söndag 31 december 2017

Dagens boktips: "Omgiven av idioter" av Thomas Erikson

Jag har äntligen läst en bok igen. Denna gång boken "Omgiven av idioter - Hur man förstår dem som inte går att förstå" skriven av Thomas Erikson.

Jag kan rekommendera er att läsa denna bok, då den handlar om något så viktigt som hur olika vi är som personligheter och vad vi kan lära oss av detta. Alla har vi väl någon i vår omgivning vi imponeras av eller irriterar oss på. Stor del av orsaken kan ligga i att vi helt enkelt har olika personligheter.Thomas Erikson delar in oss i fyra olika typer av personligheter (fritt ur mitt minne):


  • Den röda - "chefen" som snabbt fattar beslut, inte är rädd för konflikt och vill att saker och ting ska hända hela tiden.'
  • Den gula - underhållaren som vill stå i centrum och vill att alla ska trivas. Inte så noga med detaljer som kan förstöra en bra plan eller berättelse.
  • Den gröna - majoriteten av oss, konflikträdd och som vill att saker och ting har viss ordning.
  • Den blåa - noggrannheten personifierad. Vill veta allt om t ex alla risker och metoder som ska användas innan beslut fattas.


Naturligtvis finns det människor med kombinationer av ovanstående, men de allra flesta av oss känner nog en och annan person som utan tvekan hör till en av dessa kategorier.

Boken beskriver hur dessa personer är, hur man gör bäst i att bemöta dem, hur de (inte) funkar tillsammans, vad som gör dem stressade och varför de agerar som de gör.

Jag känner att jag lärde mig mycket genom att läsa denna bok.

Mycket läsvärd med andra ord.

fredag 29 december 2017

Mina akiteinnehav över tid

Jag har handlat med aktier, fonder, warranter och optioner i mitt liv. De senaste tio åren dock inte med warranter och över hela tiden har antalet optionsaffärer varit ytterst begränsat.

Vad gäller aktier och fonder har det dock handlats desto mer, alltsom oftast till ett inte så positivt resultat. Vissa succéer blandat med vissa katastrofer.

När jag i en mer mogen ålder insåg detta satte jag upp mina investeringsregler (ett inlägg om detta hittar du här). Detta tillsammans med en fråga om investeringsråd från en yngre släkting gjorde att jag startade upp denna lilla blogg för att på ett sätt hålla lite koll på mig själv samt att jag alltid tyckt det är kul att skriva.

Jag redovisar inte hela min ekonomi på bloggen, men sedan en tid tillbaka beskriver jag dels fördelningen i aktieportföljen samt dess totala värde. Både fördelning och värde har jag följt kvartalsvis sedan början av 2015 och det kan kanske intressera någon hur detta har sett ut över tid.

Sagt och gjort så knåpade jag såhär i mellandagarna ihop ett par diagram (klicka för större bild):


Detta är kanske inte det mest tydliga diagrammet i världshistorien (även om ni klickar för större version), men för den med fullgott färgseende framgår t ex att jag gått från 6 till 12 innehav i portföljen samt att Lundbergföretagen utgjorde en mycket stor andel av portföljen i början - ett relativt defensivt innehav som gått mycket bra sedan dess. En annan sak kanske värt att notera är att inget bolag utgått ur portföljen.

Ni kan se detaljerna i tabellform på innehavssidan.

Och, slutligen, oroa er inte - inläggsfrekvensen kommer att gå ner efter ledigheterna.
torsdag 28 december 2017

Mitt innehav i Spiltan - en fantastisk resa

I och med mitt senaste kvartalsinköp uppdaterade jag min lista över innehav (se även flik ovan) och kunde konstatera att jag inte fyllt i vare sig datum för första inköp eller andel av portföljen för mitt innehav i Spiltan.

Jag fick leta litegrann i mina gömmor, men lyckades hitta avräkningsnotan från Alternativa listan där jag efter lite extra arbete lyckades köpa aktierna i april 2012. När jag fyllde i datumet kunde jag konstatera att detta faktiskt (och tyvärr, eftersom jag som bekant sålde för tidigt) är de aktier jag ägt längst bland nuvarande innehav.

Dessa köptes innan jag etablerade min nuvarande strategi för aktieköp och har visat sig vara ett fantastiskt lyckokast. Kursen har utvecklats otroligt väl och jag ligger för närvarande på över 1100% i avkastning!


Mitt köp i april 2012 visar på vikten av tur. (Klicka för större bild.)


Jag köpte 50 st aktier, men äger idag 45 efter att ha sålt av fem stycken i och med ett erbjudande om inlösen från Spiltan vilket jag utnyttjade (länk till inlägg om detta). Denna inlösen gjorde att de aktier jag äger med andra ord är ren vinst (jag vet, jag har inte sålt, så har egentligen ingen vinst).

Jag köpte för 650 kr/aktie. Senaste gången det var handel (på Alternativa listan handlas det endast en gång per månad) köptes och såldes aktier i Spillran för 8100 kr/aktie!

Likt jag skrivit om tidigare fick jag upp ögonen för detta bolag i och med intervjuer med den karismatiske VDn Per H. Börjesson och dennes - i mina ögon - sunda inställning till sparande, investerande och pension. Den intresserade kan ta sig en titt på det nyhetsbrev kallat Sparrebellen här. (Man verkar numera kalla sig Sparklubben märker jag).

Den gode Per har även skrivit en del böcker (länk) varav jag läst åtminstone en (Så kan alla svenskar bli miljonärer) och kan rekommenderas.

Tillbaka till det viktigaste av allt, nämligen mig själv! Mitt innehav i Spiltan har med andra ord gått mycket bra och efter en del knep och knåp så här i juletider har jag passat på att uppdatera ungefärlig portföljandel över tid i min lista över innehav. (Jag började endast följa detta från slutet av 2014 och kvartalsvis endast från slutet av 2015.)

Ett "hobbyinnehav" som varit - och är - en betydande andel av portföljen.

