fredag 31 augusti 2018

Spelberoende

Det finns mycket som kan förstöra vägen mot den ekonomiska friheten. Spelberoende är ett exempel och låt mig ta tillfället i akt att dela med mig av en tråkig historia i min närhet.

Jag ärvde för en tid sedan pengar från en nära anhörig. Jag fokuserar här på det ekonomiska, eftersom det är huvudtemat på bloggen och jag hade naturligtvis mycket hellre sett att min släkting inte gått bort (även om han uppnådde en fin ålder).

Summan jag fick var 110 000 kronor. Vi var fyra som delade l=ika på arvet, så den totala summan var med andra ord 440 000 kronor efter kostnader i samband med begravning etc. Inte så lite med tanke på antalet fattigpensionärer man läser om, men under omständigheterna alldeles för lite med tanke på att detta var en sparsam man. Spelberoendet ställde till det.

Historien i korthet: Under sitt liv ärvde han ett hus som kunde säljas med 100% "vinst". Han sålde också på äldre dagar sitt eget boende efter att hustrun gått bort. Jag har inte full koll på hur mycket "vinst" detta genererade, men skulle tippa på runt 2 miljoner kronor.

Låt inte speldjävulen slå klorna i dig.

Efter att det första huset sålts började en del av tråkigheterna. På inrådan av en tilltrodd bankman (säljare) köptes den ena exotiska fonden (med höga avgifter har jag förstått i efterhand) efter den andra. Det investerade beloppet minskade år efter år. Detta var på 1980-talet då börserna generellt gick upp ordentligt. Här försvann pengarna från den första husförsäljningen i ren spekulation och den enda vinnaren var banken som kunde kränga sina egna, fina och dyra fonder.

Efter försäljningen av det andra huset tilltog en period med spel på framförallt trav och oddset. Från tid till annan blev det en vinst, men över tid förlorades mycket pengar här. Det andra området där pengar förlorades var i aktie- och optionshandel. Spelberoendet tog sig olika former, tyvärr.

Efter att ha "spelat" sig helt pank, fick han slutligen en uppenbarelse och lyckades trots ganska mager pension och ett mycket snålt leverne spara ihop de pengar vi slutligen ärvde.

Återigen, det tragiska i sammanhanget är inte att vi skulle kunna ha ärvt mer pengar genom ett mer passivt investerande i indexfonder/kvalitetsaktier eller t o m räntefonder/bankkonto, utan att så stora värden gick förlorade. Ålderdomen hade i hans fall kunnat bli så mycket behagligare med en ordentlig buffert samt att vi släktingar hade sluppit oroa oss för hans ekonomi.

Tragiskt.

Så här i efterhand borde vi ha reagerat och försökt att hjälpa till och/eller anlita hjälp, men det var hans pengar och hans starka vilja tillät inte någon att blanda sig i.

Om du eller någon i din närhet är spelberoende, rekommenderar jag att läsa denna sida på 1177.

En del av detta kan förklara min egen relativt försiktiga strategi nu i mer mogen ålder (i min ungdom var det också mycket köp/sälj av aktier, även om jag lyckligtvis aldrig varit spelberoende).

Så, för att summera: Sök hjälp om du känner att du är i riskzonen. Hjälp andra som du tror kan vara spelberoende.


7 kommentarer:

 1. Hej Egon.

  Ja spelande har förstört mångas liv. Jag minns än idag vad en spelmissbrukare sa till mig när jag var liten. Börja aldrig spela, det förstör ditt liv. Jag spelar aldrig om pengar och är glad för det. Men har tyvärr sett eländet på nära håll även jag.

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett bra råd. Tack för kommentar.

   Radera
 2. Ja, det räcker med en enda riktigt tragisk erfarenhet sin som familje/vän krets för att man ska se helt annorlunda på detta. Jag vet inte hur många investeringsbloggar jag läst som gärna har spelbolag i portföljen. De är lyckligt lottade som inte varit nära någon där spelande har slagit helt fel.

  Den enda jag vet som tagit avstånd från spelbolag i portföljen är Lundaluppen, resten investerar glatt i skiten. Det finns ett enormt antal spännande bolag på börsen som är värdeskapande, varför investera i skräp som inte tillför något vettigt värde, tvörtom, något som förstår livet för många? Go Charlotte Kalla, du är klok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Signs. Jag äger inte aktier i spelbolag, men det beror faktiskt inte på att jag har någon slags princip kring detta. Dock är det uppenbart att verksamheten inte är problemfri och som du skriver finns det gott om andra intressanta bolag att investera i.

   Att likt Kalla välja bort denna typ av bolag som sponsor är dock berömvärt.

   Radera
 3. Jättebra inlägg Egon! Det kvalar definitivt in bland veckans bästa och kommer med på vår lista. Ha en fortsatt go helg.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh wow - vilken ära (jag skojar inte). Tack!

   Radera
 4. Bra och viktigt inlägg. Jag tycker att spelberoende är det värsta som finns, det är värre än drogmissbruk/alkoholmissbruk tycker jag. Med ett spelmissbruk kan du ruinera dig själv och dina anhöriga genom att du tar/lånar pengar i hopp om att vinna tillbaka vilket aldrig slutar.

  Jag har haft morbröder som spelat bort ofantliga summor och själv fick jag en klumpsumma av mina föräldrar när jag fyllde 18 år, där jag spelade bort 20 000 kr på någon månad innan jag gjorde det bästa och gav tillbaka klumpsumman till mina föräldrar och sa till dem att ge tillbaka pengarna när jag känner mig "mer redo".

  Vänliga hälsningar

  Assetsa

  SvaraRadera