söndag 29 januari 2017

Telias rapport och min värdeanalys

Att skriva om Telia är som att skriva om t ex invandring, Trump, den svenska skolan eller icke-försvaret - det väcker känslor och åsikterna går isär.

Telia kom häromdagen ut med rapport för 2016 och kursen gick ner.

Jag tog en snabb titt på rapporten och den väntade utdelningssänkningen med 33% (från 3 kr/år till 2 kr/år) bekräftades.

Tittar jag bakåt på min egen lilla värdeanalys och jämför med årets utfall per aktie, kan jag konstatera att jag underskattat Telias normala intjäningsförmåga, åtminstone sett till 2016 års resultat och om man tittar på "continuing operations". Det där med fortsatta verksamheter är ju lite extra intressant i fallet Telia och jag räknar med att man kommer att sälja av de delar man inte vill behålla inom relativt kort tid.

Som den försiktige (och late) generalen jag är ändrar jag i skrivande stund inte min värdeanalys och fortsätter därmed att hävda att aktien är undervärderad (mer så efter än innan rapporten pga lägre kurs). I skrivande stund skvallrar min bevakningslista om nästan 8% "rabatt" i Telia.

(Jag äger aktier i Telia, något ni kan se i listan av innehav.)

4 kommentarer:

 1. Jag tenderar också tycka att det är viss riskpremie i Telia just nu. YOC över 5,5 procent trots sänkt utdelning och företaget visar nu positivt resultat igen och en organisk tillväxt på blygsamma 0,2 procent för fjärde kvartalet. Inga stordåd men ett steg i rätt riktning.

  Jag valde att öka lite försiktigt på rapporten. Tror som sagt inte på stordåd eller att aktien ens kommer att kunna bibehålla 2 kronor i årsutdelning (80 procent av kassaflödet framöver) men företaget kommer kunna prestera stabilare vinster igen och när turbulensen är över borde de åtminstone titta uppåt 40-kronorsstrecket igen och det räcker för att räkna hem affären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar. Jag hade inte räknat med att få något medhåll baserat på tidigare inlägg om Telia, men man lever och överraskas! :-)

   Tack för att du läser och kommenterar.

   Radera
  2. Nej jag tycker fortfarande att riskpremien helst ska ned till 33-35 kronor per aktie för att det ska vara riktigt attraktivt men rapporten var trots allt en bekräftelse på rätt riktning och då tyckte jag att marknaden överreagerade. Det är dock en chansning som kan slå fel.

   Radera
  3. Aha, då förstår jag. Ja, vi får se var det tar vägen med aktiekurserna generellt och Telia i synnerhet (inte mitt största innehav, men det som diskuteras i denna tråd).

   Lycka till med investeringarna och tack för kommentar.

   Radera