Den stora värdeökningen i Spiltan kan framförallt förklaras av investeringen och innehavet i Paradox Interactive, ett innehav jag tidigare uttryckt åsikt om att man bör dela ut (länk).

Med dagens kurs skulle jag inte köpa ett lika stort "hobbyinnehav" i Spiltan, men i och med att jag redan "tagit hem" min vinst har jag inte för avsikt att sälja (precis som med mina andra mer "normala" innehav).

Ja, jag vet, om man inte skulle köpa i dagsläget, så ska man sälja, men mina regler tillåter ju inte det - knasigt, eller hur?

Och, slutligen, bloggen är för liten för att tjäna något som helst kommersiellt syfte, så detta är inte reklam för någonting.

onsdag 27 december 2017

2017-Q4 Kvartelets inköp: Investor, Handelsbanken och Skanska

Så var det återigen dags för kvartalets inköp. Alla inköp gjordes idag (2017-12-27) och som vanligt använde jag mig av "fill or kill". I korhet:


200 st Investor Investor B köptes in för 378,40 kr/aktie.

Mitt innehav uppgår nu till det jämna talet 1000 st och jag anser mig därmed ha tillräckligt med Investor i portföljen för lång tid framöver.


650 st Handelsbanken B köptes in för 114,20 kr/aktie.

Här kompletterade jag mitt befintliga innehav i denna fina bank. Jag är ännu inte "fullinvesterad" här, utan om medlen tillåter räknar jag med att köpa fler aktier i Handelsbanken framöver.600 st Skanska B köptes in för 170,70 kr/aktie.

I och med att jag uppfyllde mina krav på att få köpa in mig i en ny aktie, föll valet mellan Skanska (min analys) och Clas Ohlsson (min analys). I och med att Skanska låg betydligt bättre till i bevakningslistan är Clas Ohlsson, föll det slutgiltiga valet på just Skanska.


Nu har jag nästan slut på fritt kapital i aktieportföljen, så nästa kvartal kan ni inte förvänta er lika rejäla inköp. Den dagen, den sorgen som det brukar heta. De veckovisa investeringarna till index vs. hedge experimentet kommer dock att löpa på till dess att det "går torrt" i kassan.

I nuläget ser fördelningen i portföljen ut enligt nedan:

Lundbergföretagen B 12.7%
Industrivärden C 12.3%
Statoil 12.1%
Investor B 11.5%
Spiltan 11.1%
Telia Company 9.0%
Castellum 6.6%
BlackPearl 6.3%
H&M B 6.2%
Handelsbanken B 6.1%
Skanska B 3.1%
Advenica [krydda] 3.0%


Innehavssidan är som brukligt är uppdaterad. Där kan ni i sektionen för aktieportföljen följa fördelningen över tid (om nu någon i den lilla tappra skaran av läsare skulle vara intresserad av det).tisdag 26 december 2017

Måluppfyllnad 2017 och mål 2018

Efter att häromdagen gått igenom portföljernas utveckling under 2017 är det så dags att titta på hur det gått med målen för året. Jag räknar inte med några förändringar under de kvarvarande dagarna.1) Ha en sparandegrad över 30% av nettolönen under 2017. - Resultat: 44% . UPPNÅTT

2) Hålla mig till mina investeringsregler oavsett hur marknaderna beter sig. - UPPNÅTT
Jag håller mig i skinnet! Med facit i hand verkar jag (och mina investeringar) må bra av klara och tydliga regler.

3) Spara undan/investera tillräckligt för att köpa två nya aktier i aktieportföljen. - UPPNÅTT
I beaktande av mål nummer 2, har jag faktiskt uppnått detta mål och investerat i två nya aktier (Castellum och Handelsbanken).

4) Komma fem procentenheter närmare den finansiella friheten. (Definierat som ökad investering/sparande, ej värdeutveckling - vare sig positiv eller negativ). - EJ OK
I och med att jag i en bloggpost uppdaterade det kapital jag anser mig behöva för den finansiella friheten (länk), flyttade sig även målet från 5% x 8 miljoner till 5% x 15 miljoner - en avsevärd ökning! 

Nu kanske de ännu viktigare målen i kategorin träning och hälsa:

5) Kunna göra 40 ordentliga armhävningar i sträck. (idag: 20 st) UPPNÅTT

6) Kunna utföra plankan i minst 120 sekunder (idag: 70s). - UPPNÅTT

7) Ro 5 km roddmaskin på under 19:30 minuter (idag: 20:45 20:08 19:48 min). - EJ OK
Här nådde jag inte i hamn. För att klara av detta måste jag helt enkelt ägna mer tid åt detta.

8) Åter kunna springa 10 km på under 60 minuter (idag: 68 59 min). UPPNÅTT
Redan i april sprang jag 10 km under en timme för första gången på mycket länge och har lyckats göra om den bedriften några gånger sedan dess.

9) Väga under 100 kg (idag: 106 98,6 98,1 kg). UPPNÅTT
Det här målet nådde jag under året och hoppas klara mig under tresiffrigt även under nuvarande julledighet.

10) Läsa minst 10 böcker under året (varav max 5 jobb- eller ekonomirelaterade). - EJ OK
Här ligger jag definitivt efter plan. Jag har endast läst tre böcker hittills och ligger ordentligt efter plan för att uppnå detta mål.

Summa summarum: Jag klarade av sju av tio mål, där mitt mål med att komma fem procentenheter närmare den ekonomiska friheten ändrades drastiskt i och med ny beräkning, men ingen ursäkt - jag klarade inte det helt enkelt.


De tio målen för 2018

För 2018 blir målen liknande, men med vissa förändringar. I korthet:

1) Hålla mig till mina investeringsregler

2) 300 000 kr i utökat sparande (ej värdeförändring eller utdelningar)

3) Spara 30% (eller mer) av inkomst efter skatt

4) Väga 96 kg eller lägre

5) Springa 10 km på under 57 minuter

6) Kunna göra 40 ordentliga armhävningar

7) Kunna stå i planka i minst 2 minuter

8) Kunna ro 5 km roddmaskin på under 19:30

9) Läsa minst 10 böcker

10) Skriva minst två blogginlägg per månad

En blanding av ekonomiska, hälsa/tränings och lite mer teoretiska mål. Något för både plånbok, kropp och själ med andra ord.


