måndag 18 juni 2018

Fotbollsläkarna - lösningen på köer och annat inom sjukvården!

Det har väl inte undgått någon annan än bloggrannen Sparo att fotbolls VM har börjat.

En sak jag har funderat en längre tid på är om vi inte under de flest matcher kan se lösningen på problemen med köer och långa vårdtider i turneringar som dessa.

Se själv i valfri match: En spelare kan gå från att spela fotboll i världsklass, till nära döden, få lite mirakelspray alternativt helande beröring från lagets läkare och tillbaks till att spela fotboll i världsklass inom loppet av 2-3 minuter! Otroligt!

Nära döden.

Jag vet inte om det är sprayen eller fotbollsläkarna som gör det, men ett enkelt förslag vore ju naturligtvis att dessa läkare (inklusive mirakelspray) anställs inom den normala sjukvården och därmed är vårdköer, vinster i välfärden och andra problem lösta. Givetvis ser man till att dylika medicinmän endast är med en turnering så att man får fler över till att behandla normalt döende och kanske t o m friskare än så patienter i större utsträckning i hemlandet.

Problem med att färre konsulter behövs till att bygga Europas dyraste sjukhus i Sverige, på gränsen till tomt sjukhus och annat överlåts i Landstingen att hantera.

För övrigt föredrar jag rugby eller australisk fotboll - där är det inte så mycket gnäll och primadonnefasoner.


lördag 16 juni 2018

Telia - köpa TV eller extrautdelning?

Telia är tydligen intresserade av att köpa Bonnier Distribution, som bl a äger TV4 och Cmore. För den som är intresserad av detta, rekommenderar jag att lyssna på senaste avsnittet av Ekonomiekot Extra där denna potentiella affär diskuteras.

Tydligen har bolaget "för mycket" pengar och det experterna som tillfrågas i avsnittet rekommenderar är att - om det inte finns andra och bättre affärer att genomföra - helt enkelt göra en extrautdelning till oss aktieägare

En mycket vacker logga från en svunnen tid.

Om jag som liten aktieägare i Telia (8000 aktier) skulle bli tillfrågad skulle jag inte rösta för denna affär. Mitt eget innehav ger fina utdelningar två gånger per år och har i skrivande stund gått upp med ca 13% sedan inköp. Jag har (som vanligt) inga planer på att sälja, men inte heller på att köpa mer, då detta är ett av de innehav jag anser mig vara "fullinvesterad" i.

Några (andra) åsikter om vad Telia ska göra i detta läge?

söndag 3 juni 2018

Sparkvot 2018-05: 24%

Ja, rubriken säger väl allt. Orsaken till denna - för oss - lägre sparkvot än vad jag skulle vilja se är i korthet ett par räkningar av "sällankaraktär" (t ex bilförsäkring), utgifter i samband med en långhelg utomlands samt att vi haft trevligt besök med ett antal inte så billiga - men dock trevliga - restaurangbesök.

Jag hoppas på bättre sparkvot i juni även om jag inte tror att vi kommer slå några rekord i sparkyrkan.  Jag tröstar mig med att jag passar på och njuter av livet och inte endast fokuserar på att spara så mycket som möjligt.


Jag antar med detta att intresseklubben antecknar.

fredag 1 juni 2018

Spiltan - detta otroliga innehav

Efter fin utveckling på oljepriset kunde jag i samband med att aktieportföljen stänge över 4 miljoner konstatera att Statoil Equinor var största innehavet i portföljen.

Efter senaste månadshandeln i "hobbyinnehavet" Spiltan - vilket jag skrivit om många gånger - är detta inte längre fallet, utan Spiltan har med ett värde på 562 500 kr(!) återtagit topplaceringen i portföljen. Mitt innehav har växt med drygt 1800% i skrivande stund.
Otroligt!

Well, well, jag har ju inte sålt, så "vinsten" är inte säkrad, men detta är en fantastisk utveckling.

Detta förklaras till mycket stor del av Spiltans innehav i Paradox Interactive som haft en fantastisk utveckling:Jag har tidigare förordat (när mitt innehav i bolaget endast gått upp med ynka 859%) att Spiltan skulle sälja av detta innehåll, men i nuvarande läge är det bara för mitt ödmjuka ego att krypa till korset och tacka och ta emot.

Jag kan inte fatta att det är sant och tänker ibland tanken hur det hade sett ut om jag satsat mer från början. Otäckt, eller hur? :-)