lördag 7 juli 2018

Index vs. Hedge: Två år senare är jag fullinvesterad

För lite drygt två år sedan satte jag upp mitt fältexperiement kallat ”index vs. Hedge” (se inlägg). I korthet har jag varje vecka köpt andelar i en indexfond (Avanza Zero) och en hedgefond (Lynx Dynamic). Tanken var att köpa upp till en viss nivå – 250 000 kr - i varje fond, något jag fullgjorde för ett par veckor sedan.

Hur det har gått kan ni se i bilderna nedan.

Procentuell utveckling över tid (klicka för större bild).Procentuell utveckling över tid (klicka för större bild). Okej, okej, inte riktigt 250 000 för indexfonden, men vem är perfekt?


Detta är naturligtvis ingen rättvisande jämförelse, eftersom detta bör utvärderas på längre sikt.

Eftersom dessa fonder ligger i min aktieportfölj funderar jag på att sälja av dessa och istället köpa aktier för pengarna – det är ju trots allt the aktieportfölj vi talar om här. Detta kommer jag förmodligen att göra någon gång under det tredje kvartalet för att ha en hel del torrt krut att handla aktier för nästa gång mina investeringsregler tillåter handel, dvs runt slutet av årets tredje kvartal.


2 kommentarer:

 1. Tjena Egon, ar tvungen att titta in och såg att du har två Brummerfonder. Jag sitter i samma båt men börjar bli lite trött efter lång tids tålamod. Vad är dina tankar om ditt Brummer innehav? Hälsningar, T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Toscananext. Jag är tyvärr inte helt imponerad av innehaven i min hedgeportfölj (två Brummerfonder), men har inte för avsikt att sälja, utan väntar ytterligare en tid (minst ett år om inget oförutsett händer).

   Likt i mitt lilla experiment beskrivet ovan tror jag att en rättvis jämförelse endast kan ske efter en hel konjunktur/börs-cykel och det kan ju ta ett tag. Under tiden är det naturligtvis surt att se börsen dra ifrån indexfonderna ordentligt.

   Å andra sidan var hedgeportföljen den av mina portföljer som presterade bäst under 2017! Se här: http://egoninvestor.blogspot.se/2017/12/portfoljernas-utveckling-2017-och-2015.html, så alldeles fel verkar det inte vara att sprida riskerna en del.

   Radera