Några kommentarer/åsikter?

lördag 23 december 2017

Portföljernas utveckling 2017 (och 2015-2017)

Året är inte helt slut, men jag gör mitt personliga årsbokslut lite i förtid.

Aktieportföljen +4,6%
En kanske inte så imponerande avkastning och klart under index där t o m OMXS30 gått upp mer (5,8%). Efter ett mycket bra 2016 kanske detta är priset jag får betala för min långsiktighet. Det är ju åtminstone på plus, trots en del "ålarens" i portföljen.

Värdet på portföljen gick ner under det fjärde kvartalet och summerar i skrivande stund till 3 756 179. Det är en summa jag inte trodde att jag skulle uppnå i min ungdoms dagar och även om beloppet varierar är jag ibland lite imponerad.


Fondportföljen +6,5%
Inte så illa alls med tanke på att jag investerat löpande under året och haft stora delar av portföljens värde parkerat i räntefond under tiden. Sedan några dagar är portföljen dock helt investerad i mina fem utvalda fonder:

- Avanza Zero
- SPP Aktiefond Global
- Länsförsäkringar Global Indexnära
Handelsbanken Sverige OMXSB Index
- SPP Aktiefond Europa 

Jag har med andra ord växlat bort från den tidigare ETF för att följa OMXSB indexet (se inlägg).


Fegisportföljen +2,9%
Här ligger jag mycket försiktigt investerad i Spiltan Räntefond och Spiltan Högräntefond.

Utvecklingen kan ha störts av lite andra innehav under första delen av året, men nu avser jag att behålla dessa två fonder i fegisportföljen under de närmsta åren om inget oförutsett händer. I viss mån är detta min buffert.


Hedgeportföljen +7,4%
Att denna portfölj presterat bäst är onekligen årets överraskning! Brummer Multi-Strategy 2xL har gått med 11,9%, medan Nektar har besvikit med en nedgång runt 3%. Hur som haver en ordentligt revansch för denna portfölj som gick negativt under 2016.


Summa summarum
Alla portföljer har gått positivt i år vilket är något överraskande för mig. Inga spektakulära resultat åt endera hållet, men jag är nöjd och ändrar inte min strategi.

Mina innehav kan hittas på innehavssidan.

Om jag tittar på min totala förmögenhet har denna växt med 13%, vilket jag är mycket nöjd med. (Den uppmärksamme inser kvickt att inte allt kapital finns i portföljerna beskrivna ovan, även om det är majoriteten av kapitalet som ligger där.)

Vägen kvar till den finansiella friheten har under året med andra ord blivit något kortare.


2015-2017
Så här under ledig tid kan det vara värt att reflektera litegrann. Utan att bli alltför långrandig hittar ni nedan portföljernas utvecklingen 2015 - 2017. Detta är alltså utveckling, exkluderande "nysparande".


På tal om att reflektera. Tittar på ovanstående bild bör man kanske fundera på varför man inte investerar i en indexfond eller två. Detta tål att tänkas på. Vi får se hur aktie- och fondportföljerna utvecklas under 2018 och jag kanske återkommer i frågan efter ordentligt funderande. Strategin ligger som sagt fast.

Med detta ber jag att få tillönska den lilla läsekretsen en riktigt god jul!


tisdag 19 december 2017

Utdelningar 2017 och prognos 2018

Årets sista utdelning har trillat in (från Statoil) och summerar årets utdelningar till 75 493 kronor (före skatt). Ett välkommet tillskott. Telia sänkte utdelningen under året och jag har ju som bekant en del aktier med låg och till och med utan utdelning. Jag fokuserar ju som bekant - olikt andra - inte på det här med utdelningar.

Under året har fler aktier köpts in och räknar jag på samma utdelning som för 2018 ligger prognosen för 2018 års utdelningar på drygt 82 000 kronor (före skatt). Att HM sänker sin utdelning under 2018 vore inte helt otroligt i mina ögon. I övrigt räknar jag med oförändrade utdelningar, vilket kanske får anses vara lite försiktigt. I fondportföljen ska jag ju som bekant skifta bort från den OMXSB ETF vilken gav utdelning under 2017.

Bildresultat för dividend

Det vore ju trevligt att spräcka 100 000-kronorsgränsen, men 2018 ser inte ut att bli det år då det händer, även om fler Castellum och Handelsbanken planeras att köpas in om pengar finns tillgängliga.

Jag har inte så mycket pengar kvar att investera och räknar därmed inte med några dramatiska ökningar vad gäller utdelningarna. Naturligtvis kommer utdelningarna att investeras, men det återstår att se om det blir i bolag som delar ut eller inte (eller kanske fonder utan utdelning - jag har t ex mitt index vs. hedge experiment att slutföra).

lördag 16 december 2017

Clas Ohlson - uppdaterad värdering

Det var ett tag sedan jag utvärderade Clas Ohlson (länk) och det har ju hänt en del i bolaget sedan dess. Bland annat slaktades kursen ordentligt efter senaste resultatet. Kursen har gått ner ordentligt sedan min senaste analys då den låg runt 170 kr och handlas idag runt 110 kr. Då satte jag en målkurs på 154 kr/aktie och köpte således inte, men ska man nu försöka fånga den fallande kniven?

Vad har egentligen förändrats i bolaget? Jo, bland annat:

- man har beslutat att stänga två butiker i Dubai och avsluta franschise-samarbetet där
- man har köpt 10% i mathem.se för att kunna erbjuda leverans tillsammans
- man har startat en strategisk översyn eftersom antalet kunder i butikerna inte ökar
- man har valt att pausa butiksexpansionen i Norden

Under 2017 har aktien gått ner ca 17% efter att ha haft en fin uppgång under sommaren.


