lördag 1 januari 2022

Aktieportföljen 2021: Äntligen över sju miljoner!

Man ber att få tillönska den lilla läsekretsen ett gott nytt år! 

Det fantastiska börsåret 2021 reflekteras även i min aktieportfölj.

Portföljens värde har tidvis överstigit sju miljoner både under det andra och tredje kvartalet, men aldrig stängt ett kvartal över denna milstolpe. Tills nu. 

Från att i slutet av tredje kvartalet haft ett värde på 6 824 598 kr, stängde portföljen ett kvartal äntligen över sju miljoner. Med viss marginal: 

Ja, du ser rätt: På ett kvartal har alltså inte en, utan två miljongränser passerats - otroligt!

Enligt Avanza ökade portföljen med 37,9% procent under året och 16,7% bara under det fjärde kvartalet. Inte så illa, men lägre än t ex OMXSGI (+39,4% för året). Jag är mer än nöjd ändå och inser att det som går fort upp även kan gå ner. 

Portföljens värde över tid:


Fördelningen i portföljen i slutet av 2021:

Investment AB Spiltan 19.6%
Investor B 11.5%
Lundbergföretagen 9.6%
Industrivärden C 7.2%
Equinor 6.9%
Castellum 6.8%
Xact Norden Högutdelande 6.6%
Bahnhof 5.4%
Skanska B 5.0%
Axfood 4.6%
Kinnevik B 4.1%
Essity A 3.7%
Handelsbanken B 3.7%
H&M 2.7%
Advenica 1.0%
Xact Sverige 1.0%
Catena Media 0.8%

Det finns mycket att skriva om alla bolag, men en sak jag tycker värt att nämna är att efter att jag i oktober skrivit ett inlägg om att Spiltan var mitt första innehav värt över 1 miljoner kronor, spurtade innehavet i Spiltan fortsatt uppåt och slutade året på över 1,5 miljoner kronor! Detta innehav ligger (för närvarande) nära maxgränsen 20% för ett innehav - ett angenämt "problem" när hela portföljen växer.

Mottagna utdelningar under året summerar till 145 898 kronor (se detaljer i detta inlägg).

För första gången på mycket länge bytte jag i den senaste handelsrundan ett par av innehaven: Telia och IPCO fick ge plats åt Kinnevik och Essity.

Som ni sett ovan kan det gå snabbt uppåt ibland. Nu hoppas jag att vi inte kommer in i en period där det går snabbt neråt.


4 kommentarer:

 1. Hej!
  Wow, två miljongränser på ett kvartal! Inte illa! Man får ju vara riktigt nöjd med Spiltans skutt i tisdags. Lite surt bara att dessa ligger på ett AF-konto och inte ISK.

  Gott nytt år på dig! Hur firade du miljongränserna?

  Mvh PB?
  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Spiltan är ett (för mig) fantastiskt innehav. Den latenta skatteskulden är hög, men det är ett bekymmer jag gärna tar den dagen innehavet säljs (vilket inte är aktuellt om nu inte andelen i portföljen går över 20% då en del "måste" skalas av).

   Miljongränserna som passerades under kvartalet får nog firas om ett par veckor. (Ett litet nyårsfirande kom emellan.) Det blir förmodligen någon riktigt fin måltid med de närmaste.

   Mvh

   Egon

   Radera
 2. Ojdå! Grattis till 7 och 8 MSEK! Den 8:an kom lite plötsligt förstår jag.

  Tittade bakåt ett år i din blogg och såg att du då hade precis under 5 MSEK. Du har alltså 2021 passerat 5,6,7 och 8 MSEK. Amazing!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, åttan kom verkligen plötsligt och oväntat. Trevligt! (Jag är ödmjuk för att det kan vända fort.)

   Och, ja, du har rätt, det är faktiskt fyra miljongränser som passerats under 2021. Delvis dopat av att det satts in 890 000 kronor under året, men även p.g.a. den fantastiska utvecklingen såklart.

   Det ska (såklart) bli spännande att se hur det går framöver.

   Radera