lördag 22 oktober 2016

Max 25% i en aktie

Jag har jämfört med många andra i bloggosfären ett ganska litet antal aktier i portföljen, närmare bestämt åtta stycken efter senaste kvartalets inköp:

Advenica
BlackPearl Resources
Hennes & Mauritz B
Industrivärden C
Investor B
Lundbergföretagen B
Statoil
Telia


Fina bolag, eller hur?




I listan över mina innehav har jag bland fåtalet kommentarer fått veta att detta är tråkiga aktier. Jag kan leva med det, eftersom min målsättning är att tjäna pengar med hyfsat låg risk (att tjäna pengar är ju förstås kul, men jag ser inget automatiskt samband mellan att välja andra aktier och att tjäna mer pengar).

Till saken. 

Medan jag avhåller mig från att logga in på min depå, kan jag i senaste uppdateringen av portföljen se att Lundbergs står för 22.7% av värdet. 




Jag har nu bestämt mig för att förfina mina regler för aktieköp ytterligare och har nu bestämt mig för att inget innehav får vara av större storlek än 25% av portföljen värde efter givet kvartals handelsperiod. Skulle jag komma nära kan jag välja mellan att sälja (helst inte) alternativt köpa i de andra innehaven så att avståndet till gränsen blir högre.

När antalet innehav går över 12 (valt helt godtyckligt) flyttas gränsen till 20%.

Rubriken på detta inlägg säger väl allt, men fick lite lust att skriva. Jag hoppas återkomma med lite mer substans framöver.


torsdag 20 oktober 2016

Den ekonomiska friheten - hur gör ni i praktiken?

Bland bloggarna verkar målet för många vara att en vacker dag kunna leva på utdelningar alternativt på att ta av kapitalet. Så även jag.

En del har som mål att uppnå ett visst belopp och sedan "sluta jobba", andra fortsätta att jobba för att det är kul alternativt jobba mindre eller med något som inte ger alltför mycket ekonomisk utväxling, men är stimulerande på andra sätt.

Nya pengar. Ser ut som leksakspengar för en annan.


De av er som har läst mina tidigare inlägg har jag själv med nuvarande sinnelag inte någon tanke på att sluta jobba (något som naturligtvis kan ändras över tid) när jag skrapat ihop mitt nödvändiga kapital, utan ser det hela mer som ett slags "dra åt helvete" pengar.

För er som har tänkt att leva på kapitalet, hur har ni tänkt att göra rent praktiskt?

År 1 lägga undan utdelningar +/- del av kapitalet och leva av detta år 2? Månadsvis ta ut en summa ur depån? Verkligen leva på utdelningarna allteftersom de trillar in?

Det skulle också vara lite av intresse hur mycket ni anser er behöva, antingen i form av kapital eller utdelningar.

Ni behöver inte brådska med svaren. Jag har en stund kvar innan jag behöver bestämma mig.

tisdag 18 oktober 2016

Sekretesslagen borde kunna upphävas

Gång efter annan läser vi om diverse snyfthistorier i pressen där en person eller grupp av personer känner sig orättvist behandlade och vill ha andra beslut.

Naturligtvis erkänner jag rätten att offentligt få dryfta sina problem och jag förstår även att tidningar och webbsidor ofta i grunden är kommersiella inrättningar och måste "sälja lösnummer".



Det jag reagerar på är att ibland blir rapporteringen så ensidig, eftersom myndigheter ofta i sådana fall inte kan uttala sig till sitt försvar på grund av sekretess.

En smidig lösning vore i sådana fall att den drabbade frivilligt kan upphäva sekretesslagen och då så inte görs kan vederbörande myndighet vackert meddela att person x tyvärr inte medgivit att ärendet får diskuteras offentligt och man därmed inte kan uttala sig i det enskilda ärendet (som idag med andra ord). Detta tar ju också bort den ibland - för myndigheten - bekväma ursäkten att saker och ting inte kan diskuteras/bemötas konkret.

Detta skulle i mina ögon ge en mer nyanserad bild av ärendet som behandlas och förhoppningsvis leda till färre så kallade snyfthistorier utan täckning eller där diverse myndigheter inte har på fötterna. Ett exempel (utav många).

Och, ja, det skulle förstås bli fel ibland och kanske krångligt att administrera, men skulle i mitt tycke leda till att saker som uppmärksammas offentligt kan bli belysta i sin helhet.

Vad tycker du?


söndag 16 oktober 2016

Ett års utgifter i sparat kapital - minst!

Jag såg att DN startat en sparskola enligt vilken du kan spara dig trygg och slippa stress.


