fredag 31 augusti 2018

Spelberoende

Det finns mycket som kan förstöra vägen mot den ekonomiska friheten. Spelberoende är ett exempel och låt mig ta tillfället i akt att dela med mig av en tråkig historia i min närhet.

Jag ärvde för en tid sedan pengar från en nära anhörig. Jag fokuserar här på det ekonomiska, eftersom det är huvudtemat på bloggen och jag hade naturligtvis mycket hellre sett att min släkting inte gått bort (även om han uppnådde en fin ålder).

Summan jag fick var 110 000 kronor. Vi var fyra som delade l=ika på arvet, så den totala summan var med andra ord 440 000 kronor efter kostnader i samband med begravning etc. Inte så lite med tanke på antalet fattigpensionärer man läser om, men under omständigheterna alldeles för lite med tanke på att detta var en sparsam man. Spelberoendet ställde till det.

Historien i korthet: Under sitt liv ärvde han ett hus som kunde säljas med 100% "vinst". Han sålde också på äldre dagar sitt eget boende efter att hustrun gått bort. Jag har inte full koll på hur mycket "vinst" detta genererade, men skulle tippa på runt 2 miljoner kronor.

Låt inte speldjävulen slå klorna i dig.

Efter att det första huset sålts började en del av tråkigheterna. På inrådan av en tilltrodd bankman (säljare) köptes den ena exotiska fonden (med höga avgifter har jag förstått i efterhand) efter den andra. Det investerade beloppet minskade år efter år. Detta var på 1980-talet då börserna generellt gick upp ordentligt. Här försvann pengarna från den första husförsäljningen i ren spekulation och den enda vinnaren var banken som kunde kränga sina egna, fina och dyra fonder.

Efter försäljningen av det andra huset tilltog en period med spel på framförallt trav och oddset. Från tid till annan blev det en vinst, men över tid förlorades mycket pengar här. Det andra området där pengar förlorades var i aktie- och optionshandel. Spelberoendet tog sig olika former, tyvärr.

Efter att ha "spelat" sig helt pank, fick han slutligen en uppenbarelse och lyckades trots ganska mager pension och ett mycket snålt leverne spara ihop de pengar vi slutligen ärvde.

Återigen, det tragiska i sammanhanget är inte att vi skulle kunna ha ärvt mer pengar genom ett mer passivt investerande i indexfonder/kvalitetsaktier eller t o m räntefonder/bankkonto, utan att så stora värden gick förlorade. Ålderdomen hade i hans fall kunnat bli så mycket behagligare med en ordentlig buffert samt att vi släktingar hade sluppit oroa oss för hans ekonomi.

Tragiskt.

Så här i efterhand borde vi ha reagerat och försökt att hjälpa till och/eller anlita hjälp, men det var hans pengar och hans starka vilja tillät inte någon att blanda sig i.

Om du eller någon i din närhet är spelberoende, rekommenderar jag att läsa denna sida på 1177.

En del av detta kan förklara min egen relativt försiktiga strategi nu i mer mogen ålder (i min ungdom var det också mycket köp/sälj av aktier, även om jag lyckligtvis aldrig varit spelberoende).

Så, för att summera: Sök hjälp om du känner att du är i riskzonen. Hjälp andra som du tror kan vara spelberoende.


söndag 26 augusti 2018

Mål 2018: Hur går det?

Jag har ju för vana att publicera mina mål för året på bloggen för att sätta lite extra press på mig själv. Dags för en kortare genomgång (och skärpning uppenbarligen). 

Observera gärna den pedagogiska touchen med att färga uppnådda mål eller mål på god väg med grön färg (om du nu inte råkar vara färgblind förstås, i vilket fall du är varmt välkommen att läsa ändå - alla(!) läsare välkomnas).

1) Hålla mig till mina investeringsregler - OK
Jag har inga större problem med detta längre, även om jag naturligtvis ibland avundas alla de bloggrannar som stuvar om i portföljen alltsomoftast. Jag påminner mig då om att på den tiden jag gjorde det själv var det oftast inte med finansiell framgång.

2) 300 000 kr i utökat sparande (ej värdeförändring eller utdelningar) - Uppnått
Detta är redan avklarat!

3) Spara 30% (eller mer) av inkomst efter skatt - OK
Jag ligger över 40% hittills i år, så det här borde uppnås.


