lördag 16 februari 2019

Brexit? Tveksamt. - Del 2

För över 2,5 år sedan skrev jag ett inlägg där jag ställde mig skeptisk till att det verkligen kommer att bli en "riktig" Brexit.

Fram till för några månader sedan var jag helt övertygad om att det trots alla turer fram och tillbaka inte kommer att bli någon "riktig" Brexit den sista mars. Idag är jag mindre säker, men jag tror nog ändå att vi innan den sista mars kommer att se det brittiska parlamentet ta tag i frågan och se till att det åtminstone inte blir någon "hard Brexit" (dvs lämna EU utan något avtal). Att den nuvarande regeringen skulle lycka lösa frågan ter sig i mina ögon ganska osannolikt.

Jag pratade med en engelsk kollega häromdagen och även om urvalet är något begränsat hävdade han att han tillsammans med sina vänner inte ens skulle anförtro sina politiker med att en arrangera "a pissup in a brewery". Engelsk humor!

Även om det är sex veckor kvar till den deadline britterna själva valt, så har en del företag och banker redan valt att flytta sina verksamheter och de kommer nog aldrig tillbaka.

En intressant detalj är att företag som beställt varor från utlandet med leverans efter den sista mars idag inte kan vara säkra på vilken tullavgift de ska betala för dessa. Det är med andra ord lite svårt att planera.

Jag tror fortsatt inte på att man verkligen kommer att lämna EU "på riktigt" den siste mars. Hur svenska företag med verksamt i Storbritannien (t ex Handelsbanken) verkligen kommer att påverkas återstår att se. Några stora uppsidor på kort sikt ser jag tyvärr inte.

Det lär bli intressanta veckor framöver.

fredag 1 februari 2019

Sparkvot och frihetsgrad januari

I och med att vi kommit in i ett nytt kvartal och jag summerar mina tillgångar i slutet av varje kvartal, har vi nu ett nytt värde i täljaren för att beräkna sparkvoten. 3% av mina tillgångar är alltså ett annorlunda värde nu (lägre) än det var i förra kvartalet. Nedgången är på hela 7% och har naturligtvis inverkan på frihetskvoten.

Sparkvoten påverkas dock inte av detta och hamnar för januari på mycket fina 59%. Jämfört med januari 2018 då jag landade på en sparkvot på -6% (dvs spenderade mer än jag hade i inkomst) är detta en fantastiskt förbättring. Detta beror till stor del på att inkomsten var betydligt högre pga utbetalning av innestående semester från mitt förra jobb (inlägg) och även lägre utgifter än för ett år sedan då även en dyrare semester finansierades.

Frihetsgraden sett till de genomsnittliga utgifterna de senaste tre månaderna halkar ned till 49%.

Över tid:

 

Bland övriga viktiga nyheter: Den uppmärksamme läsaren har säkert noterat att den reklambanner som fanns överst på bloggen har tagits bort. Den gav i stort sett ingen intäkt och nu återfinns reklam endast i högerspalten för den som orkar skrolla neråt. Jag läser med avund om de bland bloggrannarna som drar in hundra- och t o m tusenlappar i månaden på sina bloggar, men i ärlighetens namn lägger de naturligtvis ner mer jobb än jag (är beredd att lägga ner) och har mer intressanta saker att förkunna.