fredag 30 juni 2017

Kvartalets inköp: Advenica, Castellum, SHB och Telia

Under en kortare rast från det alltför hektiska arbetslivet genomförde jag idag kvartalets inköp - äntligen!

Jag lägger i regel "fill or kill" ordrar och bryr mig inte om att jag kanske skulle kunna ha köpt liiiiite billigare med is i magen. Jag har nämligen vid tidigare tillfällen försökt just detta och

a) Ägnat för mycket tid åt att hålla koll på kursen i given ögonblock

b) Fått ett udda antal aktier, t ex 37 (när jag velat ha 100)

Sagt och gjort, detta blev dagens och kvartalets inköp:

Advenica: 1750 st på strax under 15 kr/aktie

Nu är jag fullinvesterad i denna "krydda" i portföljen.


Castellum: 500 st för 123,50 kr/aktie

Nästan en dubblering av mitt innehav i detta fina bolag vilket jag började köpa in mig i senaste köprundan.


Handelsbanken B: 600 st för 120,50 kr/aktie.

Ett nytt innehav för mig, vilket jag kunde kosta på mig, eftersom jag lyckades bli "fullinvesterad" i Advenica i och med dagens inköp.


Telia: 2000 st för 38,97 kr/aktie

En aktie som mer eller mindre står på samma kurs idag som när jag började köpa in mig för ett år sedan. Trägen vinner (hoppas jag).


Fördelningen i portföljen ser idag därmed ut som följer:

Lundbergföretagen B 16%
Industrivärden C 14%
Spiltan 12%
Investor B 11%
Statoil 11%
Telia 10%
H&M B 9%
BlackPearl 6%
Castellum 5%
Advenica 3%
Handelsbanken B 3%

Fördelningen över tid hittar ni som vanligt på innehavssidan.

Nu är det bara att vänta tre månader till nästa inköpsrunda. Denna disciplin börjar nu fungera utan att det kliar alltför mycket i fingrarna.


söndag 25 juni 2017

Disciplin, sunt förnuft, organisationsförmåga och att säga nej

Jag pratade med en kollega på jobbet häromdagen. Utan att gå in på alltför mycket detaljer pratade vi om att det är ganska hög stressfaktor på jobbet och att ganska många mår ganska dåligt.

Förutom att vi i många fall behöver specialistkunskaper kom vi överens om att det inte är det som är avgörande från mellanchefsnivå och uppåt (men det skadar naturligtvis inte heller), vilket i många fall driver nivån av stress och osäkerhet i hela organisationen.
Efter att ha funderat ett par varv ser jag följande viktiga parametrar att hålla i minnet och jobba på:

1) Disciplin - den för många svåra konsten att hålla tider, komma förberedd och inte ge upp.

2) Sunt förnuft - att ibland fråga sig om det vi håller på med är riktigt och kommer att leda till de resultat vi har för avsikt att nå eller någon "högre upp" (per definition klokare, eller hur?) har bestämt.

3) Organisationsförmåga - vem gör vad? Skriva mötesanteckingar (något jag skrivit om tidigare),  planera för semester, hålla koll på t ex kostnader och åtagande som gjorts osv. Inte alltid det lättaste när tid till förfogande inte är i proportion till uppgifterna.

4) Säga nej - en del av mina kollegor säger helt enkelt "nej" när de blir ålagda nya uppgifter. Än så länge har jag inte sett någon få sparken pga av detta, men har lett till en del gnissel. Resultatet är ofta att den som säger nej har kvar kapacitet att göra ett ordentligt jobb på de uppgifter han/hon (jag gillar inte nyordet "hen") blivit ålagd och accepterat, vilket i sin tur leder till lägre grad av att göra om ett halvdant jobb.

Det finns naturligtvis ganska många andra parametrar (t ex tillåta misstag, fira framgångar osv.), men jag och min kollega verkar tro att med ovanstående fyra kan man komma väldigt långt.

En litet konserthus (i Hamburg) som kostade skattebetalarna mer än 10 gånger planerad budget.


Dessa generella termer går naturligtvis att översätta till andra områden och eftersom det här främst är en ekonomiblogg börjar jag med det:

Disciplin - hålla sig till en plan oavsett andra lockande alternativ.

Sunt förnuft - kommer den där nya häftiga fonden verkligen att vara så mycket bättre än det jag investerat i hittills?

Organisationsförmåga - har du koll på dina investeringar och ditt sparande? Har du satt upp så mycket som möjligt på autopilot? Har du en metod för att följa upp hur det går (oavsett hur det går), dvs är du ärlig mot dig själv?

Säga nej - inte förhastat köpa in sig i den där allra senaste ETFen som fokuserar på någon trend vilket för tillfället är högsta mode.

Ni kanske har andra exempel, eller tycker att en sådan här generell lista är alldeles självklar och därmed meningslös.

Själv har jag insett att många kollegor inte tycker det här är självklara saker och jag själv finner faktiskt ett litet värde i att skriva ner detta och därmed reflektera lite kring hur jag kan förbättra mig på dessa punkter, både vad gäller jobb och investeringar.

Vad tycker du? Har du andra förslag (gärna med exempel)?

lördag 24 juni 2017

Jodå - still alive!

Jodå, jag lever fortfarande, men har haft fantastiskt mycket att göra på jobbet och inte funnit orken eller inspirationen att skriva på sistone. Ibland känner jag för att säga upp mig, ibland är jag inspirerad av utmaningen och små framgångar. Det intressanta är att mer än en kollega sagt att de dels inte skulle vilja ha mitt jobb samt att uppgiften jag fått är omöjlig. Jag får nog anledning att återkomma i ämnet.