4) Väga 96 kg eller lägre - Ej OK
Jag väger 100 kg, men är starkare och i bättre form än på länge, så det känns ändå någorlunda okej faktiskt. Sedan några månader tillbaka cyklar jag till och från jobbet, vilket gjort stor skillnad åtminstone på det mentala planet.

5) Springa 10 km på under 57 minuter - Ej OK
Nej. Det har inte blivit mycket löpning alls i år.

6) Kunna göra 40 ordentliga armhävningar - Ej OK
Alldeles för lite armhävningar för den späda kroppen. See också punkt 4.

7) Kunna stå i planka i minst 2 minuter - Ej OK
Jag har helt enkelt inte tränat på detta. Jag har ingen bra bortförklaring alls. 

8) Kunna ro 5 km roddmaskin på under 19:30 - Ej OK
Jag har visserligen inte rott så mycket roddmaskin, men det känns i kroppen att jag har tiden i mig. Dags att dra (haha!) igång. Snart.

9) Läsa minst 10 böcker - OK
Jag har läst åtta böcker hittills i år, så det här målet verkar kunna uppnås.

10) Skriva minst två blogginlägg per månad - OK
De är kanske inte alltid så intressanta, men ett par inlägg i månaden har jag faktiskt lyckats klämma ur mig hittills i år.


Hälften av målen uppnådda eller på god väg med andra ord. Inte helt tillfredsställande, men inte heller total katastrof. Målet är naturligtvis att uppnå alla. Förra året nådde jag sju av tio uppsatta mål (se målsidan).

Hur går det med era nedskrivna(?) mål för året?

söndag 19 augusti 2018

Portföljernas utveckling hittills i år

Jag kollade till portföljerna och kan konstatera följande utveckling under året så långt:

Fegisportföljen0.7%
Fondportföjen8.6%
Aktieportföljen11.7%
Hedgeportföljen1.0%

Inte så illa alls enligt den viktigaste av alla att rådfråga i sådana här spörsmål, dvs mig själv. Fegisportföljen leverera enligt förväntan, aktie- och fondportföljen över förväntan. Vad gäller hedgeportföljen är jag besviken (men det var faktiskt den portfölj som presterade bäst 2017).

Jag tittar ganska ofta in på mina depåer (alldeles för ofta faktiskt), men ägnar mycket lite tid åt att ändra innehav eller dylikt och min nattsömn störs inte alls av hur mina investeringar beter sig (lätt att säga när det går uppåt såklart).

Aktieportföljen är klart störst och värdet på denna ligger för närvarande på nästan 4,2 miljoner kronor. Spiltan som är portföljens största innehav riskerar dock att dra ner värdet en smula pga att dess största innehav (Paradox Interactive) gick ner 20-25% på senaste rapporten, men vi får se hur det utvecklar sig.

Jämförelser med index kommer efter nästa kvartalsslut, men baserat på nuvarande resultat planerar jag inga ändringar i upplägget. Dock finns det två funderingar:

1) En fundering som dock kommit upp i min lilla hjärna är att ytterligare en gång minska antalet fonder i fondportföljen från nuvarande fem fonder, men jag ska låta dessa tankar få gro lite till och återkommer i frågan om det blir aktuellt. Förutom att jag själv är en mycket enkel människa* tror jag på och gillar att göra saker och ting så enkla som möjligt.

2) En Annan återkommande tanke är att vi står inför en större nedgång på börserna efter en mycket lång period av uppgång samt att vi befinner oss på höga nivåer. Den framgångsrike bloggaren Cornucopia beskriver hur konjunkturindikatorn signalerar att vi ska ligga utanför börsen. Jag tycker att den gode Jan Bolmesson på Rika Tillsammans skrev ett mycket (långt och) läsvärt inlägg på temat.


*) Min kära hustru håller med. Not.

fredag 17 augusti 2018

Index vs. hedge: Experimentet avslutat och innehaven sålda!

Äntligen - inget mer tjat från min sida om mitt lilla index vs. hedge experiment! Innan dess är det dock dags för ett avslutande inlägg.

I korthet har jag under drygt två års tid investerat 2500 kr/vecka och totalt 250 000 kronor per fond etc. Detta har gett mig följande antal andelar i respektive fond:


Avanza Zero: 1 236,8556
Lynx Dynamic: 2 191,865737

Antal andelar i de två fonderna (klicka för större bild).Utvecklingen över tid kan ni se i nedanstående diagram (klicka för större bild).Kan man utifrån detta dra slutsatsen att indexfonder är bättre än hedgefonder? Nej. Dels är tiden för kort och man bör utvärdera efter minst en hel konjunkturcykel, dels är utvalet väldigt specifikt. Lite intressant är det ändå (tycker jag) att nästan ingen gång under denna period (förutom i början) har hedge lyckats ta ledningen över index.

SIX Return Index (SIXRX, ett index som visar den genomsnittliga utvecklingen på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar) har under perioden gått upp med 37%! (Klicka för större bild.)

Detta är kanske inte en miljö där så kallade hedgefonder kommer bäst till sin rätt. Att regelbundet (veckovis) köpa in sig i en indexfond ger också avsevärt lägre avkastning jämfört med att köpa fullt ut från början, men så kan det gå i vissa lägen.

Till saken: Jag har ju tidigare varit inne på att dessa fonder inte hör hemma i min aktieportfölj. Detta i kombination med att inge fler inköp över tid ska göras har nu fått mig att sälja dessa två innehav. Dessa pengar kommer att investeras i aktier. Mer om detta när det är dags för nästa inköpsrunda, dvs i slutet av kvartalet.

Så, är jag glad över att ha gjort detta lilla experiment? I efterhand är det naturligtvis lätt att sitta här på min kammare och tycka att det vore bättre att ha lagt in alla pengar i väl valda aktier (eller en fond för all del) och rent ekonomiskt vore det så (beroende på vilka aktier/fonder jag valt), men i efterhand är det naturligtvis lätt att inse vad som vore bäst rent ekonomiskt. I och med att vi har haft en ganska bred uppgång har experimentet inte riktigt visat på hedgefonden styrka, men att den skulle avkasta negativt under större delen av perioden har varit något av en överraskning och därmed lärdom jag tar med mig.

På totalen har experimentet givit ett litet ekonomiskt plus, vilket trots allt inte är så illa med tanke på att det kunde vara värre.

Jag äger fortfarande andelar i hedgefonder via min så kallade hedgeportfölj (se innehavssidan), men ska nu - likt jag skrev ovan - renodla aktieportföljen till att innehålla just aktier.

Några tankar eller åsikter kring ämnet i den exklusiva läsekretsen?

måndag 13 augusti 2018

Investerarens framgångsegenskaper, del 2: Disciplin

Efter mitt inlägg om turens inverkan på framgångsrika investeringar är det nu dags för del 2 i den framgångsrika miniserien:

Disciplin

Det brukar sägas att inom investeringar där avsikten är att öka värdet över en längre tidsperiod är det - till skillnad från många andra områden - den som är minst aktiv som vinner över tid.

Nu kan vi dra igång lite anekdoter kring haren och sköldpaddan, länka till Bogleheads, referera till Per H. Börjesson eller helt enkelt lita på att studie efter studie visar att breda indexfonder med låga kostnader i vilka man investerar regelbundet och balanserar om till den allokering man satte från början (enligt sin egen risktolerans) är det som ger bäst resultat över tid, men jag antar att de flesta läsare redan känner till detta. Se även nedan.

Ett problem med detta är att det är så fantastiskt tråkigt (men, det ska ju som bekant vara tråkigt att investera).

Det kräver ett viss intresse för att sätta upp (inte mycket, läs t ex här), men det största problemet med detta är att i och med att det är så "tråkigt" att det kräver en enorm disciplin och det är ingenting jag själv klarar av, även om jag drar mig åt det hållet*.

Disciplinerade

Jag själv är mäkta stolt över att jag endast köper i slutet av varje kvartal och mycket sällan** säljer, något som jag bestämde mig för efter att ha utvärderat alla mina snabba affärer över tid (några bra, några inte så bra och på totalen absolut inte bättre än index). Se t ex mitt inlägg om hur jag handlar aktier.

De flesta av oss som är lite över-intresserade*** kring det här med investeringar vet ju att det som är bevisat bäst på lång sikt, dvs...

- skriv ner vad du har för mål (se t ex Bogleheads guide kring detta)
- skriv ner din önskade allokering mellan aktier, räntor och annat (samt hur (och i vad) du ska investera)
- investera i "breda" fonder med låga avgifter
- köp i ur och skur (allteftersom inkomster och snålt leverne tillåter) - ”automatisera” gärna
- balansera om 1-2 gånger per år
- gör ingenting annat oavsett hur börserna utvecklar sig

...inte är så enkelt för oss i praktiken. (Åtminstone vet jag själv det.) Varför skulle man i ett sådant scenario läsa/skriva ekonomi-bloggar, årsredovisningar osv? Vad skulle man göra med all den frigjorda tiden? :-)

Detta skulle kräva lika mycket disciplin som att äta sunt och motionera regelbundet - inte det lättaste för de flesta!

Så, med detta sagt, hur ser det ut med det disciplinerade investerande enligt ovan i den lilla läsekretsen? Har ni skrivit ner hur ni ska investera? Håller ni er till detta?


*) Mycket generös tolkning av mitt eget agerande, men jag försöker verkligen. Verkligen!
**) Läs "typ aldrig".
***) Om du läser ekonomi-bloggar mer än en gång per vecka och särskilt om du skriver en egen blogg definieras du som över-intresserad. Bara så att du vet.
tisdag 7 augusti 2018

Sparkvot 2018-07: 41%

Sparkvoten blev 41% i juli och baserat på 3% uttag av mitt kapital skulle jag kunna finansiera 59% av mitt leverne baserat på genomsnittliga kostnader för de tre senaste månaderna.

Den som hänger med på detta kanske inte helt intressanta ämne, kan i diagrammet nedan observera att jag korrigerat "kostnadstäckningen" för juli förra året som jag kontrollräknat (och i tidigare sammanställningar visade en felaktig kostnadstäckning på 61%).

Månaden bjöd inte på några särskilda utgifter eller intäkter. Särskilt utgifterna varierar då jag inte fonderar för större inköp (typ ny dator, semester).

59% kostnadstäckning är en tangering av tidigare rekord. Att inom kort komma över 60% vore naturligtvis trevligt. Då maj var en relativt dyr månad och denna utgår ur jämförelsen efter augusti, vore det inte omöjligt att komma över 60% nästa gång det ska rapporteras, men den som lever får se.

Över tid (klicka för större bild):

Klicka för större bild.

Under året ligger jag på en sparkvot på 44%, vilket är klart över mitt mål om minst 30%. Bra så långt. Den långa färden mot den finansiella friheten fortsätter.

P.S. Kanske av intresse: Bloggrannen Fermentum Vitaes inlägg om portföljvikt och sparkvot. D.S.

fredag 3 augusti 2018

På tal om tur - Ray Dalio, Principles

I mitt senaste lilla inlägg skrev jag några rader om turens betydelse för framgångsrika investeringar. En mycket framgångsrik investerare (och hedgefond förvaltare) är Ray Dalio som skrivit en bok om sina principer kallad just "Principles".

En intressant bok som i korthet går ut på att ifrågasätta ens antagande, tillåta avvikande åsikter och se till att man vänder på alla stenar innan man investerar.

Ett intressant citat: "I define believable people as those who have repeatedly and successfully accomplished the thing in question - who have a strong track record - with at least three successes - and have great explanations of their approach when probed."Jag kan tyvärr inte säga att jag själv hör till denna kategori om jag tittar tillbaka på mina egna investeringar.

Det var ett tag sedan jag läste boken, men förutom att gruppen ska tillåta sig att ha en ordentlig diskussion med avvikande åsikter kring t ex investeringar och antagande var de också i hans firma tidiga med att systematisera sina regler och använda sig av datorer för att fatta beslut och komma med rekommendationer. Jag minns boken som intressant just eftersom han flera gånger nämner att inte vara överens inte är samma sak som att vara i konflikt och att man måste se till att ha olika åsikter i gruppen som kommer med rekommendationer för att kunna fatta bästa möjliga beslut. '

Boken är intressant och rekommenderas.

Bloggrannen Petrusko hade ett inlägg (länk) på temat för en tid sedan med några länkar jag inte själv kollat på ännu, men som kanske kan ge de viktigaste bitarna istället för att läsa denna relativt tjocka bok (500+ sidor).

onsdag 1 augusti 2018

Investerarens framgångsegenskaper, del 1: Tur


Jag har funderat lite (det är med andra ord kanske inte bara brandrök från sommarens skogsbränder ni känner i luften). Vad är det som egentligen gör en investerare framgångsrik över tid?

Man kan ju grotta sig in i diverse mer eller mindre komplicerade definitioner på vad en framgångsrik investerare egentligen innebär, men låt oss stanna vid den flummiga definitionen att den framgångsrike investeraren får värdet på sina tillgångar att växa över tid. Låt oss också anta att vi inte befinner oss nära den punkt då man ska "ta ut" pengarna, t ex vid pension, husköp eller annat.