Eftersom jag vill minnas att artiklar jag läst om sparandet hos mediansvensken visar på att sparandet är väldigt lågt tycker jag det är väldigt bra att detta tas upp. Om det kan hjälpa till och med ett fåtal hushåll att bygga upp en buffert vore det mycket värt. Inte minst för de skattebetalare som i slutändan ofta får täcka upp på ett eller annat sätt, leverantörer som går i konkurs på grund av utebliven betalning (med alla de följdeffekter det för med sig), men inte minst för familjerna/hushållen själva.

DN ska tydligen gå igenom en serie med råd och tips och börjar med att meddela att man bör ha två månaders utgifter i buffertsparande.

Jag ser inget kontroversiellt i det, men för att nu kvickt komma till min egen åsikt i frågan borde alla ha minst ett års utgifter tillgängliga inom några dagar (det kan ju ta några dagar att sälja fonder till exempel).

Det väckte en hel del debatt på den tiden, men för oss oss som minns kan jag inte annat än hålla med den den före detta finansministern Ann Wibble (fp*) på denna punkt. Hon sa att "alla svenskar borde ha en årslön på banken". På bland annat wikipedia kan vi läsa att "Kommentaren väckte uppseende eftersom det ansågs vara en för många svenskar orealistisk vision"

Orealistisk vision?!? Knappast! 

I vanlig mellanmjölksstil ska vi nu naturligtvis prata om alla som är sjuka, har låg lön, är arbetslösa, har höga boendekostnader etc. men ärligt talat, för de allra flesta borde det inte vara omöjligt att efter några års arbete har ett års utgifter undansparat. Har du inte det efter 10 års arbete bör du nog se över både dina inkomster och utgifter (på riktigt och inte någon halvmesyr).

Det är ju i och för sig skillnad mellan en årslön (efter skatt?) och ett års utgifter (förhoppningsvis lägre än lönen efter skatt), men som slogan tycker jag "en årslön på banken" funkar bra.

Jag har ett års utgifter tillgängliga inom en vecka. Har du? Har dina bekanta?

*) Numera har de tydligen antagit ett annat namn som inte stämmer in på politiken de för. (Å andra sidan kanske "folkpartiet" inte var det bästa namnet på ett parti som representerar mindre än 10% av folket heller.)

måndag 10 oktober 2016

Minska depåberoendet - inte logga in på en månad!

Jag säger mig ju - likt många andra bloggare - ha en långsiktig strategi. Detta till trots loggar jag in och tittar på mina depåer dagligen och när det går upp är det naturligtvis trevligt.

Samtidigt inser jag ju risken att jag inte håller fingrarna i styr och börjar handla trots mina tydliga regler kring just detta.

Aja baja - inte trycka på denna.

Nåväl, för att vänja mig av med denna dåliga vana har jag nu bestämt mig för att inte logga in på en månad och det skulle i så fall innebära att nästa gång jag loggar in blir på Nobeldagen (skriver man verkligen det med stor bokstav?) vilket kan tyckas vara ytterst passande med tanke på mina avancerade strategier och regler (eller hur?).

Detta kan tyckas fånigt, men jag har märkt att jag ofta sitter och överanalyserar utan att det skapar något mervärde

Hur har ni det? Sitter ni och kikar för mycket i era depåer och Excelark?

söndag 9 oktober 2016

Utveckling 2016 (så långt): +10,6%

Jag tog en titt på mina portföljer och kan konstatera att året har varit ganska bra så långt. På totalen har mina portföljer stigit med 10,6% enligt Avanza.

Nedbrutet på enskilda portföljerna:

Fegisportföljen: 7,44%
Fondportföljen: 4,02%
Aktieportföljen: 23,3%

I fegisportföljen är det främst hobbyinnehavet i Spiltan som bidragit till utvecklingen, men Spiltan Räntefond tuffar på även den, sakta men säkert.

I fondportföljen spökar innehavet i Handelsbanken Råvarufond, som trots förbättring de senaste månaderna ligger på nästan 10% minus. Övriga fonder ligger på plus. I denna portfölj ska ju dock en stor förändring ske inom kort.

I aktieportföljen är dragloket Lundbergs med en uppgång på 55% i skrivande stund. Två innehav ligger på minus - BlackPearl (-13,6%) och Telia (-0,7%).

Om jag jämför med några slumpvis utvalda index (t ex OMXS30: +0,33% och OMXSPI: +2,59%) är jag mycket nöjd med utvecklingen, framförallt eftersom jag känner mig hyfsat defensiv och har odentligt med torrt krut om vi skulle få se en större sättning i marknaden.

lördag 8 oktober 2016

What a surprise - Grekerna ligger efter med reformer!

