söndag 26 april 2015

Fondavgifter och fondavgifter

Som nämnts tidigare har jag lärt mig en hel del genom att läsa Sparrebellen och på Bogleheads. I korthet har jag därför (i min fondportfölj) valt att regelbundet köpa fonder med låga avgifter (i princip, se tabell nedan). Det enda man kan vara någorlunda säker på är avgifternas storlek. Utvecklingen kan variera.

Med anledning av detta inlägg har jag tittat lite närmar på detta och den siffra jag (liksom många andra antar jag) tittar på är den s k förvaltningsavgiften - det är den avgift som brukar nämnas vid fondköp, t ex på Avanza.

Vad som egentligen spelar roll (förutom utvecklingen så klart) är ju den egentliga kostnaden för den fond man köper. Denna består av flera komponenter som inte syns i förvaltningsavgiften! Ett mer rättvisande mått är "Totalkostnadsandel (TKA) - de totala kostnaderna i procent av fondens genomsnittliga förmögenhet. TKA innefattar förvaltningsavgift, tillsyn, räntor, skatter och diverse övriga kostnader, samt transaktionskostnader (courtage) för köp och försäljning av värdepapper."[källa: Wikipedia artikel om förvaltningsavgift]

Om jag tar en titt på de fonder jag äger i min fondportfölj ser det hyfsat ut med tanke på förvaltningsavgift och Norman-belopp**:

Fond Förvaltningsavgift*
Norman-belopp**
AVANZA ZERO
0,00%
0 kr
Spiltan Räntefond Sverige
0,10%
785 kr
SPP Aktiefond USA
0,20%
1 845 kr
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
0,20%
2 028 kr
Swedbank Robur Indexfond Asien
0,20%
3 452 kr
SPP aktiefond global
0,30%
2 695 kr
Nordea European Corporate bond
0,60%
6 258 kr
Handelsbanken Råvarufond
0,70%
6 647 kr
Carnegie Corporate bond
0,95%
8 211 kr
Didner & Gerge Aktiefond Sverige
1,22%
10 564 kr
Handelsbanken Företagsobligationsfond (parkeringsfond)
0,95%
6 362 kr

Skillnaden i definition (se nedan) skulle kunna förklara varför fonder med samma förvaltningsavgift har olika Norman-belopp.

(Parkeringsfonder är som nämnts i tidigare inlägg den find i vilken jag "parkerar" pengar till dess att det är dags för det uppsatta månadssparandet. Jag har med andra ord "försparat" pengar in i denna depå.)

Didner & Gerge Aktiefond Sverige sticker ut vad gäller avgifter, men än så länge går den bättre än gratisfonden Avanza i  min fondportfölj, så detta tillsammans med min "10 fonder, 10% vardera" princip gör att den får vara kvar.

Jämförelse mellan Didner & Gerge Aktiefond (grön linje) och Avanza Zero (brun linje). [källa: Avanza]


*) Förvaltningsavgift är en avgift som fondbolag tar för förvaltning, administration och förvaring av fonder. Vanligtvis anges förvaltningsavgiften på årsbasis, men tas ut dagligen och räknas av från fondens andelsvärde. [källa: Wikipedia artikel om förvaltningsavgift]

 **) "Norman-belopp är en prognos för den sammanlagda kostnaden i fonden för ett sparande på 1000 kronor per månad i 10 år. Denna beräkning görs i första hand på den genomsnittliga historiska avgiften för fonden och andra redovisade kostnader [min fetstil] för de senaste fem åren. Om det inte finns tillräcklig data så beräknas det i andra hand på fondens förvaltningsavgift plus de genomsnittliga extra kostnaderna i fondens Morningstar-kategori." [källa: Avanza]. Uppkallat efter Peter Norman (finansmarknadsminister då Morningstar införde detta sätt att mäta fonders avgifter).

En vacker dag ska jag kolla upp totalkostnadsandelen för mina fonder och se hur det stämmer med angivna Norman-belopp (som man naturligtvis inte ska stirra sig blind på).

Se även Fondkollen.se

Kommentarer, idéer?

2 kommentarer:

 1. För mig är avgift endast en del av bedömning. Jag brukar kolla hur fonder utvecklas jmf med liknande fond speciellt när de gå ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar. Du har naturligtvis rätt att avgift endast är en del av bedömningen. I min värld börjar det med hur mycket av det investerade kapitalet som ska vara i aktier, obligationer etc. Sedan vilken typ av aktier, sedan vilken typ av fonder etc. (Ett inlägg i sig.)

   Angående att kolla utveckling: Det svåra är att baserat på historien förutsäga framtiden (både i upp- och nedgång). Har du någon fond att rekommendera eller (o)gillar du någon av de jag räknar upp?

   Radera