söndag 10 maj 2015

Latmasken levererar och de ekonomiska analfabeterna fattar nadaPrecis som katten kan man slappna av i solen med en passiv investeringsstrategi.

Som tidigare nämnts borde det här med investeringar vara ganska långtråkigt. Åtminstone om man inte har det som jobb och är beredd att ta till sig den mängd av kunskap som finns i ämnet. Att sedan banker och andra försöker sälja sina produkter och driva omsättning kan jag mycket väl förstå.

Tyvärr är det alltför många som går på det och som vi kan se i t ex "Låna för livet" finns det tyvärr alltför gott om ekonomiska analfabeter. Jag har sett de två första avsnitten och jag tycker det är utmärkt att de som är med i programmet ställer upp - dels för sig själva, men förhoppningsvis kommer detta att vara en väckarklocka även för andra. jag förundras över att speciellt de som har barn försätter sig i ett sådant känsligt läge att endast en liten förändring i de ekonomiska förhållande kan leda till kris är obegripligt.

Jag hoppas att de kommer att få råd kring sparande och där kommer det intressant faktum in att det enkla är oftast det bästa - oavsett vad bankerna säger. I senaste numret av The Economist beskrivs ännu en i raden av undersökningar som visar att en passiv investeringsstrategi i regel slår en mer aktiv strategi (länk). De avgifter rådgivare har kunnat ta ut tidigare kommer nu under ordentlig press tack vare verktyg som efter ett antal frågor ger en investeringsstrategi att följa (se denna artikel).

Här är alltså ett fall där det faktiskt lönar sig att vara lat. Det gäller "bara" att sätta upp det hela (gärna med automatiskt månadssparande) och balansera om en gång per år.

Latmasken levererar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar