tisdag 28 juni 2016

Brexit? Tveksamt.

Kommer det verkligen att bli någon Brexit i den mening som verkar ha utlovats av Brexit sidan i debatten före folkomröstningen, dvs med kraftigt minskad migration, icke-fri rörlighet över gränserna, tillgång till EUs inre marknad samt med ökat självbestämmande?

Tveksamt.

Folkomröstningen är ju endast rådgivande och liksom länder som med överväldigande majoritet röstade mot omläggning till högertrafik (jag har läst om detta; riktigt så gammal att jag upplevde detta själv är jag inte ännu) kan ju landets parlament faktiskt bestämma något annat. Kärnkraft skulle kunna vara ett annat exempel om vi nu ska botanisera i vår egen bakgård.

Hursomhaver, det verkar råda lite oklart läge kring hur en brexit egentligen ska gå till och även lite mer seriösa skribenter än er egen Myttinge 94 är tveksamma (t ex Financial Times Gideon Rachman (bakom betalvägg)).

Det bästa som kan hända är väl att EU skärper till sig och verkligen ordnar upp de problem som man skjutit framför sig en längre tid, t ex Greklandssituationen och den för framförallt södra Europa mycket skadliga penning- och sparpolitiken.

Klart är dock att det kommer att vara politiskt turbulent i Storbritannien en stund och att våra kära aktiemarknader kommer att vara en aning volatila. Kanske är det bra för min hedgeportfölj.

Spännande tider milt sagt.


måndag 27 juni 2016

Kvartalets inköp: HM, Investor, Industrivärden, Telia

Jahapp, då har kvartalets inköp gjorts och denna gång blev det ett par nya bolag som letat sig in i portföljen:

H&M (köptes på kursen 239,90)
Telia (köptes på kursen 36,88)

Med tanke på att jag innan dessa inköp endast hade fem innehav i portföljen är det alltså ett ganska stort steg att öka med två!

Kvartalets inköp innebar också en liten ökning i redan befintliga innehav:

Industrivärden C (köptes på kursen 131,80) - nu är jag fullinvesterad i denna aktie
Investor B  (köptes på kursen 271,30)

Billigt? Dyrt? Den som lever får se. Jag kan dock konstatera att det var billigare än innan Brexitomröstningen.

Fördelningen i aktieportföljen ser efter dessa köp ut som följer:Portföljen ligger i skrivande stund på minus, så att leka följa John med mig är kanske inte det bästa man kan göra i sitt investeringsliv.

I övrigt fortsätter regelbundna inköp av fonder både i index vs. hedge samt fondportföljen enligt tidigare beskrivna upplägg.

Kanske blir det ännu billigare nästa gång det är dags för mina kvartalsinköp. Som sagt, den som lever får se!

onsdag 22 juni 2016

Lärarna - vår framtida avkastning?

Ausbildungsminister

Intressant nog har det under senare tid kommit ett par oberoende "nyheter" kring läraryrket. (Jag återkommer till varför detta skulle kunna vara relevant för oss.)

Ansedda The Economist lyfter i en artikel fram att lärarna är dåliga på att lära sig (framförallt av varann), att det är för mycket flum på de flesta lärarutbildningar världen över samt att det inte är pengar eller klasstorlek som är avgörande faktorer (även om högre lön eller rättare sagt större löneskillnad mellan bra och dåliga lärare borde existera).

Vårt kära SACO har gjort en sammanställning över livslöner, jämfört med de som börjat jobba direkt efter samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet (i sig en linje man kan ha åsikter om, men det lämnar jag därhän). Ett utdrag: 

"En högstadie- och gymnasielärare tjänar aldrig in sin utbildning. Livslönen för en högstadie- och gymnasielärare är13,6 miljoner kronor kronor, vilket är cirka 2 procent mindre än genomsnittet för en samhällsvetenskapligt gymnasieutbildad."

I enlighet med tidigare kort inlägg i ämnet.

Så. förutom det meningslösa i att skicka våra unga till förvar med icke optimal utbildning, varför är jag intresserad av detta?

Jo, för att på sikt kommer det att vara dessa (ungdomarna som inte har de bästa lärarna) som ska ta över i de fina bolag jag förväntar mig ska generera avkastning till mig. Detta i kombination med en tuffare global konkurrens gör mig inte alldeles varm i maggropen.

Av egen erfarenhet från studietiden som ligger en bit bort i tiden var det inte precis de skarpaste knivarna i byrålådan som valde att bli lärare. Inget ont om dessa människor som ska hedras av att de kände ett kall att bli lärare. Jag önskar bara att den utbildning de gick igenom skolade (haha!) dem till att faktiskt bli bra lärare, men det var inte direkt det intryck jag fick då jag jämförde mängden fritid under "fulltidsstudier" mellan t ex lärar- och ingenjörsstudenterna.

