lördag 3 juni 2017

Spiltan - jag löser in en tiondel och resten är "gratis"

Jag har i tidigare inlägg behandlat mitt hobbyinnehav i Spiltan som är den som gått bäst av alla. Någonsin.

I det inlösenprogram som nu löper har vi aktieägare rätt att lösa in en aktie till kursen 7 730 kr/aktie för var åttonde aktie vi äger. Detta är en betydligt högre kurs än aktien senast handlades för (6 800). Tanken bakom detta är att pga det mycket lyckade innehavet i spelbolaget Paradox har kursen gått upp ordentligt, säljtrycket på aktien ökat och bolaget vill ge ägare en chans att "ta hem" en del av den latenta vinsten.

Jag har varit med ett tag och köpte mina aktier för 636,70 kr/styck. Jämfört med inlösenpriset har jag alltså haft en otrolig utveckling motsvarande 1077%!

Då mitt innehav mer var tänkt som ett stöd till bolagets roll i debatten om sparande, pensioner och fondutbud, har jag nu valt att delta i inlösenprogrammet med en tiondel av mina aktier.

Eftersom erbjudandet ger mer än tio gånger min initiala kostnad(!) per aktie kommer jag därmed att ha täckt den totala kostnader för mitt inköp, men ändå ha 90% av innehavet kvar.

I siffror:

Jag köpte 50 aktier för 636,70 kr/styck, vilket ger en total kostnad på 32 835 kr.

Jag kommer att via att utnyttja del av erbjudandet få 5 x 7730 kr, eller med andra ord 38 650 kr.

Ibland har man tur!8 kommentarer:

 1. tur det får man inte, det förtjänar man.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sportcarl. I princip håller jag med, men i detta fallet... :-) Tack för att du kommenterar.

   Radera
 2. Tror inte det finns något som "tur" ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investeralitemera. Tack för kommentar. Jag förstår vad du menar.

   Radera
 3. En riktigt bra investering där Egon. Snyggt jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Tack för att du läser och kommenterar - det muntrar upp!

   Radera
 4. Jag sitter i ungefär samma sits i Spiltan (samma gav, även om jag köpte preffarna). Jag hade också bestämt mig för att tacka ja till inlösen men nu börjar jag fundera om jag ska spara aktierna istället. De presenterade ju nytt substansvärde häromdagen på 8635 kr per aktie och det borde stiga ytterligare något efter inlösen. Och jag har inget givet val vad jag ska investera i istället som kan vara bättre... Svåra val!
  Tack för en bra blogg!

  Mvh
  Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Peter! Tack för kommentar. Ja, det är inte helt givet vad man ska göra i detta läge och har man inget bättre alternativ kan man ju "stanna kvar". Jag hoppas naturligtvis att aktien fortsätter uppåt, men väljer att lösa in en tiondel som beskrivet. Rätt eller fel, det får - som vanligt - framtiden utvisa.

   Radera