måndag 4 juli 2016

Boktips: Early Retirement Extreme - en bibel för de som vill leva snålt och/eller på avkastningJag har i dagarna läst igenom boken "Early Retirement Extreme" av Jacob Lund Fisker. Jag antar att de flesta intresserade av ämnet utdelningsinvesteringar, leva snålt och/eller att leva på utdelningar/finansiella investeringar känner till hans blogg earlyretirementextreme.com (bara det att boken har samma titel som den blogg han skrivit på under flera år tyder ju på viss snålhet effektivitet).

Lite bakgrund: Författaren växte upp i Danmark (detta till trots är boken mycket intressant) och flyttade runt 2004 till USA där han jobbade som doktorand inom fysik. Även om ekonomi inte är en vetenskap började han undersöka varför saker och ting är som de är med att låna till sitt första hus, köpa en bil på kredit och spendera resten av sitt liv med att jobba, betala av på lån, köpa fler saker , större hus etc. I korthet bestämde han sig för att bli ekonomiskt oberoende genom att spara en stor del av sin inkomst och lyckades med detta efter fem år.

(Om jag förstår hans blogg rätt - som i dessa tider mest består av ompostning av gamla inlägg (de klassiska tipsen ändras nämligen inte) - har han faktiskt tagit ett nytt jobb av intresse och på förfrågan från en vän, inte för att han behöver pga det finansiella läget.)

Till saken: Bokens första delar beskriver det "normala" finansiella livet, utbildning, olika typer av personligheter (löneslav är en av dem), vårt förhållande till våra ägodelar, vad man faktiskt behöver, hur man kan och bör använda saker och ting (t ex vad man ska tänka på när man köper skor och kläder - köp mycket bra kvalitet, i regel dyrt, men inte så många plagg), hur man lär sig att inte kontakta en "expert" vid minsta lilla problem, vad man bör äga samt hela tiden tips på hur man kan sänker sina konstnader för att uppnå finansiell frihet osv. Ja, ni ser, som klippt och skuret för de som en vacker dag vill kunna leva på t ex utdelningar.

Boken beskriver även principer kring investeringar, men innehåller förvånansvärt lite tips på detta område. Resonemanget är att det som funkar idag (t ex investera i aktier för utdelning) kanske inte funkar om 10, 20 eller 50 år. Jacob rekommenderar att man investerar i något man är intresserad av (aktier, fastigheter, råvaror) och antingen redan förstår eller läser på (ordentligt). Medan man läser på (vilket kan ta flera år) ser man till att spara ordentligt (Jacob sparade 75% trots en inte alltför hög lön som doktorand) och när man är redo börjar man investera.

Jacob förordar en "sade withdrawal rate" på 3% (annars hör vi mest om 4%), men beskriver också vad som skylla hända om allt ens kapital av någon anledning (typ finansiell härdsmälta) skulle försvinna (den som kan fixa saker själv är i ett bättre läge än de som sprungit runt i ekorrhjulet).

I korthet: Läs.4 kommentarer:

 1. Tack för boktipset! Lägger till din blogg i min blogg lista! ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ber att få tacka.

   Boken går också igenom hur man bör träna, så det är verkligen en "livsbibel", åtminstone för oss som vill bli ekonomiskt oberoende en vacker dag. :-)

   Radera
 2. Du vet inte om den går att få tag på svenska?

  Du får gärna skriva ett par böcker som är värda att läs tack :)

  SvaraRadera
 3. Hej Marcus! Kul att du hittat hit och kommenterar.

  Vad jag vet finns boken inte på svenska. Jag tror intresset i vårt "lilla" land tyvärr är begränsat. Dock kan du läsa en del om vissa av ämnena i boken på denna lilla blogg samt en hel del andra (se några ute till höger).

  Boken verkar dock gå att låna på biblioteket: https://biblioteket.stockholm.se/sok/author/Jacob%20Lund%20Fisker

  (Om du inte råkar bo i Stockholm, så kunde man åtminstone förr i tiden beställa hem till sitt vanliga bibliotek.)

  Du kanske får passa på att öva engelskan samtidigt. :-)

  Vilka ämnen finner du läsvärda? (Jag planerar inte att skriva en bok, men väl ett antal blogginlägg under kommande tid.)

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera