fredag 3 augusti 2018

På tal om tur - Ray Dalio, Principles

I mitt senaste lilla inlägg skrev jag några rader om turens betydelse för framgångsrika investeringar. En mycket framgångsrik investerare (och hedgefond förvaltare) är Ray Dalio som skrivit en bok om sina principer kallad just "Principles".

En intressant bok som i korthet går ut på att ifrågasätta ens antagande, tillåta avvikande åsikter och se till att man vänder på alla stenar innan man investerar.

Ett intressant citat: "I define believable people as those who have repeatedly and successfully accomplished the thing in question - who have a strong track record - with at least three successes - and have great explanations of their approach when probed."Jag kan tyvärr inte säga att jag själv hör till denna kategori om jag tittar tillbaka på mina egna investeringar.

Det var ett tag sedan jag läste boken, men förutom att gruppen ska tillåta sig att ha en ordentlig diskussion med avvikande åsikter kring t ex investeringar och antagande var de också i hans firma tidiga med att systematisera sina regler och använda sig av datorer för att fatta beslut och komma med rekommendationer. Jag minns boken som intressant just eftersom han flera gånger nämner att inte vara överens inte är samma sak som att vara i konflikt och att man måste se till att ha olika åsikter i gruppen som kommer med rekommendationer för att kunna fatta bästa möjliga beslut. '

Boken är intressant och rekommenderas.

Bloggrannen Petrusko hade ett inlägg (länk) på temat för en tid sedan med några länkar jag inte själv kollat på ännu, men som kanske kan ge de viktigaste bitarna istället för att läsa denna relativt tjocka bok (500+ sidor).

3 kommentarer:

 1. Om man inte orkar/kan läsa så finns en podcast intervju med RD. Resten av podden är också riktigt väl underbyggd, akademiska referenser, utskrivna manuskript etc och rekommenderas starkt om man har intresse för ekonomiska infallsvinklar på det mesta.

  http://freakonomics.com/podcast/ray-dalio/

  SvaraRadera
 2. Tjena,
  Kul att läsa dina reflektioner kring boken och Dalio. Själv har jag bara sett videosarna ännu men inte läst boken. Den ser jag fram emot att läsa.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera