fredag 14 april 2017

Det är så trist att vara disciplinerad!

Jaha, så sitter man här på långfredagens afton, läser lite ekonomibloggar och inser att det här med att ha tydliga investeringskriterier och regler blir förbannat trist när man - som jag - bestämt sig för att inte spontanhandla efter att ha läst en intressant artikel på DI eller - mer vanligt under senare år - på någon av de många intressanta bloggar som finns.Mitt fondsparande går på automatik, aktieköp sker en gång per kvartal och aktieförsäljningar sker aldrig. Trist. Annat var det förr (med ytterst begränsad - läs negativ - framgång). Det är nya tider i Egons liv nu (även om aktieportföljen i år gått lite sämre än index hittills).

Att det som är bra för en ska kännas så förbannat trist är ju lite synd. Att jag lyckas hålla mig till mina regler överraskar mig allt som oftast. Jag inser att det faktiskt stärker min disciplin genom att skriva några ord då och då på denna lilla blogg.

Några utdelningar har dock trillat in på senare tid (Telia, Lundbergs och Statoil) vilket naturligtvis muntrar upp. Dessutom kommer det att avsättas tid till träning under helgen - bra, nyttigt och faktiskt kul!

Glad påsk tillönskas den lilla läsarskaran.

14 kommentarer:

 1. Gäller verkligen att ha tålamod som investerare :-)

  Glad påsk.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. Skynda långsamt är min melodi nuförtiden!

   Radera
 2. Finns det inget annat i ditt liv, mer än att spara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, en hel del faktiskt, men i detta inlägg fokuserade jag just på själva investerandet. För de som verkligen fokuserar på att spara finns det andra, betydligt bättre bloggar. :-)

   Radera
 3. Jag tror att det är ett gott tecken när det blir lite tråkigt emellanåt ;-)
  Fast långsiktigt är det såklart inte tråkigt - vem tycker att det är tråkigt att bygga upp en förmögenhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog ett gott tecken trots allt. Tack för kommentar!

   Radera
 4. jag har ett litet tips om man tycker att det är långtråkigt att följa sina egna investeringsregler, vilket man alltid skall göra...!!!

  Jag har sen en tid något jag kallar "övriga investeringar". Det är en liten säkerhetsventil för att någon gång få göra en extra investering utanför planeringen.

  Bara ibland och bara bra bolag så det blir en mindre andel som inte ens räknas i den stora totalen..

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kanske borde jag sätta upp en depå med lite(!) lek/spekulationspengar. Risken om jag inte håller det separat är att det "spårar ur". Jag får fundera lite på det här.

   Tack för kommentar.

   Radera
 5. Morgan Housel

  The goal of investing isn't to minimize boredom, it's to maximize returns. Successful investing is pretty boring. Its main requirement is patience and inaction. Most people demand more excitement, so they tweak, fiddle, and adjust their investments as much as necessary to destroy as much of their wealth as possible. If you want to do better than average at anything, you must do something that most people can't. In investing, that means putting up with perpetual boredom. It's a serious skill.

  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för citatet - det ligger mycket i det. Ett av mina tidigaste inlägg handlade om skillnaden mellan att investera och spekulera. Det ena mindre roligt än det andra, men ack så mycket mer lönsamt.

   Tack för att du läser och kommenterar!

   Radera
 6. Det svåraste med investeringar är verkligen att inte göra någonting. Det näst svåraste är att förstå sin egen begränsning.

  Efter att de fondportföljer jag satt upp till mina familjemedlemmar överpresterat min egen avkastning fick jag nog och nu och ändrade min strategi till tråkigt investerande istället för spekulerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig till fullo. Om jag jämför mitt tidigare jag med hur jag investerar nu är det milsvid skillnad. Ja, mycket tråkigare, men mer effektivt (åtminstone hittills).

   Tack för kommentar.

   Radera
 7. Jag skulle aldrig kunna investera i fonder eller handla aktier var tredje månad för den delen, jag är kanske lite av en actionjunkie men jag får mitt lystmäte av utdelningarna och jag handlar efter att lönen trillar in så sista dagarna varje månad oftast och att behöva vänta ca 1 månad till nästa shoppingspree är påfrestande :) .Har många bolag, mest kvartalsutdelare och en handfull månadsutdelare så det är väl det som gör att jag oftast lyckas sitta stilla och inte pilla för mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig och har varit i din situation tidigare. Jag har ock lyckats behärska mig på senare tid. Tidigare var det mycket köp-sälj-köp, men när jag rannsakade mig själv insåg att all denna "action" var kul och intressant, men tyvärr inte lönsam i mitt fall.

   Mina små utdelningar får helt enkelt ligga och vänta till dess att nästa kvartalslut infinner sig. Tufft! :-)

   Tack för att du läser och kommenterar.

   Radera