Jaha, så var vi där igen enligt en artikel i Der Spiegel: EUs så kallade räddningsfond ska återigen betala ut en liten villkorad struntsumma (denna gång på futtiga 2 800 000 000 Euro), men grekerna uppfyller inte villkoren.

Två utav femton av de åtaganden grekerna gjort är uppfyllda enligt IMF (källa)!!

Att inte få denna utbetalning kan enligt artikeln i Der Spiegel leda till oroligheter, men det är naturligtvis ingen kris, eftersom kassorna i statsägda bolag kan användas. Alternativt kan naturligtvis utbetalningen göras ändå, eftersom det i andra fall kommer att sluta som vanligt med någon långt möte varefter någon trött EU höjdare under morgontimmarna meddelar att man kommit överens om en ny reformplan som minsann grekerna ska se till att hålla mot löften om nya miljarder.

Reformer är kanske inte grekernas paradgren, men fint vatten har de minsann.

Jag är fortsatt imponerad över grekernas skicklighet i förhandlingar och förundrad över de styrandes oförmåga att ta tag i det verkliga problemet vilket är att grekernas situation inte kan lösas utan att skulderna faktiskt skrivs ner, eller det otänkbara att man faktiskt lämnar den dysfunktionella Eurovalutan som drar ner de sydeuropeiska länderna i misär - i Grekland har man enligt senast tillgängliga uppgifter en arbetslöshet på 23,2%. Bland ungdomar ser man faktiskt en förbättring med 5%-enheter jämfört med förra mätningen och landar därmed på endast 42,7%.

En klassiker man minns: 



Ja, ja, vad är väl ett litet problem i Grekland? Börserna går upp, bostäderna ökar i värde, alla är glada och det finns inga problem. Alls.

fredag 7 oktober 2016

Förenklingar i fondportföljen

Det har faktiskt varit ett evigt ältande i min hjärna kring min fondportfölj, men förutsatt att inget oförutsett händer (t ex att en fond stängs ner) är beslutet nu att ha följande fördelning över tid:


Min ålder/2 i % i Spiltan Räntefond
"Resten"/2 i % i Länsförsäkringar Global Indexnära
"Resten"/2 i % i Avanza Zero

Detta innebär att jag äntligen kommer att ha en så kallad "three fund portfolio" som ofta rekommenderas på bl.a. bogleheads (an sajt som varmt rekommenderas).


Min tanke är att detta börjar gälla från 2017-01-01 och jag ska genom månadssparande se till att vara fullt investerad (jag är ju "fullsparad" men inte "fullinvesterad" i fondportföljen - åtminstone för närvarande) inom 12-24 månader. 

Ombalansering ska ske en gång per år.

Tråkigt som attan? Ja. Betänk dock att det faktiskt ska vara tråkigt att investera.

Som kompensation har jag desto roligare i aktieportföljen, men jämfört med många andra i bloggosfären är jag en tråkmåns även där. Jag ska även försöka se till att ha lite roligt under helgen med annat än investeringar.



söndag 2 oktober 2016

Fullsparad i fondportföljen!

Jag är numera "fullsparad" i fondportföljen. Den minnesgode drar sig till minnes att jag har en strategi där jag sparar in i olika depåer (fegis-, fond-, aktie- och hedgeportföljen) upp till ett i förväg fastsatt belopp och därefter gör inköp i dessa portföljer enligt uppsatta regler, se innehavssidan för en sammanfattning.



Fegisportföljen och hedgeportföljen har varit fulla under en längre tid och alla nya sparpengar har fördelats 50/50 på fond- och aktieportföljen. Fondportföljen har under kvartalet fått in en hel del pengar och är nu alltså "full". Detta betyder dock inte att alla pengar ligger i fonder, eftersom inköp ska ske månadsvis och per automatik, men jag kan alltså från och med nu "föda" aktieportföljen med alla nya sparpengar och göra mina inköp där enligt mina uppsatta regler (t ex inköp endast runt kvartalssluten).

Allt annat lika kommer jag alltså framöver att köpa mer aktier än tidigare.

Hur klok denna tajming visar sig vara kan endast framtiden utvisa. Jag förväntar mig viss turbulens på marknaderna i och med det amerikanska presidentvalet, men låter inte det förändra hur jag investerar.

lördag 1 oktober 2016

Kvartalets inköp del 2: Advenica

Jag trodde att jag missat att köpa Advenica detta kvartal, men fick en stund över på jobbet och kunde komplettera kvartalets inköp med ett inköp i Advenica.

Detta är den första "kryddan" i portföljen, enligt mina tidigare uppdaterade regler.

Värdefördelningen i aktieportföljen ser efter detta inköp ut som nedan:


Innehavssidan är uppdaterad.