Det stora och plötsliga tappet kom efter Q2 rapporten den 6:e december (man har ju som bekant brutet räkenskapsår).

Detta gör att jag blir lite mer försiktig i min värdering. Jag följer nedan min modell, men skippar de två första stegen.

Aktiens värdering

3.1 EPSLTM
Vad gäller vinst per aktie uppvisar man ett ordentligt uppsving under senaste året jämfört med tidigare år:

2016/2017 8,30 kr/aktie
2015/2016 5,07 kr/aktie
2014/2015 7,41 kr/aktie
2013/2014 6,41 kr/aktie
2012/2013 6,78 kr/aktie

Tittar man kvartalsvis kan vi se att det tredje kvartalet (alltså det vi befinner oss i just nu) traditionellt är det starkaste.

2015/20162016/20172017/2018
Q11,270,911,22
Q21,761,531,52
Q34,654,84
Q4−1,690,31

Det gäller att de kan leverera nu med andra ord.

3.2 Egons NEPS
I min senaste analys trodde jag att Clas Ohlson skulle kunna hålla vinsten från 2016-2017 och öka med 3%. Nu är jag mer tveksam. Inte enbast pga bolagets egen information, utan också lite pga problemen i detaljhandeln generellt med omställning till med digitalt utbud (se t ex vad som händer i H&M).

Resultatmässigt har de första två kvartalen för nuvarande räkenskapsår gått bättre än förra räkenskapsåret, men sämre än det innan dess.

2015/20162016/20172017/2018
H13,032,442,74
H22,965,15

Mycket hänger som sagt på nuvarande kvartal.

Jag väljer att tro att det hållbara resultatet per aktie kommer att gå ner med 10% jämfört med 2016/2017 och hamnar då på 8,30 x (1+10%) = 7,47 kr/aktie

3.3 Egons P/E
I och med den strategiska översynen och problemen i butikerna väljer jag att sätta mitt normala P/E på 15 istället för tidigare 18.


3.4.1 Egons kurs
Egons kurs = Egons NEPS x Egons P/E = 7,47 x 15 =  112 kr/aktie.


3.4.2 Kurs
Senast handlades Clas Ohlson B för 110,25 kr/aktie.


3.4.3 Egonkvoten = Kurs / Egons kurs
Egonkvoten blir således 110,25 / 112 = 98%.

Aktien är med andra ord köpvärd i dagsläget (med nöd och näppe). Det är som vanligt tveksamt om man ska försöka fånga en fallande kniv eller avvakta. Knivigt minst sagt!

För egen del kommer jag att bestämma mig då det är dags för kvartalets inköp om ett par veckor.

I övrigt

Direktavkastningen ligger med nuvarande kurs (och om den kan upphällas) på höga 5,7%.

Äger jag aktier i Clas Ohlson då inlägget publiceras: Nej (se lista över mina innehav för aktier jag äger).

Tänk på att jag har mer fel än rätt och att du givetvis är ansvarig för dina egna beslut.

Bevakningslistan har uppdaterats.

Åsikter/ideer/tankar?

Ålarens i portföljen

”Du ditt j-a ålarens” är kanske inte det mest smickrande man kan bli kallad. (Vi pratar alltså om det som rensas bort när man rensar ål för den som inte förstår uttrycket.)

Tyvärr finns det en del ålarens i min portfölj för närvarande:

H&M -30% sedan inköp
BlackPearl -32% sedan inköp

Ska dessa rensas bort, dvs säljas? Ånej - här säljs inte i första taget, inte! Den gode herr Kavastu hade sålt för länge sedan (se intressant intervju här).

Jag tror dock inte på någon snar vändning i dessa bolag, men jag har ju min strategi att endast sälja ifall någon form av skandal nedskriven och vägrar av princip sedan några år att bryta mot mina uppsatta regler.

Tyvärr har jag fler innehav som ligger på minus i skrivande stund (Handelsbanken -7% och Telia -1%) men de räknas inte in i kategorin ålarens.

I övrigt ligger innehaven på plus med Spiltan (+1200%!) som ohotad etta.

söndag 3 december 2017

55% "passiv" kostnadstäckning

Det har ju blivit alltmer populärt i bloggosfären att "pensionera" sig, eller kanske rättare sagt leva på kapitalet. Vissa med hjälp av partner som fortfarande arbetar, andra inte. Ingen nämnd, ingen glömd.

I denna krets av kloka människor finns det olika strategier för hur mycket kapital som behövs (4% regeln, jämföra budget med utdelningar och så vidare).

Visst är det lätt att vara avundsjuk på de med tillräckligt/mycket pengar för att vara finansiellt fira, men de bloggar jag läst där folk har tagit steget på sistone har beskrivit en ganska tuff resa med låga utgifter, hårt arbete och stort sparande. Istället för avundsjuka skulle jag vilja utbringa ett:

Bildresultat för hatten av
Hatten av till de som jobbat hårt för att nå den finansiella friheten!


Oavsett detta, vill jag hävda att det absolut viktigaste är att hur det går för mig på denna resa - mitt förnamn börjar ju inte med bokstäverna ego utan anledning!

Till saken. Jag räknar som bekant för läsare till denna lilla blogg med att jag långsiktigt och över tid ska kunna ta ut motsvarande 3% av kapitalet (vid given tidpunkt och sedan om/när jag "pensionerar" mig kommer att kompensera för inflation). Jag använder mig av medelvärdet på mina faktiska utgifter under de tre senaste månaderna för att jämna ut kurvan något. Trots detta kan utfallet variera om ett par månader med lägre kostnader råka infalla under given tremånadersperiod, vilket var fallet i juli där både maj och juli bjöd på lägre kostnader än "normalt".
Jag lever inget direkt snålliv och kostnaderna under en månad kan som sagt variera kraftigt. Skulle vi flytta till billigare boende skulle vi få se ett hack i kurvan, men det är inte aktuellt för tillfället.

