lördag 18 april 2015

Initiala tips kring investeringar

Jag har för avsikt att skriva några inlägg kring investeringar. Det som triggade mig till detta är en diskussion jag nyligen haft med en yngre släkting där han frågade mig om råd hur han skulle investera ca 30 000 kr som han säger sig inte behöva under några år framöver.

Mina omedelbara tankar:

1) Hur får jag honom att undvika de misstag jag gjort under årens lopp (t ex sälja vinnar och behålla förlorare, gå ur för tidigt, inte ha en nedskriven strategi osv.)?

2) Hur får jag honom att först läsa på, sätta en strategi och inte att andras råd (inklusive de från mig) ska tas med en nypa salt och man är själv ansvarig för sina beslut?

3) Stockholmsbörsen står högt, men det trodde jag redan för två år sedan - vilket till dags dato har visat sig riktigt fel.

Min unge släkting har ännu inte investerat sina pengar, men det verkar som att han (liksom jag) kommer att investera en del i Brummer Multi Strategy, en fond jag gillar, även om den under 2014 naturligtvis inte hade någon chans gentemot Stockholmsbörsen. För en intelligent diskussion om denna fonds fördelar samt alternativ hänvisar jag till en intressant krönika av Jonas Lindmark på Morningstar: Välj rätt sorts hedgefond

Övriga tips till min unge släkting inkluderade att läsa på. Jag rekommenderar stark att följa de råd som finns att finna på Bogleheads. Jag hade varit rikare idag om jag hade följ de råd som anges där. Nu har jag dock kommit till insikt och lever mer enligt deras devis, men jag ber att få återkomma kring detta i ett separat inlägg.


1 kommentar:

  1. Tack Per :-). Jag gillar din blogg. Jag har lagt upp en länk till den i min purfärska blogglista.

    SvaraRadera