fredag 12 maj 2017

Ett år av index vs. hedge

Mitt index vs. hedge experiment firar ett år - hurra!

Något som inte är värt att fira är utvecklingen. På totalen har jag en uppgång på 3,6% och en mycket stor skillnad mellan indexfonden (TBD %) jämfört med hedgefonden (TBD %). Under samma period har OMXS30 stigit med drygt 24%!

Tre snabba (termen kan ha lånats från en mer seriös granne i bloggosfären) reflektioner:

1. Skillnaden mellan fondernas utvecklingen är större än jag trodde (av en händelse ungefär lika stor som OMXS30s uppgång under perioden

2. I en i stort sett konstant stigande börs lönar det sig inte att sprida ut inköpen (ja, jag vet, självklart är det så, men jag vill ändå poängtera detta)

3. Hedgefonden är definitivt ingen garant för "inga förluster, men samtidigt inga våldsamma prisstegringar" - vilket en gång i tiden var ett av de stora säljargumenten just för hedgefonder

Som vanligt går det inte att dra några slutsatser av detta, eftersom tiden är för kort och vi har inte sett varken en volatil börs, eller någon djupare nedgång, men nog är jag besviken över hedgefonden utveckling.

Att hålla det enkelt (t ex viss del index och resten i räntor som ett slags "hedge") skulle kunna vara en devis, men vi får se om och när det börjar vända neråt på börserna.

2 kommentarer:

 1. Intressant! Jag upplever liknande, det är väldigt svårt att hålla jämnt med index när börsen går som tåget. Tidigare jag har kompenserat kostnaden för riskminimering/hedge genom att delta i bra IPOs (och på så sätt ändå slå index), men på sistone har det ju varit katastrof med tillgänglighet och tilldelning på Avanza...

  Mvh,
  Maxa Allt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar. Att slå index är inte det lättaste, så grattis till att ha lyckats med det i den starka börs vi sett ett bra tag nu. Jag själv har vad jag kallar "fegisportföljen" med räntefonder som naturligtvis inte klarar av att slå index i tider som dessa, men som balanserar min risk.

   Radera