Nåväl, skolan skulle ju som bekant ordnas till på 100 dagar och detta arbete leds av en person som inger fullt förtroende (se bild). Många 100 dagar blir det...


söndag 19 juni 2016

Idioter förlåts och vi förvånas

Jag läste en liten notis och reagerar ganska starkt:

"I en Facebook-grupp har en avdelningschef på Trafikverket flera gånger varnat för både mobila fartkameror och för poliskontroller. Kvinnan säger till DT att hon ångrar sig. Trafikverket har ingen åsikt kring vad anställda gör på sociala medier - trots att myndigheten är huvudaktör i arbetet för säkrare trafikmiljö." enligt Dalarna Tidning
Hur i h-e är det möjligt att denna person inte får åtminstone sparken? Nog för att jag tycker att vi i vårt kära land ofta ställer alldeles för låga krav på diverse grupper, men det här borde väl ända vara trolöshet mot huvudman eller något sådant.
Jag undrar om det varit samma slutsats om det varit en man.
Jag är faktiskt förvånad, men jag kanske inte borde vara det. Nya tider nu...

torsdag 16 juni 2016

Spiltan: +859%, men...

Mina aktier i Spiltan, vilka jag köpte för att jag gillar bolagets stil (med årsstämma under lätta former på nationaldagen samt en VD som betonar vikten av långsiktigt sparande och låga avgifter osv.) är den aktie som gått solklart bäst för mig någonsin.

En otrolig utveckling:Jag är naturligtvis väldigt glad för denna utveckling även om jag för närvarande inte planerar att sälja, trots att innehavet blivit förvånansvärt betydande med mina mått mätt (det största innehavet jag har).

Som jag skrivit tidigare är en majoritet av värdet kopplat till Paradox Interactive. Detta är ett bolag som tillverkar dataspel med till synes god framgång. Jag har inte analyserat detta bolag och de kommer kanske ha en alldeles utmärkt utveckling och framtid. 

Men, jag tycker faktiskt inte att Spiltan ska behålla sitt innehav i Paradox Interactive, särskilt inte nu då det är noterat. Istället borde Spiltan enligt min simpla åsikt sälja av innehavet och ge en extrautdelning till oss aktieägare alternativt dela ut aktierna till oss. De av oss som då vill fortsätta ha lika stor andel i Paradox Interactive som vi nu äger via Spiltan kan behålla de aktierna. De av oss som inte vill det, kan ju då sälja och t ex köpa fler aktier i Spiltan om man nu vill det.

Jag vill fortsätta se ett Spiltan som aktivt deltar i debatten om sparande och pension. Jag vill fortsätta se ett Spiltan som äger (stora) delar av onoterade bolag och därmed hjälper företag att växa och bli stora (som t ex det otroligt lyckade innehavet i just Paradox Interactive).

Jag vill inte se ett Spiltan där en majoritet av värdet är baserat på ett annat noterat bolag.

Andra åsikter frågas kom.

tisdag 14 juni 2016

Giv mig styrka (att inte köpa)

Nu efter några dagars nedgång börjar en del aktier som jag haft ögonen på (t ex H&M) komma ner på i mina ögon attraktiva nivåer. Eftersom jag har en del pengar att investera kliar det ordentligt i fingrarna, men enligt min egna "regler"ska jag ju endast köpa runt kvartalssluten (länk).

Om jag tittar på mina inköp i BlackPearl hade det varit klokt att följa mina egna regler. Det kliade dock för mycket i fingrarna och jag försökte fånga den fallande kniven med i efterhand (och förhoppningsvis endast på kort sikt) dåligt resultat.

Så, giv mig styrka att hålla emot denna gång!

fredag 10 juni 2016

Hedge drar ifrån index

Kampen mellan index och hedge fortsätter enligt plan och jag har nu investerat 25 000 kr i detta experiment. På totalen ett svagt plus så långt, men ledningen har skiftat.Hedgefonden har kommit ikapp och dragit förbi index efter en sur vecka på Stockholmsbörsen med en utveckling i OMXS30 på -3,24%:


Ja, jag lovar att inte uppdatera lika frekvent i all framtid, men så här i början är det ju lite spännande.

I övrigt rycker det lite i köparfingarna, men jag försöker hålla mig till slutet på kvartalet, eftersom jag lovat mig själv att handle en gång per kvartal. Rätt eller fel får framtiden utvisa (närmast redan om några veckor).

lördag 4 juni 2016

Index vs. Hedge: 20 000 investerade; index i ledningen

Kampen mellan index och hedge fortsätter enligt plan. Skillnaden har blivit mindre på sistone, men index leder efter denna inledande månad:
onsdag 1 juni 2016

Indoor rowing - painful, but great exerciseLong time and no blog entries! I have been busy... Unfortunately not with investing into myself, although I have recently picked up training on/with a dear old friend again: My Concept 2 rowing machine

Yesterday I had a really tough half marathon session on the rowing machine, resulting in over 1'700 kcal burnt, a new personal record (this was only second time ever I rowed for so long, so perhaps not such an achievement) and a record 52 hour recovery time.
A significant investment into myself!