onsdag 26 juli 2017

Skanska - en kortare värdeanalys

Flera grannar i bloggosfären talade sig varma för att köpa fler aktier i Skanska "på dippen" efter senaste rapporten. Sådana aktiviteter är ju som bekant alldeles för upphetsande för en annan, men jag tänkte att jag nog skulle ta mig en titt på det gamla cementgjuteriet från Skåne trots allt. Sagt och gjort, nedan följer en kortare värdeanalys a la Egon.



1) Bolagets verksamhet och sektor

Man bygger, projekterar osv. Bland annat i Kalmar - bara en sån sak!

Resultat: OK (grön)

2) Makro- och/eller mega trender

Räntorna är låga, något som naturligtvis påverkar bostadspriser och annat. Att jag som lekman ska kunna komma fram till något revolutionerande om räntornas utveckling samt hur detta påverkar Skanska och dess aktiekurs, finner jag ligger strax utanför mina begränsningar.

Mer intressant är då ägarbilden där största ägarna är Industrivärden och Lundbergs, vilka båda redan finns i min portfölj. Den tredje största ägaren är de anställda via incitamentsprogram. Tillsammans utgör dessa tre nästa 40% av rösterna och strax under 20% av kapitalet. För egen del borde jag ta mig en titt på hur stor del av mina redan existerande investeringar i Industrivärden och Lundbergs de facto utgör en investering i Skanska allaredan och därmed komma till ett slags slutsats kring eventuellt köp för egen del. Detta får väl ses som en mikrotrend och påverkar därmed inte kapitlets utvärdering, där jag har svårt att hitta negativa argument och slutsatsen därför blir OK på denna punkt.

Resultat: OK (grön)

3) Aktiens värdering

3.1 EPSLTM
Vad gäller vinst per aktie uppvisar man ett ordentligt uppsving under 2016 jämfört med tidigare år. Är detta hållbart? Läser man årsredovisningen pekas det på en del rekordresultat samt försäljning av ett infrastrukturprojekt. Hållbart i längden?

2016 15,89 kr/aktie
2015 11,96 kr/aktie
2014 9,98 kr/aktie
2013 8,43 kr/aktie


Tittar man på resultatet per aktie för första halvan av 2017 får man välja vad man jämför med, eftersom resultatet per aktie utan hänsyn tagen till IFRS visar en tillväxt, medan enligt IFRS ser vi en tillbakagång! Dessutom en ganska kraftig sådan!

Resultat per aktie (i enlighet med IFRS):

2017-H1: 4,60 kr/aktie
2016-H1: 6,30 kr/aktie


3.2 Egons NEPS
Jag applicerar försiktighetsprincipen och går på medelvärdet av de tre senaste årens resultat: 12,61 kr/aktie.


3.3 Egons P/E
Som P/E tal väljer jag att sätta mitt normala 15.

3.4.1 Egons kurs
Egons kurs = Egons NEPS x Egons P/E = 8,47 x 15 =  vilket avrundas neråt till 189 kr/aktie.


3.4.2 Kurs
I skrivande stund handlas Skanska B för 187,50 kr/aktie.

3.4.3 Egonkvoten = Kurs / Egons kurs
Egonkvoten blir således 187,50 / 189 = 99%.

Aktien är med andra ord köpvärd i dagsläget.

Resultat: 99% (grön)

Summering

1) Bolagets verksamhet och sektorOK
2) Makro- och/eller mega trenderOK
3) Aktiens värdering99% (grön)

I övrigt - inte så viktigt för mig (som inte tillbedjer utdelningsgudarna) -  men direktavkastningen är motsvarande över 4% på nuvarande kurs. Inte så illa.

Äger jag aktier i Skanska då inlägget publiceras: Nej, inte direkt, men indirekt enligt beskrivning ovan (se lista över mina innehav för aktier jag äger). Kommer jag att köpa aktier i Skanska framöver? Kanske. Jag måste kolla upp lite hur mycket jag redan äger indirekt via Industrivärden och Lundbergs innan jag bestämmer mig.

Tänk på att jag har mer fel än rätt och att du givetvis är ansvarig för dina egna beslut.

Bevakningslistan kommer naturligtvis att uppdateras.

Åsikter/ideer/tankar?

söndag 23 juli 2017

Amerikansk hälsovård och Brexit - pinsam brist på förberedelser!

Jag sitter här i semestertider och läser en del både om Brexit och den för tillfället havererade sjukförsäkringsreformen i USA. Kännetecknande för dem båda verkar vara att efter åratal av klagomål och då det äntligen är dags att komma till skott verkar läget på inga sätt vara under kontroll och förberett!

Jag menar, om man under åratal propagerar och t o m röstar (med förvissningen om att det ändå blir ett veto från presidenten) för att ta bort Obamacare och sedan när man kommer till makten inte kan komma överens om vad man nu ska rösta igenom... Pinsamt! (Att de sedan har helfel i sak är ju en annan sak och mer av en åsikt.)

