torsdag 3 oktober 2019

Aktieportföljen - ål tajm haj!

Jag har tidigare nämnt att det vore trevligt att se aktieportföljen stänga ett kvartal över 4,2 miljoner (jag mäter ju i slutet av varje kvartal). 

Det har varit nära tidigare och portföljen har varit över denna nivå vid flera tillfällen under kvartalen. Nu var den äntligen det vid ett officiellt mättillfälle - och det med råge!
 

Som ni kan se ovan är årets utveckling är mycket god, men sämre än index (SIXPRX). Jag är dock mer än nöjd och sitter still i båten. Framtiden får utvisa om det visar sig vara rätt strategi.

Detta kvartal blir det inga inköp och som vanligt inga försäljningar. 

Pengar kommer numera endast in i portföljen via utdelningar och även om saldot (enligt bilden ovan) inte är att förakta väljer jag att vänta till dess att lite mer pengar finns tillgängligt innan det blir köpfest igen.

Fördelningen i portföljen ändrar sig därmed endast genom värdeförändringar. För närvarande ser portföljens fördelning ut så här:


Lundbergföretagen 12.6%
Spiltan 11.1%
Investor B 10.9%
Equinor (fd Statoil) 9.7%
Industrivärden C 9.7%
Castellum 9.6%
Telia 8.1%
Skanska B 6.8%
Handelsbanken B 6.3%
IPCO (fd BlackPearl) 5.3%
H&M 5.2%
Bahnhof 3.0%
Catena Media 1.3%
Advenica 0.5%


 
Över tid ser utvecklingen för aktieportföljen ut enligt följande:


För att nu inte bli alltför styv i korken kan man ju konstatera att i USD eller EUR ser utvecklingen tyvärr inte lika trevlig ut i och med kronans tragiska utveckling.

Den diskussionen tar vi en annan dag, för nu är det nämligen dags för något mycket viktigt - promenad med hunden!tisdag 1 oktober 2019

Sparkvot och frihetsgrad 2019-09

Ja, det är stor brist på inlägg nuförtiden. Lite brist på fantasi, många andra bra bloggar och ganska mycket att göra på jobbet bidrar till att skrivlusten inte infinner sig. Jag återkommer en vacker dag.

Till ämnet och i all korthet: September blev en bra månad sett till sparandet med en sparkvot på 53%. Utgifterna var normala, men en del extra inkomster bidrog till det - för mig - fina resultatet.Resan mot den finansiella friheten fortsätter.