fredag 9 juli 2021

#slösadkrona

Obs: Inlägget innehåller visst (100%) mått av "trams".

Jag gillar att skriva ner saker som ska göras och andra "viktiga" punkter under möten på jobbet. Det är många möten och jag har provat precis alla sätt att anteckna på: Lösa papper, Filofax, Anoto penna, fullständigt elektroniskt i olika former, men efter lång tid förstått att det som passar mig bäst är att skriva på just papper. I kollegieblocksformat. I blyerts!

(Vi kan återkomma till pennorna en annan gång, men för nu kan vi kanske stanna vid att det är något gammaldags att skriva för hand och i blyerts, men inte lika gammaldags som gåspenna, men nästan.)

I ett tidigare liv där jag gick till kontoret dagligen stod min arbetsgivare för både papper och pennor i olika former och format. Jag har tagit hem så att jag klarar mig i ytterligare ett år av hemmakontor, vilket i nuläget inte verkar troligt.

Mitt stora (lyx)problem har varit att arbetsgivaren av någon outgrundlig anledning inte tillhandahåller kollegieblock med blanka papper, utan endast med rutor eller linjer! 

Fina, blanka sidor att fylla med text. (Klicka för större bild.)

Över tid har jag funderat mycket på att köpa dessa privat, avstått som den mest extreme snålbloggare, men nu blev det äntligen av! Cirka 300 kronor för tio block inklusive frakt har nu investerats. Dessa räcker nog de närmsta tre åren.

Att be arbetsgivaren om detta har inte känts aktuellt. Man vill ju verka någorlunda normal och inte avslöja alla sina böjelser.

Det lite märkliga i sammanhanget är att rutade och linjerade kollegieblock är billigare än blanka. Det känns som att det borde vara tvärtom, men jag är gammal nog att inse att världen inte alltid är logisk. 

Onödigt slöseri? Ja, kanske, men att slippa dessa funderingar i tre år för 300 kronor känns ändå rimligt. 

Dessutom kommer detta naturligtvis att göra mig än mer effektiv och framgångsrik på jobbet, vilket i sin tur leder till högre löneökningar i framtiden, så det ska nog betala sig över tid! Säkert!

Så, efter denna lilla fundering kanske jag skulle ha satt ett frågetecken efter clickbaitrubriken...

Några liknande konstigheter som förekommer där ute i den lilla läsekretsen?

 


fredag 2 juli 2021

Aktieportföljen 2021-Q2: Sju miljoner! Nästan...

Det andra kvartalet och året som helhet har varit bra för portföljen. Enligt Avanza har portföljen gått upp 20,1% i år. Mycket trevligt, men en liten bit under index (OMXSGI, +22,5%).

Insatt kapital och värde över tid:


Portföljen stängde halvåret på strax under sju miljoner kronor. Det hade såklart varit trevligt att komma över detta streck, men det kanske sker i framtiden. Som ni kan se i grafen ovan har en hel del pengar tillförts portföljen på sistone, vilket jag inte ser kommer att ske igen de närmsta åren.

Mottagna utdelningar i år: 93 706 kr (före skatt). En klar förbättring mot förra årets 65 998 kr.

Efter kvartalets inköp och givetvis alla aktiers förändrade värdering ser portföljens fördelning ut enligt följande:

Spiltan 13.1%
Lundbergföretagen 12.9%
Investor B 12.3%
Industrivärden C 9.8%
Castellum 7.6%
Bahnhof 6.5%
Equinor 6.3%
Skanska B 6.0%
Telia 4.6%
Handelsbanken B 4.5%
IPCO 4.0%
H&M 3.7%
Axfood 3.5%
Xact Norden Högutdelande 2.9%
Catena Media 1.3%
Advenica 1.0%

Som ni kan se utmanar Lundbergs Spiltan om förstaplatsen. Detta beror inte på att Spiltan gått ner utan helt enkelt på att Lundbergs gått upp mer än Spiltan under året så långt. Den intresserade kan se fördelningen över tid på innehavssidan.