söndag 16 oktober 2016

Ett års utgifter i sparat kapital - minst!

Jag såg att DN startat en sparskola enligt vilken du kan spara dig trygg och slippa stress.


Eftersom jag vill minnas att artiklar jag läst om sparandet hos mediansvensken visar på att sparandet är väldigt lågt tycker jag det är väldigt bra att detta tas upp. Om det kan hjälpa till och med ett fåtal hushåll att bygga upp en buffert vore det mycket värt. Inte minst för de skattebetalare som i slutändan ofta får täcka upp på ett eller annat sätt, leverantörer som går i konkurs på grund av utebliven betalning (med alla de följdeffekter det för med sig), men inte minst för familjerna/hushållen själva.

DN ska tydligen gå igenom en serie med råd och tips och börjar med att meddela att man bör ha två månaders utgifter i buffertsparande.

Jag ser inget kontroversiellt i det, men för att nu kvickt komma till min egen åsikt i frågan borde alla ha minst ett års utgifter tillgängliga inom några dagar (det kan ju ta några dagar att sälja fonder till exempel).

Det väckte en hel del debatt på den tiden, men för oss oss som minns kan jag inte annat än hålla med den den före detta finansministern Ann Wibble (fp*) på denna punkt. Hon sa att "alla svenskar borde ha en årslön på banken". På bland annat wikipedia kan vi läsa att "Kommentaren väckte uppseende eftersom det ansågs vara en för många svenskar orealistisk vision"

Orealistisk vision?!? Knappast! 

I vanlig mellanmjölksstil ska vi nu naturligtvis prata om alla som är sjuka, har låg lön, är arbetslösa, har höga boendekostnader etc. men ärligt talat, för de allra flesta borde det inte vara omöjligt att efter några års arbete har ett års utgifter undansparat. Har du inte det efter 10 års arbete bör du nog se över både dina inkomster och utgifter (på riktigt och inte någon halvmesyr).

Det är ju i och för sig skillnad mellan en årslön (efter skatt?) och ett års utgifter (förhoppningsvis lägre än lönen efter skatt), men som slogan tycker jag "en årslön på banken" funkar bra.

Jag har ett års utgifter tillgängliga inom en vecka. Har du? Har dina bekanta?

*) Numera har de tydligen antagit ett annat namn som inte stämmer in på politiken de för. (Å andra sidan kanske "folkpartiet" inte var det bästa namnet på ett parti som representerar mindre än 10% av folket heller.)

13 kommentarer:

  1. Håller med dig om att man bör sträva efter att ha en årslön på banken. Själv har jag nästan två på ett räntekonto. Det är en stor trygghet dels om något skulle hända eller jag behöver kontantinsats vid en bostadsaffär. Framförallt ska den psykologiska effekten på börssparande inte undvikas. Det är faktiskt mycket lättare att bara rycka på axlarna och säga jaha åt en tillfällig nedgång i en aktie jag tror på jämfört med när jag sparade aktier i tidigare vändor och inte hade en årslön på banken. Ger en trygghet i ryggen som gör att man vågar lita på sin strategi fullt ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi ser ut att tänka väldigt lika. Jag håller med om att känslan då aktier går ner - som ju faktiskt händer då och då.

      Tack för kommentar.

      Radera
  2. Ja du, själv har man en årslönen men bland bekanta lär det vara få om ännu någon. Men de som väl har ett sådant "högt" sparande har det typ för ett nytt boende.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr är det som du skriver att alltför få har detta. Märkligt tycker jag.

      Att investera i fastigheter ser jag inget fel i, men den fastighet man bor i är konsumption, inte en investering i mitt tycke.

      Radera
  3. Sparande är väldigt viktigt i Snållänningens familj och det har alltid varit oacceptabelt att spendera mer än vad man har. Tyvärr följer inte många familjer i vår omgivning samma mönster utan de spenderar allt så fort det kommer in, jag blir förvånad om de ens har motsvarande en hel månadsinkomst i sparande. Hur har det gått för dig att undvika logga in och kolla dina depåer?
    /S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att de familjer du nämner lär sig genom ett inte alltför hårt uppvaknande.

      Angående att inte logga in: Jo tack, det går bra hittills. Inte alltid lätt, men det har gett tid till annat vilket är positivt.

      Radera
  4. Tycker man måste skilja på sparanden med tanke på när man kan behöva pengarna. Jag har en del av mitt sparande i mitt boende. Sen har jag aktieportföljen och till sist ett buffert sparande. Eftersom jag inte har några lån har jag ingen jätte stor buffert. Eftersom räntan är så låg på räntekonto hoppas jag på lite mer avkastning på börsen. De flesta svenskar har pengarna på nollräntekonto då det inte orkar bry sig :) Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, att för många är lata när det gäller sin privatekonomi är tyvärr allmänt känt. Förvånande minst sagt.

      Radera
  5. Du har helt rätt Egon och Wibble, alla borde ha ett års nettolön på banken och det är inte omöjligt alls!

    Självklart har jag en buffert i den ordningen själv. Det gäller att leva som man lär! Jag har det till och med i kontanter, redo i morgon om så behövs. Det får mig att sova gott om natten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, i kontanter till och med! Det är till att vara ordentligt förberedd på ett ordentligt haveri i betalningssystemet. Jag hoppas naturligtvis att det inte kommer att behövas och att du förvarar dem säkert med avseende på brand, stöld osv.

      Tack för kommentar.

      Radera
  6. Hahaha! Inte i fysiska kontanter utan på konto menar jag såklart! Vanligt gammalt konto i SBAB med ynkliga 0.55 % ränta. Men de finns där iaf, redo att användas om skiten träffar fläkten.

    SvaraRadera
  7. Ett ordentlig buffert på sparkonto är jätteviktigt. Jag tycker att den ska vara helt skild från aktier eller fonder för att man ska slippa sälja av tillgångar.

    Sen kan det vara klokt att ha mat och vatten för familjen, belysning, värmekälla, batteriradio (eller handvevad!), kontanter mm för en större störning i samhället, tex ett avbrott i elnätet under säg sju-fjorton dagar. MSB anser att "hushållen borde kunna täcka sina grundläggande behov av vatten, mat, värme och information under tre dygn." Men Försvarshögskolan, som utrett beredskapen åt MSB, bedömer att de flesta människor endast har hemberedskap för högst ETT dygn. http://www.fhs.se/sv/nyheter/2015/laga-forvantningar-pa-allmanhetens-krisberedskap/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sensim. Jag håller med dig på alla punkter och tror också att beredskapen i de flesta hushåll tyvärr är bedrövlig.

      Tack för att du läser och kommenterar!

      Radera