Oavsett, med 55 procents täckning är det långt ifrån aktuellt att "pensionera" sig, men det känns ändå inte så dumt att vara mer än halvvägs.

Hur går det för er på resan till den finansiella friheten?

I övrigt:  Hur stavar man "excel ark" egentligen? Filar man "i" eller "på" ett "excel ark"? Inget användande av Open Office här inte - men det kanske hade sett annorlunda ut om arbetsgivaren inte betalat.  

tisdag 14 november 2017

Fondportföljen - en kortare uppdatering

Jag har tidigare beskrivit hur jag ändrat om i fondportföljen, men har på senare tid gjort lite förändringar. Sedan en tid tillbaka investerar jag via månadssparande från kapital som ligger i depån i fem olika fonder:

- Avanza Zero (ingen avgift)
Handelsbanken Sverige OMXSB Index (0,2% i avgift) 

- SPP Aktiefond Global (0,3% i avgift) 
- Länsförsäkringar Global Indexnära (0,2% i avgift) 

- SPP Aktiefond Europa (0,2% i avgift

I de fyra första sparar jag 25% av ett jämnt belopp och resten går in i den femte fonden (även där sprider jag inköpen via månadssparande).

Tidigare köpte jag andelar i Xact OMXSB Utd (ETF) (0,15% i avgift plus courtage), men sedan nåddes jag av nyheten att avgiften för Handelsbanken Sverige OMXSB Index (0,2% i avgift) sänkts och bytte till att månadsspara i denna istället (se inlägg). En vacker dag kommer jag att sälja andelarna som köpts i ETFen och byta till Handelsbankens "normala" fond istället (jag har ju inget direkt behov av att få utdelningar och den lilla skillnaden i avgift äts upp av courtagekostnader, åtminstone i mitt huvud).

Min sida som beskriver mina innehav har uppdaterats.

Hur det går? +5,7% hittills i år enligt Avanza. Detta är ju lägre än index, men jag är ännu inte fullt investerad, så att jämföra med index är inte riktigt rättvist. Jag räknar med att vara fullt investerad mot slutet av året.

lördag 11 november 2017

Statoil - några funderingar

Jag fick en fråga i det inte så utnyttjade kommentarsfältet kring hur jag ser på mitt innehav i Statoil framöver och tänkte att jag skulle skriva ett inlägg om just det.

Mina aktier i Statoil köptes innan jag gjorde ens de grundaste av analyser och om jag minns rätt gick tankarna ungefär som nedan. (En av fördelarna med att skriva denna blogg är att jag kan gå tillbaka till mina resonemang kring köp, men i det här fallet kan jag inte det.)

1) Oljepriset har varierat kraftigt över tid och jag trodde att vi åter skulle få se priser över 100 USD igen innan 2026 (beskrivet i detta inlägg).

2) Det kändes som ett tryggt alternativ att investera i välskötta oljebolag i stabila länder.

3) Eftersom många oljeproducerande länder inte anses vara de mest "stabila" i mina ögon (t ex Venezuela, Iran, Ryssland, Saudiarabien etc.) räknade jag lite cyniskt med att instabilitet i ett eller flera av dessa länder skulle driva upp oljepriset, lite anspelning på uttrycket "den enes död, den andres bröd" med andra ord.

Jag investerade i Statoil och lite mer chansartat även i BlackPearl.


Vad har hänt sedan dess? Jo, flera intressant saker faktiskt. Till exempel:

- Amerikanarna har börjat använda sig mer och mer av en flexibel metod att utvinna olja, så kallad "fracking". I korthet pumpar man in lite like kemikalier i marken och får ut olja ur marken. Detta låter inte så sunt för en lekman som en annan, men det verkar stabiliserande på oljepriset och baserat på artiklar jag läst är USA inte längre en nettoimportör av olja. Detta är inte bra för mina aktier om man nu ska se på det lite egoistiskt.

Tydligen är denna modell mycket mer flexibel än de traditionella metoderna, så går priset upp används denna modell och vice versa. De traditionella oljebolagen hinner inte med i svängarna och lider av att priserna är lägre än de annars skulle varit. De traditionella bolagen fokuserar - olikt tidigare - på att skära kostnader där det är möjligt. Tydligen är detta ett trendbrott i branschen, vilket låter otroligt för en annan med tanke på hur mycket fokus det är på kostnader i det bolag jag själv är anställd i.

- OPEC-gubbarna i pyjamas har slagit sig ihop med några ickepyjamaskädda nationer (t ex Ryssland) och kommit överens om att reducera produktionen av olja för att hålla priserna någorlunda uppe. Otur för dem att "frackingen" beskriven ovan sätter en del käppar i hjulen. (Jag är dock inte helt säker på om amerikanarna har lyckats bestämma sig för att exportera olja igen, något som inte varit tillåtet åtminstone fram till nyligen.)

- En del av de icke-stabila länderna har börjat visa upp just instabilitet. Föga överraskande för mig. I Venezuela håller de revolutionära (som vanligt) på att köra landet i botten och nu nyligen har maktspelet i Saudi Arabien lett till ökad osäkerhet och höjda oljepriser.


Så, hur går då för mina aktier i Statoil? Jo tackar som frågar, inte så illa faktiskt. I skrivande stund är aktierna upp lite drygt 30% sedan inköp (spritt på ett antal kvartal) och jag har mottagit en hel utdelningar under tiden. Nej, jag orkar inte jämför med index, tyvärr. (Samtidigt är tyvärr är mina aktier i Blackpearl ner ganska ordentligt och har inte lämnat några utdelningar, men nu var ju tanken att inlägget skulle handla om Statoil, så jag fokuserar på det.)

Man kan på Statoils fina hemsida läsa att de insett att framtiden går i riktningen mot mindre användning av fossila bränslen och har en del projekt inom förnybar energi. Om detta kommer att kunna kompensera sett ur ett aktieägarperspektiv får framtiden utvisa.