Från det ena till det andra: Mitt inlägg där jag redogjorde för storleken på aktieportföljen (länk) visade sig vara ganska populärt. Sedan dess har inte mycket hänt vad gäller totala värdet. HM och BlackPearl är för närvarande kraftiga sänken i portföljen medan Lundbergs och Spiltan gått klart bäst.

De två veckorna runt kvartalssluten när jag kan handla aktier närmar sig och då är naturligtvis bevakningslistan ett gott stöd. För närvarande ser det ut att finnas möjlighet till fina inköp, även om jag är fullinvesterad i HM. Vad gäller just HM har jag nu lärt mig min läxa (igen) att inte ha för bråttom. Nåväl, jag hoppas på en vändning.

måndag 5 juni 2017

Aktieportföljens storlek - 3,7 miljoner

Äntligen tar jag bladet från munnen (bildligt talat) och kommer att i nedanstående inlägg redogöra för min aktieportfölj i detalj, inklusive summor. När jag läser andra bloggar tycker jag att det är ganska intressant att se faktiska belopp och inte bara procentsatser hit och dit.

Detta har mognat fram gradvis, t ex genom att jag de senaste gångerna det begav sig angav hur stora inköp jag gjort. En person med intresse, goda matematikkunskaper på högstadienivå och lite tid hade därmed kunnat räkna ut ungefärlig portföljstorlek.

Hur som helst: Aktieportföljen betingar idag ett värde på för mig ganska imponerande 3 752 239 kr.Den största investeringen ligger för närvarande i Spiltan Högräntefond (721 515 kronor) och väntar på nästa kvartalsslut då det är dags för fler inköp. Orsaken till detta är att jag har satt en maxgräns för totala inköp under ett kvartalsslut till 250 000 kr. Pengarna räcker med andra ord till inköp under 2017.

I aktieportföljen ligger också innehaven i mitt index vs. hedge experiment.

Den som har hängt med på denna blogg vet att jag sedan en tid endast köper aktier runt kvartalssluten samt att jag använder mig av begrepp så som "fullinvesterad". I aktieportföljen har jag sammanlagt lagt in 3 miljoner kronor under årens lopp och anser mig fullinvesterad i denna portfölj (i nuläget, detta kan ändras beroende på hur mycket jag lyckas spara undan från inkomsterna). Även om jag har andra portföljer så är detta den avlägset största.

När det gäller en enskild aktie har jag satt gränsen för att anses vara fullinvesterad till runt 300 000 kr (jag kan avrunda med 5% för att få ett "jämnt" antal aktier). I listan över mina innehav kan ni se vilka aktier jag anser mig vara fullinvesterad i och i vilka jag kan köpa mer.

Hittills har utvecklingen varit god på totalen (läs t ex inlägg om 2015 och 2016 här), men jag ligger efter index för 2017. Dock visar 2017 års utveckling i skrivande stund på plus 4,4%, vilket inte är någon katastrof i mina ögon. Naturligtvis inte så imponerande när man jämför sig med "alla" andra bloggare som slår index med hästlängder.

2017 års utdelningar summerar så långt till 29 313 kronor efter skatt. Jämfört med hela portföljens värde blir detta en procentsats på låga 0,8%. Inte så imponerande det heller, men jag är som bekant inte medlem i trossamfundet utdelningsinvesterarna och har en del innehav som inte delar ut alls (t ex ovan nämnda räntefond, Advenica Blackpearl). Dessutom har flera bolag har ännu inte delat ut färdigt för året (t ex Statoil, HM och Telia) så jag ber att få återkomma i frågan.

Vips så var aktieportföljen ute ur garderoben.

Intressant?

lördag 3 juni 2017

Spiltan - jag löser in en tiondel och resten är "gratis"

Jag har i tidigare inlägg behandlat mitt hobbyinnehav i Spiltan som är den som gått bäst av alla. Någonsin.

I det inlösenprogram som nu löper har vi aktieägare rätt att lösa in en aktie till kursen 7 730 kr/aktie för var åttonde aktie vi äger. Detta är en betydligt högre kurs än aktien senast handlades för (6 800). Tanken bakom detta är att pga det mycket lyckade innehavet i spelbolaget Paradox har kursen gått upp ordentligt, säljtrycket på aktien ökat och bolaget vill ge ägare en chans att "ta hem" en del av den latenta vinsten.

Jag har varit med ett tag och köpte mina aktier för 636,70 kr/styck. Jämfört med inlösenpriset har jag alltså haft en otrolig utveckling motsvarande 1077%!

Då mitt innehav mer var tänkt som ett stöd till bolagets roll i debatten om sparande, pensioner och fondutbud, har jag nu valt att delta i inlösenprogrammet med en tiondel av mina aktier.

Eftersom erbjudandet ger mer än tio gånger min initiala kostnad(!) per aktie kommer jag därmed att ha täckt den totala kostnader för mitt inköp, men ändå ha 90% av innehavet kvar.

I siffror:

Jag köpte 50 aktier för 636,70 kr/styck, vilket ger en total kostnad på 32 835 kr.

Jag kommer att via att utnyttja del av erbjudandet få 5 x 7730 kr, eller med andra ord 38 650 kr.

Ibland har man tur!