onsdag 28 september 2016

Kvartalets inköp: H&M, Statoil och Telia, men ingen Advenica - krydda!

Det fanns inför kvartalets inköp fem fina bolag att välja på i aktieportföljen, dvs. bolag där jag ännu inte var "fullinvesterad". Kvartalets inköp innebar denna gång att jag ökade i dessa bolag:

H&M (köptes på kursen 248,50 fredagen den 23/9 och 244,50 tisdagen den 27/9)
Statoil (köptes på kursen 125,60 tisdagen den 27/9) - nu är jag fullinvesterad i denna aktie
Telia (köptes på kursen 38,11 tisdagen den 27/9)

I och med ovanstående inköp tillät reglerna för min aktiedepå mig att köpa in mig i ytterligare en aktie. Jag kunde naturligtvis välja att avstå från denna möjlighet, men valet föll på att inhandla en mindre post (vad jag kallar "krydda") i det intressanta bolaget Advenica. Tyvärr gick min order inte igenom och jag väljer att avstå med ett eventuellt inköpt till nästa inköpsrunda (om ca tre månader).

Advenica är ett mindre och intressant bolag inom det ganska heta området cybersäkerhet med en ganska så smal nisch. Läs mer på bolagets hemsida och hos bloggrannen Sparo där jag fick upp ögonen för detta bolag. Jag ser verksamheten som mycket intressant och med stor potential, men risken är naturligtvis mycket stor i ett bolag som detta.

I och med detta ser fördelningen i aktieportföljens värde ut som nedan:


Den observante ser att jag inte är fullinvesterad i det största innehavet - Lundbergföretagen B. Detta beror på att jag i skrivande stund sitter med en orealiserad vinst på 57% i detta fina bolag och hellre köper in mig i andra bolag för tillfället.

Tack vare värdeökning och fint sparande under kvartalet är aktieportföljens värde 32% högre än i slutet av förra kvartalet!

Innehavssidan är naturligtvis uppdaterad.söndag 25 september 2016

Kokpunkten närmar sig i ABB (och Investor)

Den fjärde oktober kan vi se fram emot kommunikation kring ett av de större besluten i ABBs historia, behåller man eller gör sig av med den så kallade Power Grids divisionen (med stor verksamhet i Ludvika av alla ställen på jorden)? Ryktena florerar och har inte stannat av genom att man sålt högspänningskabelverksamheten (med stor verksamhet i Karlskrona).

För oss med innehav i Investor som äger ca 10% av ABB är detta ett viktigt beslut. Så även för Sverige som industrination (tycker jag).

Den del man nu diskuterar att sälja ut är i mångt och mycket det ASEA en gång i tiden startade verksamheten med. (Svenska ASEA slogs 1988 ihop med schweiziska BBC och bildade ABB under ledning av legenden Percy Barnevik.)

Percy - en gigant bland giganter.

Av mest nostalgiska skäl är jag personligen emot en försäljning och väljer att peka på beslutet för några år sedan att behålla robotverksamheten som numera visar fantastisk tillväxt och lönsamhet. När det kommer till det rationella i att sälja, notera som separat bolag eller behålla blir det svårare och sanningen är nog att även om vissa gärna ger vissa profetior offentligt är det otroligt svårt att veta i förhand hur det kommer att gå. Det kommer också att ta ett bra tag (minst fem år) att kunna göra en rättvisande bedömning.

Så hur stor del av ABB är det vi pratar om egentligen? Enligt publicerade uppgifter för andra kvartalet är Power Grids den största av ABBs fyra divisioner sett till både orderingång och intäkter (källa):


Dessa siffror inkluderar högspänningskabelverksamheten som man alltså nyligen presenterat att man säljer. Att det dock är en betydande del av ABB som eventuellt säljs eller noteras separarat är det dock inget tvivel om.

För den som vill läsa en mer detaljerad analys rekommenderas följande: http://seekingalpha.com/article/4007803-abb-power-grids-split-upcoming

Dagens Industri pekar också på att temperaturen ökar och naturligtvis förändrar försäljningen av högspänningskablarna ingenting för den som via sin fond investerat 25 miljarder i ABB.

Oavsett vad beslutet blir den fjärde oktober kan vi nog förvänta oss en ordentlig kursreaktion både i ABB och Investor. Uppåt eller neråt? Ingen aning alls faktiskt, men en separat notering eller försäljning är nog till stor del redan reflekterat i kursen som gått bra på sistone (se graf nedan), så risken är nog på nedsidan vill jag hävda.Vad jag räknar med är att om det kommuniceras att ABB inte säljer eller noterar Power Grids divisionen separat kommer både den offentliga och icke offentliga diskussionen att fortsätta och det tror jag inte är bra för bolagets verksamhet, de anställdas "trygghet" och därmed för oss aktieägare både i ABB och Investor.lördag 24 september 2016

Uppdaterade regler för inköp av normala aktier och kryddor

Jag har ju som bekant bestämt mig för att ha ett ganska så uppstyrt regelverk kring hur jag köper aktier. Detta kan ju synas tråkigt, men verkar funka för mig. Jag har också skrivit om vikten av att dokumentera strategin och reglerna.

