måndag 10 oktober 2016

Minska depåberoendet - inte logga in på en månad!

Jag säger mig ju - likt många andra bloggare - ha en långsiktig strategi. Detta till trots loggar jag in och tittar på mina depåer dagligen och när det går upp är det naturligtvis trevligt.

Samtidigt inser jag ju risken att jag inte håller fingrarna i styr och börjar handla trots mina tydliga regler kring just detta.

Aja baja - inte trycka på denna.

Nåväl, för att vänja mig av med denna dåliga vana har jag nu bestämt mig för att inte logga in på en månad och det skulle i så fall innebära att nästa gång jag loggar in blir på Nobeldagen (skriver man verkligen det med stor bokstav?) vilket kan tyckas vara ytterst passande med tanke på mina avancerade strategier och regler (eller hur?).

Detta kan tyckas fånigt, men jag har märkt att jag ofta sitter och överanalyserar utan att det skapar något mervärde

Hur har ni det? Sitter ni och kikar för mycket i era depåer och Excelark?

21 kommentarer:

 1. Helt enig.
  De gånger jag "backtradat" har jag kommit fram till att de hade lönat sig att inte köpa och sälja så mycket.

  Köp bra bolag och sälj dem bara om du inte tycker de är bra längre och bry dig mindre om korta svägningar i marknaden.

  Lätt sagt men svårt i praktiken :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, lättare sagt än gjort. Vi får se hur mycket abstinens jag får och om jag klarar av att "hålla mig" i en månad.

   Tack för kommentar.

   Radera
 2. Att inte kolla åtminstone dagligen skulle göra att jag tappar koll. Ser inte poängen med det. Även innehav jag ser som långsiktiga vill jag kunna ompröva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min teori är ju att det räcker att "hålla koll" väldigt sällan. Inte lika skoj, men om jag känner mig själv rätt "bättre" och mer lönsamt. I mitt fall.

   Tack för kommentar.

   Radera
 3. Självklart är jag uppkopplad hela börsdagen minst då det kan dyka upp något oväntat köpläge och särskilt snart under Q3 och valet i USA, så ligg likvid och bevaka är mitt råd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tänker olika, vi tänker olika - och tur är väl det! :-)

   Jag köpte ju precis efter Brexit, vilket hittills visa sig vara okej (Telia och HM som jag köpte gick båda upp efter köpet, men har varit på lägre kurser under perioden efter mitt köp). Det kommer säkerligen en del spännande lägen i samband med det amerikanska valet eller någon annan oväntad händelse. Inget för mig dock (även om det säkert kommer att klia i fingrarna).

   Tack för kommentar.

   Radera
 4. Jag känner igen mig i vad du skriver, men samtidigt håller jag med Micke Larsson om att jag tappar koll på mina innehav om jag inte dagligen loggar in och gör en snabb överblick. Att kolla var femte minut däremot är inte förståndigt givet den långsiktiga strategin jag försöker hålla, då blir det snarare ett beroende.
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så täta uppdateringar menade jag inte. Bara när jag ska köpa eller sälja.

   Radera
  2. Jag känner att jag håller på att komma in i något slags beroende, något jag vill bryta genom detta "avbrott". Vi får se om jag lyckas. Helt lätt blir det inte.

   Eftersom jag har sagt till mig själv att jag endast handlar i samband med kvartalsskiften borde jag ju egentligen endast kolla runt den tiden, men det vore kanske lite extremt.

   Radera
 5. Beroende är rätta ordet. Det första som öppnas (nästan före ögonen) på morgonen är Avanza-appen. Det gäller att logga in redan vid 7-tiden så man är beredd när börsen öppnar.

  Mina bästa affärer är byråleaktier men det är roligt att handla kort också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju roligt att hålla koll och "handla kort", men det ska ju vara tråkigt att investera hävdar jag i ett av mina tidigare inlägg: https://egoninvestor.blogspot.com/2015/04/det-ska-vara-trakigt-att-investera.html

   :-)

   Tack för kommentar.

   Radera
  2. Jag håller inte med. Aktier är roligt!!! ;)

   Radera
 6. Måste kolla Avanza dagligen....måste.....! Kan inte stå emot! :-)

  SvaraRadera
 7. Eftersom jag gör små veckoköp (max 597:-/köp) varje vecka, så är jag inloggad på Avanza nästan varje dag, men oftast är det mest en snabbkoll på dagens trend. Verkar någon aktie jag vill fylla på i gå ner så köper jag den, men sen struntar jag i Avanza resten av dagen. Bryr mig sällan om börsen i övrigt, då den går upp och ner hela tiden, röda siffror skrämmer mig inte.
  Tryggpension

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är också en strategi/taktik och bra om det funkar för dig. Ingenting för mig dock.

   Har detta funkar bra för dig om du jämför med index? Innan jag gick över till en tråkigare strategi ägnade jag ganska mycket tid åt "köp och sälj", men när jag lite kritiskt jämförde med index var resultatet inget vidare.

   Radera
  2. Jag ligger på + 9,70% sedan årsskiftet, är helt nöjd med det då jag sparar långsiktigt och väljer stabila aktier.

   Radera
 8. Svar
  1. Tackar som frågar. Hittills har jag lyckats avhålla mig från att logga in, faktiskt. Det suger, men jag kämpar på.

   Radera
  2. Bra jobbat! Jag fattar inte hur du klarar dig! 😂

   Radera
 9. Helt rätt Egon. Jag har besparingar och investeringar så de ger mig frihet från jobbet. Inte för att jag ville ha ett nytt jobb som trader eller ens som hobby. Finansiell frihet var ju målet. Livet är roligare än börsen; den är ju bara målet.

  SvaraRadera