, vilket är betydligt lägre än de trösklar som finns i t ex Lynx eller Nektar, båda med en minsta, första investering på 500 000 kr(!) varefter man kan öka i multipler om 100 000 kr (om man nu inte investerar via kapitalförsäkring eller tjänstepension).

Jag började investera i Multi-Strategy för ca fyra år sedan. Jämfört med utvecklingen för OMXS30 har det under denna tidsperiod visat sig vara "fel", men det känns ändå "rätt" då jag ser det som ett komplement till andra typer av investeringar. Jag är inte ensam om denna åsikt.

Hedgeportföljen är den enda av mina portföljer som ännu inte är "full" och därmed den portfölj till vilken alla de pengar jag kan spara nu (och förmodligen under nästa 12 månader) går till.

En redovisning av mina respektive portföljer och innehav hittar ni på innehavssidan.

måndag 4 maj 2015

Akitedepån full!Hurra!

I och med överföring från senaste månadslönen är nu aktiedepån full, dvs jag har nått det belopp jag vill investera i denna portfölj/depå. Nu över till att börja "fylla" hedgeportföljen, som med nuvarande sparkvot troligen kommer att ta ett år.

Inköp för dessa pengar väntar dock till slutet av kvartalet enligt tidigare princip (mitt problem med att hålla fingrarna i styr samt ett löfte till mig själv att inte handla annat än via automatiska fondköp förrän slutet av andra kvartalet, även om det finns pengar att investera).

Inköp kommer att ske i någon eller kanske ett par av de aktier som finns listade under aktieportföljen bland mina innehav.

fredag 1 maj 2015

Jag sålde för tidigt!

För den som vill lära av andras "misstag" erbjuds här en chans.

Jag har bland mina innehav en s k fegisportfölj. Detta är min största portfölj och är "full", dvs jag planerar inte att sätta in mer pengar.

Efter en ordentlig uppgång från botten under den finansiella krisen, problem i Eurozonen ej lösta (kvarstår än idag, även om vi nu sägs vara mer redo för t ex en "grexit"), ett högt oljepris och risk för oro i världen fick jag för mig att börserna var redo för en nedgång och valde då att sälja av i stort sett alla mina aktier i mitten av 2013 då OMXS30 index stod i 1209:
Sedan gick det ju såhär (startpunkt där jag sålde):Jag hade med andra ord fel och det jag tyckte var irrationella värderingar fortsatte att bli än mer irrationella.

Nu finns det ju naturligtvis de som förklarar detta med att diverse centralbanker öste (Federal Resrve) och öser (ECB, Riksbanken) ut pengar och därmed driver diverse värderingar (börser, bostäder etc.) allt högre. Poängen är att jag (som vanligt) inte kan förutspå hur börsen kommer att bete sig i framtiden. Som beskrivits i andra inlägg följer jag nu en mer automatiserad strategi som hittills har funkat mycket bra, men jag har "gått miste" om en hel del värdestegring sedan mitt beslut (markerat med en fin pil nedan):
I mitt tidigare liv hade jag grämt mig mycket över detta, men jag tycker faktiskt att börsen är än mer övervärderad idag än den var då jag sålde.

Risknivån bland mina investeringar gick ju åtminstone ner ordentligt och jag har nu lärt mig det som många predikar kring "köp och behåll".

Hur det går framöver? Jag har ju en "tro", men den som lever får se.

Strategin ligger fast.

Glad första maj på er!