Jag är "fullinvesterad" i Statoil och har därmed inga planer på att köpa fler. Jag har heller inga planer på att sälja, utan är nöjd med att se utdelningarna komma in varje kvartal.

Vad tror du om Statoil som investering?
söndag 5 november 2017

Hur går det med årets mål?

Det har varit ganska tyst på bloggen på sistone. Delvis pga en hel del energikrävande jobb och att därmed energin till att skriva varit alltför låg. Samtidigt har inte inspirationen att bidra med något intressant infunnit sig.

Det här inlägget är kanske inte så superintressant för er, men i korthet kan jag meddela att det har skett en del framsteg med årets mål: Jag har lyckat utföra "plankan" i 2 minuter och jag har faktiskt tagit mig lite tid att läsa igen, även om jag troligtvis inte kommer att nå målet med att läsa tio böcker under året. För närvarande läser jag boken "Omgiven av idioter" skriven av Thomas Eriksson. Jag återkommer med en kortare recension när jag läst klart, men än så länge är den mycket intressant.

Aktieportföljen går bra och jag hoppas inom ett inte alltför långt tag återkomma med passering av en milstolpe. Mina automatiska investeringar fortsätter att löpa på.

Index vs. hedge experimentet går bättre nu, med nästan 5% uppgång på totalen. Detta dels pga att börsen går bra, men även Lynx verkar ha fått fart på utvecklingen med ett mycket starkt resultat i oktober på över 5% uppåt!


Med detta skrivet är det dags att njuta av lite av höstrusket och jobb trots att det är söndag.

söndag 15 oktober 2017

Index vs. hedge - nu med vinst!

I brist på annat såhär på hösten kan jag meddela att för närvarande ligger mitt index vs. hedge experiment på ett svagt plus på totalen (+1,1%).

Total har 330 000 kronor investerats så långt.

Naturligtvis har den senaste tidens uppgångar på börserna gjort att indexfonden dragit ifrån och kompenserat för hedgefonden utveckling.

Utvecklingen över tid kan den intresserade se nedan (klicka för större bild):


fredag 29 september 2017

2017-Q3 Aktieportföljens värde och fördelning

Årets tredje kvartal är avklarat (åtminstone på Stockholmsbörsen), inklusive kvartalets inköp och jag kan därmed summera det jag kallar aktieportföljen (dvs depån där jag har alla mina aktier, men även mitt index vs hedge experiment och en del pengar parkerade i räntefond for framtida köp).

Det är med glädje jag kan rapportera ett "all time high" för portföljen.

Aktieportföljens värde: 3 807 849 kr

Förändring i värde sedan senaste kvartalsslut: +56 075 kr (+1,5%)
Insättningar sedan senast: 0 kr
Utdelningar sedan senaste kvartalsslut (före skatt): 6 780 kr

Om jag beräknar möjligt månadsuttag med 3% "säker uttagsfaktor" blir det 9 520 kr/månad. Inte fy skam, men en bit kvar till att räcka för att leva på för mig.

Fördelningen mellan aktier i portföljen:


Lundbergföretagen B 14%
Industrivärden C 13%
Statoil 12%
Spiltan 11%
Investor B 10%
Telia Company 10%
H&M 8%
BlackPearl 7%
Castellum 7%
Handelsbanken B 4%
Advenica 3%

Fördelning över tid kan som vanligt ses på innehavssidan vilken nu uppdaterats.torsdag 28 september 2017

Kvartalets inköp

Utan vidare krusiduller ber jag att få presentera kvartalets (jag köper endast +/- en vecka kring varje kvartalsslut) tillskott till portföljen från tidigare idag:

1000 Telia för 38,22 kr/aktie

I och med detta inköp är jag fullinvesterad i Telia och hoppas nu på fina utdelningar samt ordentlig kursuppgång.

500 Handelsbanken B för 121,60 kr/aktie

Denna fina bank togs in i portföljen förra gången det var dags att handla och ligger fortfarande bra till på min bevakningslista. Den lilla kursskillnaden till A aktien är inget jag bryr mig om i skrivande stund.

500 Castellum för 125,40 kr/aktie

Jag utökade mitt innehav i detta fina bolag.


Jag återkommer med portföljens fördelning, värde och utveckling inom kort.

Svag i köttet - börjar jag bli en utdelningsinvesterare?

Jag anar en tendens hos mig själv att bry mig mer om hur de aktier jag köper delar ut, trots att jag tidigare deklarerat att jag inte är medlem av trossamfundet utdelningsinvesterarna. Kanske är det den mysiga situationen med utdelningar som trillar in på depån, kopplat med allehanda utdelningsbloggar samt ett utmärkt inlägg från Besser (länk) som får mig att mjukna.Jag förstår ju naturligtvis att en utdelning endast är ett sätt att flytta kapital från höger till vänster ficka (minus skatt!), men jag börjar se ljuset misstänker jag.

Tittar jag på mina senaste inköp, see jag helt klart en tendens till att jag köper i stabila "utdelare" (t ex Handelsbanken och Castellum), men jag har - åtminstone inte medvetet - låtit utdelningen styra mina inköp (jag har ju tvärtom beslutat mig för att investera i OMXSB index via icke-utdelande fond istället för utdelande ETF).

I sammanhanget kan jag nämna att jag hittills i år har inkasserat lite drygt 46 000 kronor i utdelningar.
söndag 24 september 2017

Index vs. hedge - plus och minus tar ut varann

I mitt index vs hedge experiment ligger jag för närvarande på -0,4% på totalen (totalt värde 318 866 kr), med klar ledning för indexfonden:Experimentet löper på enligt plan och vi får se om/när det blir tillfälle för hedgefonden att briljera. I en intervju (se filmen kring Lynx) nämner ledaren för Lynx att det investeringsklimat som råder och har rått viss tid, inte gynnar den typ av fond Lynx är. Samtidigt hävdar ledaren för hela gruppen (samma sida, Brummer Multi-strategy) att de är nöjda med uppsättningen av fonder i Brummer Multi-strategy (där bl a Lynx ingår).

