tisdag 9 oktober 2018

Om x år är jag ”fri”... eller kanske inte

Det kom upp en liten diskussion i samband med att jag senast redovisade min sparkvot och frihetsgrad om huruvida jag borde prognostisera när jag uppnår den finansiella friheten.

Egentligen tror jag inte mycket på sådana här prognoser, men för skojs skull gör jag här ett försök.

Om vi helt enkelt tittar på min frihetskvot baserat på 12 månaders utgifter (se diagram nedan), kan man konstatera att jag gått från 47% till 55% frihetsgrad på 6 månader.


Lite enkel matematik, eller rättare sagt Excel TREND funktion för oss lata, ger vid handen att jag därmed borde vara finansiellt fri om lite drygt tre år. Nu kommer det med allra största sannolikhet inte att bli på det sättet, men för skojs skull kan man ju plotta in några ”steg på vägen” att jämföra med framöver:

KalendertidMånader från 2018-09Frihetskvot
2018-12359%
2019-121574%
2020-122788%
2021-1239103%

Så, i slutet av 2021 ska jag kunna klara mig på 3% av kapitalet. Fan tro't.

Gör ni några liknande prognoser om när ni förväntas uppnå den finansiella friheten? Finns det någon mening med detta?

4 kommentarer:

 1. Ja, själ klart gör jag det! ..och ja, klart det finns en mening med det! 😀💪💪

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm... ja, har man en frihetsmaskin kan jag förstå att man är intresserad av när den funkar fullt ut! :-)

   Radera
 2. Ja, det finns helt klart en mening med detta. För man bör ju ha någon form av målsättningar. Vet man inte vart man ska så vet man inte ens när man är framme, var det väl redan Nalle Puh som konstaterade :)
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Målet är klart (100% kostnadstäckning). Det svåra är att "bestämma" sig för när detta ska vara uppfyllt. Att göra ett linjärt antagande eller x% per år i avkastning antagande kan ju ge en fingervisning, men jag anser att om man inte är försiktig i sina antagande, riskerar man att bli nedstämd när det visar sig att punkten flyttas längre bort i tiden. Tack för kommentar.

   Radera