Likadant Brexit:  Jaha, nu fick ni er "Brexit" via folkomröstningen - grattis! Vad betyder detta nu i praktiken? Öhh.... oklart? Det är lugnt - vi kan fundera på detta nu när vi har en deadline i mars 2019. Ingen panik, det gäller ju bara småsaker såsom böjning på gurkor och annat trams. Eller, kanske inte...



Frågan är när företag måste börja agera på riktigt och om det då går att stoppa tåget. Nog för att London och Storbritannien är trevligt, men när det börjar bli oklarheter kring hur anställda får resa, varor och tjänster exporteras osv. kommer de flesta företag att handla rationellt och helt enkelt omlokalisera delar av verksamheten. Och, varför skulle EU bjuda på att ha diverse institutioner i ett Ocke EU land samt så kallad "clearing" av transaktioner i Euro? Detta kommer ju självklart andra länders intressen se till att det flyttas till t ex Tyskland eller Frankrike.

En annan förbereder sig ofta alldeles för lite och litar på att det skarpa intellektet fixar läget. Det funkar allt som oftast. Dock har mina beslut sällan påverkan på miljoner människor eller är föremål för debatt i pressen.

Det är ju ganska underhållande att följa alla turer, men det trista är ju att det är så många som drabbas eller riskerar att drabbas och osäkerheten i sig (i bägge fallen) inte är bra. Att både republikanerna och Brexitanhängarna inte var bättre förberedda är helt enkelt... pinsamt! 

söndag 16 juli 2017

Lynx Dynamic - något besviken

Jag tittade till hur det går för mitt index vs hedge experiment. Tyvärr kan jag konstatera att olikt tidigare tillfällen ligger jag nu på minus på totalen tack vare kraftig värdeminskning i Lynx Dynamic.

På totalen är förvisso "förlusten" endast -0,7%, men det är stor skillnad på nuvarande läge i de båda ingående fonderna.

I mina yngre dagar fick jag lära mig att hedgefonder inte skulle korrelera med börsen (i detta fall sant), samt inte gå minus (i detta fall långt ifrån sant, tyvärr).

I juni 2017 presterade Lynx nästan -7% och för året ligger utvecklingen på -13% ! Jag tittar här på moderfonden Lynx siffror, vilken till skillnad från Lynx Dynamics endast kan handlas månadsvis.

I min Hedgeportfölj innehar jag Brummer och Partners samlingsfond Brummer multi Strategy XL. Denna innehåller andelar i flera av gruppens fonder (t ex är andelen i Lynx Dynamic drygt 9%). Skillnaden är att denna "fond i fond" (som inte tar ut extra avgifter i sig) i år har gått positivt (+5%), framförallt tack vare fonden Manticore (+24% i år).

De underliggande fonderna vet naturligtvis att ta betalt med x% i fast avigt och i fallet med Lynx, dessutom en för branschen normal prestationsbaserad avgift motsvarande 20% av överavkastningen på 3-månaders statsskuldväxlar. Man tillämpar även ett så kallat "high water mark", dvs så länge kursen inte är på "topp" tas ingen avgift ut. Med tanke på att man gått minus de senaste åren har man en del att ta igen innan prestationsavgiften tas ut.

Detta med "high water mark" är ju i sig vettigt för oss som investerar i fonder, men jag har läst om generell kritik att detta leder till att uppförsbacken kan bli för stor och att man väljer att lägga ner istället för att försöka komma igen (detta är alltså en generell anmärkning och har inget direkt med Lynx att göra).

Utvecklingen på mitt experiment.

Mitt experiment fortsätter som planerat, men det är ju surt att i skrivande stund konstatera att hedgefonden dels går dåligt, men också drar ner totalen till negativt resultat. Loppet är inte över än. Den som lever får se hur det slutar.


söndag 2 juli 2017

Portföljernas utveckling 2017-H1

Vi har passerat halva året och det är dags att återigen kolla upp hur portföljerna har utvecklats.

Med tanke på att jag i min framtida finansiella frihet har tänkt mig att leva på ett treprocentigt uttag, vore det ju fantastiskt fint om portföljen som helhet klarade av att slå åtminstone detta över tid.

I korthet utvecklingen för portföljerna hittills i år:

Aktieportföljen 2,62%

Jag är inte nöjd med utveckligen i aktieportföljen som helhet, där framförallt BlackPearl (-38%) och HM (-16%) agerar sänken i skrivande stund och jag ligger efter OMXS30 index (se bild nedan). Detta är naturligtvis lite surt, men jag tror (likt i kyrkan) på en vändning i båda dessa aktier en vacker dag.




Aktieportföljens värde uppgår i skrivande stund till 3,68 miljoner.


Fegisportföljen 2,05%

Fondportföljen 2,04%

I korthet är jag nöjd med utveckligen i fegis- och fondportföljen, då dessa är relativt defensiva. Andelen aktiefonder i fondportföljen stiger dock månad för månad och risken går därmed upp, så över tid hoppas jag naturligtvis att fondportföljen ska växa mer än fegisportföljen.


Hedgeportföljen 3,90%

Något överraskande är det hedgeportföljen som har presterat bäst i år! En skön revansch efter förra årets negativa resultat.

Som vanligt kan ni hitta innehaven i respektive portfölj på innehavssidan.