Att vi någon gång i framtiden kommer att få se mer volatilt i marknaden låter inte hel otroligt. Vi får se om Lynx då lyckas prestera bättre jämfört med nu.

onsdag 6 september 2017

Dags att späka sig igen - inte kolla depån på tre veckor

Självplågare som man är och kombinerat med en ambition att vara en långsiktig investerare har jag bestämt mig för att inte logga in på depåerna förrän det är dags för nästa kvartals inköp, dvs om ungefär tre veckor. Det ska bli spännande att se vad kurserna står i då, dvs när det är dags att handla igen (+/- en vecka runt kvartalsskiftet).

Jag ägnar alldeles för mycket tid på att titta in på depån och även om jag på senare tid varit tillräckligt disciplinerad för att inte göra några impulsaffärer är ju risken klart större jämfört med om jag inte loggar in. I idealfallet skulle jag endast logga in runt kvartalssluten och i övrigt låta aktierna jobba på (förhoppningsvis uppåt), men det är något jag inte tror mig klara av på mycket lång tid, förmodligen aldrig.

Jag har som bekant provat detta en gång tidigare med gott resultat. Det återstår att se om jag klarar utmaningen även denna gång.

tisdag 5 september 2017

Byte av fond i fondportföljen: OMXSB ETF till "vanlig" fond

Bloggrannen Från kneg till deg gjorde via ett inlägg mig uppmärksam på att Handelsbanken sänkt avgiften på fonden som följer OMXSB index (från 0,4% till 0,2%). Då jag i min fondportfölj följer detta index via ETFen Xact OMXSB Utdelande (tillhör också Handelsbanken), men inte egentligen är intresserad av utdelningen, utan hellre ser möjlighet till att investera automatiskt, har jag nu beslutat mig för att börja månadsspara i denna fond istället.

Jag behåller mina andelar i Xact OMXSB Utdelande tillsvidare, men kommer nog att sälja dessa vid någon tidpunkt framöver.

Jag premierar med andra ord att kunna investera per automatik och mer regelbundet än via aktivt köp av ETFer.

I och med detta är investerandet i fondportföljen helt automatiserat. Perfekt för en latmask som jag!

söndag 3 september 2017

En exkluderande indexfond?

Mänga är de som gillar indexfonder, långsiktigt sparande oss så vidare. Att det är färre än de som förordar detta än som praktiserar det fullt ut tror jag mig vara ganska säker på är fallet (jag själv är ett exempel på detta, så med endast ett exempel får detta anses vara bevisat).

En kritik mot indexfonder, t ex de som följer OMSX30, är att man får in bolag i portföljen man inte vill ha. Om vi stannar vid OMSX30 går detta index att följa gratis via t ex Avanza Zero. Dock äger man då andelar i bolag som t ex Fingerprint, Telia och H&M vilket inte är allas favoriter - trots att jag äger aktier i de två sista!

En ide jag har är att någon lämplig leverantör startar en indexfond i vilken man kan välja bort x antal aktier och man således följer en smalare variant av indexet. Detta medför ju en del extra arbete, men med dagens teknik borde detta inte vara så otroligt svårt att få till. Man skulle till exempel tänka sig:

- Fonden följer OMXS30 index
- Du kan välja bort upp till fem aktier
- Du kan ändra ditt val max en gång per månad
- Till skillnad från t ex Avanza Zero tar man ut en liten avgift för denna exkluderande tjänst, t ex 0,2% och/eller en engångskostnad på 100 kr vid "exkludering"
- Aktier som tillkommer till index ingår i din investering (du måste alltså exkludera denna aktivt för att den inte ska ingå)

Det finns säkerligen en hel argument mot detta, t ex att man faktiskt själv kan bygga upp motsvarande portfölj genom köp av aktier, men jag tycker att detta borde vara en fin lösning för lata människor som t ex gillar att sätta upp automatiskt månadssparande, enkelt vill kunna öka/minska, automatisk återinvestera utdelningar och så vidare.

Är detta en bra idé?

Om lämplig bank/värdepappershandlare skulle sätta upp detta, skulle du investera och vilka aktier skulle du exkludera?


lördag 26 augusti 2017

Chockade (varning för trams)

Jag gjorde återigen misstaget att läsa en artikel från den av mig bojkottade Aftonbladet. Där fanns som så ofta förr att läsa en artikel om en grupp människor som samtliga blivit chockade. Chock fick jag lära mig är en ganska stark reaktion, så låt oss kolla upp vad ordet egentligen betyder:

Ursprunget verkar komma från engelskans "Shell shock", dvs när en granat/bomb eller mostsvarande slår ner i närheten och vad som då händer med en. Utan att gå alltför djup in på detta finns det fysisk och psykisk chock, men sammantaget kan man säga att man åtminstone är ur balans ett tag och att starka reaktioner kan uppkomma även viss tid efteråt.

Så döm om min förvåning (OBS, ej chock och kanske med viss ironi) när man ser följande:Dessa stackars cyklister har alltså drabbats av ett kraftigt trauma för att någon stoppat deras cykellopp några kilometer från mål. Någon skadad? Någon död? Nej. Någon chockad? Ja, alla! (Enligt Aftonbladet i varje fall).

Efter detta stopp var de deltagande som tur var inte mer påverkade än att de kunde starta om och slutföra loppet. Vilka senare komplikationer och men samtliga chockade senare drabbades av framkom tyvärr inte i artikeln.

Än värre var naturligtvis att det var kvinnor som tävlade. Det var säkert också en man som sabbade loppet. Det är dock en annan debatt väl värd för någon annan att ta upp, kanske under parollen genusterrorism.

Ibland blir man lite trött. Jag orkar inte ens länka.

söndag 13 augusti 2017

Fyra av årets tio mål avklarade!