Allt detta är gjort, men man lär sig ju också saker efter hand - tro det eller ej, men inte ens er egen Egon får alltid till det perfekt från början! I och med att kvartalets inköpsperiod har dragit igång har jag bestämt mig för att göra en förändring i mina regler. Jag vill kunna köpa in mig i några "kryddor" som det så fint heter, men inte till lika stort värde som för de "normala" aktierna.

Regel nummer 2: "2) Jag ska köpa upp till ett visst (och ungefär samma +/- 5%) belopp i varje aktie (jag kan runda av till ett jämt antal aktier)." ändras därmed till 

2a) Jag ska köpa upp till ett visst (och ungefär samma +/- 5%) belopp i varje aktie (jag kan runda av till ett jämt antal aktier). 
2b) Aktier som vid köptillfället definieras som "kryddor" är jag fullinvesterad i då jag handlat för 1/3 av fullinvesteringsbeloppet i 2a (jag kan runda av till ett jämt antal aktier).

"Kryddor" och "fullinvesteringsbelopp" är kanske inte världens bästa begrepp, men jag hoppas att ni förstår.

Övriga reglar står kvar oförändrade.

Jag har under ett part månader funderat kring inköp i just en liten krydda och om jag lyckas bli fullinvesterad i en av mina vanliga aktier under denna inköpsrunda kommer ett inköp att ske, nu när reglernar tillåter detta. Detta återkommer jag till i ett inlägg där jag går igenom kvartalets inköp. (För den som är intresserad såg förra kvartalets inköp ut såhär.)

Några tankar kring detta?

onsdag 14 september 2016

Hedgefonden: -5.34% på en dag!

Måndagen var ingen superdag för hedgefonden Lynx (ni vet de där fonderna som "ska" gå sakta uppåt och inte korrelera med börsen: -5.34% på en dag!Jag märkte detta eftersom denna fond är med i mitt index vs. hedge experiment och även om jag lovat att inte återkomma i ämnet alltför ofta, tycker jag detta förtjänar viss uppmärksamhet.

Sedan detta fantastiska tapp - vilket förmodligen berodde på riksbanksuttalanden in USA(?) - har fonden återhämtat sig något, men har fortfarande en ordentlig bit upp till indexkollegan i racet om vem som vinner tvåårskampen:

Ledsamt, men livet går vidare.

fredag 9 september 2016

Nedgången kommer - Hurra! Hurra?

Ja, mina vänner, det har varit lite tyst här på bloggen en liten stund.

Dels på grund av jobb och andra aktiviteter, men också för att jag inte haft så mycket att skriva om och inte har någon som helst ambition att skriva x inlägg per tidsenhet.

För de som har mer intressanta och frekventa åsikter och insikter att förmedla ber jag att få referera till länklistan till höger där ni hittar mycket av både intresse och insiktsfulla åsikter. Man ber att få tacka dessa skribenter!

En sak jag ser i skaran av utdelningsinvesterare (nu vill jag inte trampa någon på tårna här, så detta är inte menat som någon slags negativ kritik) är någon slags glädje över framtida nedgångar eftersom man då kan köpa fler aktier per krona i just de kvalitetsbolag man har valt ut.

Jag förstår förstås logiken i detta och följer själv en - mer eller mindra - likartad strategi med mina aktieköp, även om jag har en gräns upp till vilken jag är beredd att investera i varje given aktie och inte kommer att köpa mer om de går ner. Ett exempel på detta är mitt innehav i BlackPearl Resources (se tidigare inlägg) där jag hade kunna snitta ner mitt inköpspris ordentligt under senaste halvåret och förmodligen legat på plus idag, men valde att inte göra så eftersom jag redan var fullinvesterad.

Ett inlägg från bloggrannen Fermentum Vitae fick mig faktiskt att tänka till litegrann kring vårt beteende och detta i kombination med "önskan" om en nedgång. Jag är ganska övertygad om att skulle vi få se en ordentlig nedgång på börsen, säg -40%, väldigt många skulle ryckas med i den allmänna domedagsstämningen och faktiskt inte köpa fler aktier.

Detta ligger i vår natur och är ett erkänt fenomen inom investeringskretsar - man säljer alltså vid sämst tänkbara tidpunkt.

Så, kära vänner, för er med tanken att köpa fler aktier i nedgång. var beredda på att detta kommer kräva mycket stor viljestyrka. (Jag baserar tyvärr detta på egen erfarenhet.)

Enligt empirisk forskning (med mycket begränsat selektivt urval) är det bästa sättet att träna upp viljestyrkan att kunna stå i planka i minst två minuter. (För er som ser detta som en baggis rekommenderar jag att lägga till en minut till er nuvarande uthållighet i denna övning som mål - om ni nu inte redan besitter zen-liknande viljestyrka.)I kombination med en tydlig och nedskriven strategi för investeringarna (i såväl regn som solsken) är detta det bästa sättet att förbereda viljestyrkan på.

Vi kan alltså förbereda oss!

Låt oss göra det!