Vi befinner oss alltså i den berömda "ackumuleringsfasen", då det fortfarande läggs in pengar i investerande och man vill se dessa växa.

Efter att ha läst många böcker, bloggar och så vidare har jag kommit fram till att det finns några generella framgångsegenskaper jag tänkte skriva några rader om i detta och kommande inlägg:

Del 1: Tur
Del 2: Disciplin
Del 3: Uthållighet
Del 4: Slutsatser

Det riskerar att bli flummigt, men nu kör vi:


Tur

Det finns mycket många av oss endast kan tacka turens stjärna för - födas och växa upp i ett bra land, (relativt) god hälsa, utbildningsmöjligheter och så vidare. Om jag bortser från detta och tittar på hur jag själv investerar och förvaltar pengar, vill jag gärna intala mig själv att det finns en metodik bakom mina investeringar och att det är denna metodik som gör att jag i nuläget ligger på plus. Men, handen på hjärtat, är det verkligen så? Nej, jag tror faktiskt inte det.

Visst har jag sedan några år tillbaka en metodik kring mitt handlande, t ex inköp av aktier endast runt kvartalssluten, köp och behåll, månadssparande i fonder. Jag följer även upp min sparkvot på månadsbasis och har möjlighet att hålla någorlunda koll på slantarna så att det de flesta månader blir ett överskott.

En hästsko ska ju ge tur vill jag minnas.

Några exempel ur verkligheten:

1) Jag trodde för några år sedan för en positiv framtid kring oljepriset, dvs att priset skulle bli högre. Jag ville inte köpa något slags certifikat (eller ställa x antal fat med olja i mitt förråd) och valde därför att köpa in mig i Equinor (då det fortfarande hette Statoil) och Black Pearl.

Sedan kom "shale" revolutionen i USA, men som väntat också en del stök i de länder som producerar olja.

Equinor har gått bra (f.n. upp med över 75% plus utdelningar). Black Pearl har gått upp och ner (mest ner) och jag ligger f.n. ca 10% back.

2) Jag köpte ett litet innehav i investmentbolaget Spiltan, vilka gått upp med mer än 19 gånger insatsen sedan köp. Ren tur från min sida vill jag hävda.

3) Jag köpte in mig i H&M då kursen gick neråt, men ligger för närvarande va 45% back.

4) Jag har planerat att köpa in mig i Nordnet, men de blev ett par veckor senare utköpta från börsen.

5) Nu senast skrev jag ett kortare inlägg om att jag var intresserad av Scandic Hotels. Vad händer? Jo, de kommer med en bra rapport och aktien sticker iväg med över 30%.

Skicklighet, oskicklighet, tur eller otur? Jag skulle vilja hävda tur (eftersom jag på totalen ligger på ett bra plus), men alla innehav har tyvärr inte utvecklats som önskat. Det är också inte de innehav där jag försökt mig på en slags analys som gått bäst jämfört med de där jag köpt mer på känsla*.

Nu ska jag inte slösa den gode läsarens tid med lämpligt citat från Warren Buffet, men låt mig dela med mig av två citat från Ingemar Stenmark:

"Ju mer jag tränar, desto mer tur verkar jag ha." - Detta verkar inte gälla mig när det gäller investeringar, tyvärr. Åtminstone inte när det gäller att analysera aktier och deras efterföljande utveckling. (Jag återkommer till detta i ett summerande inlägg.)

"Bollen är rund. Men inte i slalom förstås."** - Jodå, det finns en del - mycket få - som över tid klarar av att analysera och få rätt, men de är så få att jag inte ens tror på en minimal chans att jag kommer att komma dit (kanske dock en mikroskopisk chans).

Som kronan på verket har allas vår nestor, Lundaluppen, i ett inlägg även han kommit till insikten att turen spelar stor roll! "Känslan är helt enkelt att jag haft en oerhörd tur, jag är i själva verket helt övertygad. Visst har jag valt samtliga bolag så något har jag gjort rätt men när turen kompenserar för tveksam analys är det på plats att fundera på sin egen roll i investerandet." (länk)

Så, med handen på hjärtat, hur stor inverkan har tur/otur på dina egna investeringar?

*) Ja, det säger väl en hel del om min förmåga att analysera bolag.
**) Ett citat som är så roligt att det förtjänar att publiceras om och om igen, helt utan anledning egentligen.*** 
***) Ja, min humor är ofta mycket torr.