Jag satt och kollade igenom mina tio mål för året och kan konstatera att fyra är uppnådda, två på god väg och fyra måste jag jobba mer på. I korthet måste jag jobba lite mer på målen kring hälsa och leverne, medan de finansiella målen går bra.
Jag har lagt upp dessa som en fast sida i menyn ovan och kommenterar målen där.

Vad har ni för mål för året och hur går det med att uppfylla dessa?

tisdag 8 augusti 2017

Förändringar i Fegis- och fondportföljerna

Jag har bestämt mig för att genomföra ett par förändringar i fegis- och fondportföljerna:

I Fegisportföljen (där jag "parkerar" pengar till dess att (om någonsin?) OMXS30 går ner till 1000 eller jag behöver pengarna för att hjälpa till med något större inköp) fördelar jag nu pengarna på två fonder:

Splitan Räntefond
Spiltan Högräntefond

Pengarna är i denna portfölj är fullt investerade i dessa två fonder.

I Fondportföljen har jag bestämt mig för att slopa att ha en räntefond och fokusera enbart på aktiefonder enligt följande:

Sverigefonder
   - Avanza Zero (ingen avgift)
   - Xact OMXSB Utd (ETF) (0,15% i avgift plus courtage)

Globalfonder
    - SPP Aktiefond Global (0,3% i avgift)
    - Länsförsäkringar Global Indexnära (0,2% i avgift)

Tanken är att jag köper lika mycket i varje fond månadsvis (förutom Xact OMXSB Utdelande vilken jag köper vid kvartalsskiften eftersom Avanza inte erbjuder automatiserat månadssparande i ETFer) och ombalanserar i slutet av varje år. 

I nuvarande takt kommer jag att vara fullinvesterad i fondportföljen runt årsskiftet.

söndag 6 augusti 2017

Clas Ohlson - en kortare värdeanalys

Ett bolag jag gillar väldigt mycket är Clas Ohlsson. Efter att ha läst igenom årsredovisningen för 2016/2017 (de har så kallat brutet räkenskapsår) blir känslan av ett fint bolag än större.

Är det dock något för mig att investera i, eller förblindas jag av min egen kundupplevelse samt en trevlig årsredovisning? Låt oss ta en titt på lite siffror enligt den normala enkla modellen.

1) Bolagets verksamhet och sektor

Clas Ohlsson säljer alla möjliga prylar för hemmet och hemmafixaren. Man har verksamhet i sju länder där Sverige, Norge och Finland är störst och fortsätter att expandera. Under senaste året har man även startat ett så kallat "compact" concept, dvs en mindre butik i mer central läge, bl a i Stockholm. Där kan den händige med begränsad plats och begränsat behov hyra diverse verktyg, vilket också är ett relativt nytt koncept man tagit fram.

Jag är själv en regelbunden och nöjd kund och resultatet på denna del av analysen blir positiv utan att gå alltför mycket in på detaljer (jag kan rekommendera att läsa igenom senaste årsredovisningen).

Resultat: OK (grön)


Ibland kan man behöva trimma näshåren med en av Clas Ohlsons produkter.


2) Makro- och/eller mega trender

På denna punkt blir det lite svårare, men baserat på den tillväxt man kunnat visa upp de senaste åren samt att var och varannan tidning och TV-program riktar sig till hemmafixaren ser jag inga problem här. I årsredovisningen gås detta samt risker med konkurrens igenom.

Resultat: OK (grön)

3) Aktiens värdering

3.1 EPSLTM
Vad gäller vinst per aktie uppvisar man ett ordentligt uppsving under senaste året jämfört med tidigare år:

2016/2017 8,30 kr/aktie
2015/2016 5,07 kr/aktie
2014/2015 7,41 kr/aktie
2013/2014 6,41 kr/aktie
2012/2013 6,78 kr/aktie


3.2 Egons NEPS
Är denna ökning (se ovan) hållbar i längden? Ja, kära vänner, det beror mycket på vad man tror om bolagets förmåga att växa lönsamt. Hittills har det gått bra och jag väljer att vara generös och räkna med att man faktiskt klarar av att hålla sig på denna nivå samt öka 3%.

Därmed blir min totalavkastning per aktie 8,30 x 103% = 8,55 kr


3.3 Egons P/E
Bolaget växer (med lönsamhet) och planerar att öka antalet butiker (netto - man har nämligen också stängt ett antal butiker, främst i Storbritannien).

Jag väljer därför att sätta mitt P/E högre än mitt normala: 18.

3.4.1 Egons kurs
Egons kurs = Egons NEPS x Egons P/E = 8,55 x 18 =  154 kr/aktie.


3.4.2 Kurs
Senast handlades Clas Ohlson B för 170,5 kr/aktie.

Om man tittar historiskt så har aktien gått betydligt bättre än index på senare tid och det var inte länge sedan kursen var nere på nivåer där jag skulle kunna tänka mig att investera:3.4.3 Egonkvoten = Kurs / Egons kurs
Egonkvoten blir således 170,5 / 154 = 111%.

Aktien är med andra ord något för dyr i dagsläget.

Resultat: 111% (gul)

Summering

1) Bolagets verksamhet och sektorOK
2) Makro- och/eller mega trenderOK
3) Aktiens värdering111%


I övrigt


a) Inte så viktigt för mig (som inte tillbedjer utdelningsgudarna) -  men direktavkastningen är motsvarande 3,65% på nuvarande kurs och man har de senaste åren ökat utdelningen kontinuerligt.

b) Man har rekryterat en ny VD (från IKEA) som tillträder inom kort.

c) Ett i mitt tycke välskött bolag jag gärna skulle vilja äga en del i, men inte till nuvarande kurs.


Äger jag aktier i Clas Ohlson då inlägget publiceras: Nej (se lista över mina innehav för aktier jag äger).

Tänk på att jag har mer fel än rätt och att du givetvis är ansvarig för dina egna beslut.

Bevakningslistan har uppdaterats.

Åsikter/ideer/tankar?