fredag 12 oktober 2018

Investeringarna på autopilot och inte logga in på depån

Det sägs att för oss investerare är tiden vår bästa vän. Personligen känner jag mig mycket mer tillfreds med mina inköp i samband med kvartalsskiften än då jag tidigare köpte och sålde mer när jag hade lust (och tid) för det. Naturligtvis är det inte helt lätt att hålla sig till dessa ”regler”, men det har funkat för mig ett bra tag nu och jag tror att det enkla faktum att jag redovisar mina aktiviteter i aktieportföljen på denna lilla blogg faktiskt har hjälpt mig i detta.

Numera går månadssparandet på autopilot (dras från lönekontot och investeras i fonder). Det blir faktiskt en del sparande utöver detta, men känner inte längre behovet att investera precis allt, utan kan justera t ex i samband med att jag gör min finansiella sammanställning i slutet av varje kvartal.

Därmed borde jag inte ha behov av att titta till mina innehav alltför ofta. I teorin endast en gång per kvartal.

Under oktober månad har jag (återigen) bestämt mig för att avhålla mig från att logga in på min depå på Avanza. Detta är inte heller helt lätt eftersom jag är van vid att logga in dagligen, men jag ska ge detta ett ordentligt försök och istället ägna tid åt annat, t ex träning.

Jag läser i dagarna om att börserna går ner och detta är väl mitt sätt att borra ner huvudet i sanden och inte förfäras över nedgången för min portfölj, även om jag sett att mitt innehav i Blackpearl ska köpas upp.

5 kommentarer:

 1. Jag må säga att du har valt en utmanande tidpunkt för att inte logga in på din depå. Själv har jag varit in och sett över mina placeringar, mest för att liksom försäkra mig om att allt är i sin ordning (det händer inte varje månad).

  Ett sätt att tänka kring risknivå är att man kanske behöver se över den, om man inte sover gott, eller känner ett behov av att sänka risken när marknaden ser ut som den gör i dagarna.//Stavros

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stavros. Ja, när jag bestämde mig och skrev utkastet till inlägget var läget fortfarande lugnt. Vi får se hur det ser ut i början av november när jag loggar in på depån igen.

   Jag sover gott om natten, vilket får duga som tecken på att jag har rätt allokering bland mina investeringar. Skulle jag logga in och se tappet kanske jag inte skulle sova så gott längre... :-)

   Tack för kommentar.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Att inte logga in så vansinnigt ofta är nog bara klokt. Det är ju en vedertagen sanning att på börsen ska man vara långsam och långsiktig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. Om det nu verkligen blir så även denna gång (jag läser ju om stora nedgångar i tidningarna) får vi se. Jag sover dock gott om natten - förhoppningsvis inte bara för att jag inte loggat in och sett utvecklingen i min egen portfölj.

   Radera