söndag 31 december 2017

Dagens boktips: "Omgiven av idioter" av Thomas Erikson

Jag har äntligen läst en bok igen. Denna gång boken "Omgiven av idioter - Hur man förstår dem som inte går att förstå" skriven av Thomas Erikson.

Jag kan rekommendera er att läsa denna bok, då den handlar om något så viktigt som hur olika vi är som personligheter och vad vi kan lära oss av detta. Alla har vi väl någon i vår omgivning vi imponeras av eller irriterar oss på. Stor del av orsaken kan ligga i att vi helt enkelt har olika personligheter.Thomas Erikson delar in oss i fyra olika typer av personligheter (fritt ur mitt minne):


  • Den röda - "chefen" som snabbt fattar beslut, inte är rädd för konflikt och vill att saker och ting ska hända hela tiden.'
  • Den gula - underhållaren som vill stå i centrum och vill att alla ska trivas. Inte så noga med detaljer som kan förstöra en bra plan eller berättelse.
  • Den gröna - majoriteten av oss, konflikträdd och som vill att saker och ting har viss ordning.
  • Den blåa - noggrannheten personifierad. Vill veta allt om t ex alla risker och metoder som ska användas innan beslut fattas.


Naturligtvis finns det människor med kombinationer av ovanstående, men de allra flesta av oss känner nog en och annan person som utan tvekan hör till en av dessa kategorier.

Boken beskriver hur dessa personer är, hur man gör bäst i att bemöta dem, hur de (inte) funkar tillsammans, vad som gör dem stressade och varför de agerar som de gör.

Jag känner att jag lärde mig mycket genom att läsa denna bok.

Mycket läsvärd med andra ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar