söndag 21 maj 2017

Träningsspara

Förutom att det får mig att må bättre, hantera stress från jobbet och är allmänt hälsosamt har jag sedan en tid tillbaka skapat ytterligare motivation för att träna genom att skapa ett så kallat träningssparande!
Principen är enkel:

1) Utveckla ett poängsystem för olika former av träning, exempel:

- löpning/gång: 1 poäng / km
- cykling: 0,25 poäng / km
- styrkegympa (armhävningar, situps, ryggresningar, benböj osv): 1 poäng / 100 upprepningar

Man kan även tänka sig att beräkna poäng per antal brända kalorier, vilket kan göra det lättare mer "rättvist" över olika typer av sporter.

2) Stoppa x kronor per poäng i en - helst genomskinlig - spargris (eller burk).

x beror på ens ekonomiska omständigheter i övrigt. Jag själv använder mig av faktorn 10, så en löprunda på 10 km innebär en hel hundralapp i spargrisen!

3) Se pengarna i spargrisen/burken växa i takt med att du blir sundare, så kallad win-win.

4) Gör något kul för pengarna. (Jag ber att få återkomma med målet för min spargris. Just nu är "sparandet" i sig motiverande.)

Detta funkar faktiskt som motivation för mig och det händer ibland att jag tar en extra promenad eller löprunda för att kunna stoppa litegrann i spargrisen.

Detta är lite som med utdelningar, man betalar sig själv och kan kanske funka även för några av er andra. Träningen och därmed hälsan är inget man ska slarva med (som jag gjort alltför länge) och alla sätt vilka leder till mer träning (upp till en viss gräns förstås) är bra.

Några andra praktiska tips på hur ni motiverar er själva till träning och hälsa?

6 kommentarer:

 1. Det viktiga är nog att hitta nåhot som fungerar för en själv. Själv var det längesen jag "tränade" direkt, utan försöker istället spendera tiden på roliga fysiska sporter jag gillar då tänker jag inte ens på att jag tränar. Sen har jag även ett fysiskt jobb :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att "lura" sig själv till att göra något nyttigt är inte fel. Ja, många sporter är definitivt roliga och då "glömmer" man att man faktiskt tränar. Det tenderar också att bli roligare ju bättre tränad man är.

   Radera
 2. För mig är det ganska enkelt - tränar jag inte får jag värk. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha... Det är ju också en motivation, men kanske inte lika positiv. Jag hoppas att du har möjlighet att träna tillräckligt.

   Radera
 3. Om man tänker sig att träningen också går hand i hand med att käka sundare kan man ju snabbt se sparade kronor där. För egen del fick jag nog ganska nyligen och valde att sluta proppa i mig godis och dricka. Hade tänkt göra ett inlägg om besparingarna på min blogg:)

  Ha det fint!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant - börjar man träna blir man också motiverad att äta mer hälsosamt. Ofta kan detta i sig medföra besparing, men det finns ju också nyttig mat som är relativt dyr... :-)

   Tack för att du läser och kommenterar.

   Radera