lördag 6 juli 2019

2019-H1: Portföljernas utveckling

Första halvåret i år har varit bra och samtliga portföljer ligger faktiskt på plus så långt:

Aktieportföljen 12,6%

Fegisportföljen 1,8%

Fondportföljen 17,8%

Hedgeportföljen 8,2%

Inte helt otrevlig läsning om jag får säga det själv. Men index då? frågar vän av ordning. Ja, jo, SIX Portfolio Return Index (SIXPRX)* gick upp med 22% under det första halvåret och jag kan bara konstatera att jag ligger långt efter med samtliga portföljer, även om det enbart är aktieportföljen och till stor del fondportföljen som tål att jämföras med detta index.

Aktieportföljen (grön linje) och SIXPRX (gul linje) första halvåret 2019. I denna graf verkar SIXPRX lägre än +22%. Ja ja.. jag orkar inte fördjupa mig i detta.

Sett endast till denna utveckling verkar det vara bättre för mig att äga fonder.

På det stora hela är jag nöjd med mina innehav och den risk jag väljer att ta. I efterhand hade det naturligtvis varit bättre att agera annorlunda (mer aggressivt/med ökad risk), men jag sitter som kanske bekant relativt still i båten nuförtiden och trivs bra med det. Med det sagt är ju faktiskt aktieportföljen klart störst och den som är intresserad av hur jag byggde upp min aktieportfölj kan läsa ett (för mig) långt inlägg här: Så byggdes aktieportföljen

Vad som ingår i de respektive portföljerna finns beskrivet på innehavssidan.

*) SIXPRX utgångspunkt är att spegla utvecklingen av bolag på Stockholmsbörsen. Indexet har en begränsning att inget bolag får överstiga 10 %, samt att bolag som väger 5 % eller mer, ej får väga mer än 40 % tillsammans. SIXPRX tar hänsyn till den avkastning aktieägarna får genom utdelning. [källa: Avanzas hemsida]


torsdag 4 juli 2019

Kvartalets inköp: Bahnhof

Vi har passerat ett kvartalsskift och som vanligt och enligt mina egna investeringsregler var det därmed dags för kvartalets inköp.

Jag är ju i stort sett fullinvesterad och har i stort sett slut på kassa i aktieportföljen, men en del utdelningar kommer ju in i portföljen, pengar som naturligtvis ska sättas i arbete när tillfälle bjuds. Dock är beloppen mindre än tidigare kvartal.

Denna gång valde jag att öka i Bahnhof, en aktie som togs in i portföljen i förra inköpsrundan. Denna gång kunde jag köpa dem lite billigare än senast:

2019-07-01: 3000 st Bahnhof för 21,60 kr/aktie

I och med detta köp dubblerade jag mitt innehav i Bahnhof.

Portföljens fördelning ser i och med detta ut enligt nedan:


Lundbergföretagen 12.3%
Spiltan 11.6%
Investor B 10.6%
Equinor (fd Statoil) 10.0%
Industrivärden C 9.8%
Castellum 8.5%
Telia 8.0%
IPCO (fd BlackPearl) 6.7%
Handelsbanken B 6.6%
Skanska B 6.0%
H&M 4.7%
Bahnhof 3.0%
Catena Media 1.8%
Advenica 0.5%


Innehavssidan är naturligtvis uppdaterad.

måndag 1 juli 2019

2019-06: Sparkvot och frihetsgrad - bryter trenden!

Juni månads sparkvot landar på goda 52% och frihetsgraden beräknat på tre månaders kostnader bryter sin trend och vänder uppåt! Äntligen!


Sparkvotens för mig goda resultat beror på lite högre inkomster än normalt i form av reseutlägg som betalats tillbaks av min gode arbetsgivare, en välkommen skatteåterbäring samt en månad utan några extra större kostnader. Utan att snåla blir det inte bättre än såhär utan större extra inkomster.

Jag upptäckte att jag slarvat och inte uppdaterat inkomstsidan för april, maj och juni, vilket också hade en mindre positiv inverkan på frihetsgraden för alla dessa månader.

Efter sex månaders nedgång skulle det inte vara otrevligt med sex månaders (eller mer) uppgång på frihetsgraden, men jag gläds åtminstone av att se en månads uppgång.