lördag 19 november 2016

Investor - Köp

Investor är en av de aktier jag har haft ett tag i min portfölj och som för tillfället uppvisar +4,5% utveckling.

Nedan beskriver jag lite lättsamt bolagets bakgrund, lite om aktien och min rekommendation kring bolagets aktie i nuläget.

Bakgrund

Investor firade härom månaden 100-årsjubileum och den matematiskt kunnige förstår därmed att bolaget grundades 1916. I den alldeles utmärkta jubileumsboken kan man läsa sig till att behovet att skapa ett investmentbolag till slut fick "banken" (dagens SEB) - som länge var Wallenbergarnas maktfarkost - att skilja ut värden till just Investor. Enligt boken gjorde sig de tidigare ägarna till aktier i banken som fick aktier i 1916 års Investor en bra förtjänst tämligen omgående.

I boken kan vi läsa bl a läsa om hur de olika Wallenbergarna (de heter alltid antingen Marcus/Marc, Jacob eller Peter, alternativt som komplement har den imponerande titeln häradshövding) utvecklar Investor eller dess portföljbolag samt att alla de förändringar.

Intressant är också att det på de nedre sidorna i boken finns en tidlinje som kort beskriver vad som händer i världen. Ibland kan det leda den ouppmärksamme läsaren till att först förstå lite fel:

Den riktiga bildtexten till vänster, ej nedanför bilden.


De har också skapa en fin jubileumssida som kan vara värd att utforska.

Investor idag

Jag ska inte upprepa exakta förhållanden mellan noterade (t ex ABB, Atlas Copco, Ericsson) och intressanta onoterade innehav (t ex Mölnlycke), men kan konstatera att man genom att köpa Investor indirekt äger delar i några av de finaste bolagen i Sverige utan att för den del avstå från lite mer moderna investeringar. Ett mycket bra sätt att sprida sina risker med andra ord.

Man äger även Grand Hotel som nyligen drabbats av någon politisk korrekt storm, vilken vi får hoppas förpassas till de dammigaste av historieböcker inom kort.

En fin genomgång kan hitta här.


Aktien

Så till det viktigaste av allt - kan aktien tänkas vara något att ha?

Substansvärde (2016-09-30): 380 kr / aktie

Aktiekurs (2016-09-30): 317,7 kr / aktie

Ovanstående ger en substansrabatt på fina (380 - 317,7) / 380 = 16%.


Direktavkastning: 3,2% (förutsatt oförändrad utdelning).


Sedan slutet på september har kursen i Investor B gått från ovanstående till 310,5 medan (2016-11-18) medan OMXS30 (som återigen får stå värd för en grov jämförelse mot substansvärdet) gått upp en aning.Sedan tredje kvartalets rapport har alltså Investoraktiens utvecklats lite sämre än index som får utgöra en mycket grov approximering av substansvärdet. Substansvärdet har med andra ord snarare ökat än minskat sedan slutet av det tredje kvartalet.

Några andra parametrar

1) Att ta rygg på en så framgångsrik familj som Wallenberg känns inte fel.

2) Som redan nämnts är Investor i mitt tycke ett defensivt innehav som dock innebär att man indirekt äger delar av många fina bolag med långa anor.

3) Jag investerar i Investor B. A aktien är lite billigare och rekommenderas av vissa. Jag slarvade lite när jag gjorde de första inköpen visar det sig.

Min slutsats

Investor är inte den mest spännande aktien i min portfölj, men den "känns rätt" och tillsammans med ovanstående resonemang kommer jag att öka på nuvarande kursnivåer.

Köp.


6 kommentarer:

 1. Riktigt fint bolag som jag ockdå vill öka i. Har för närvarande ca: 3,4% av portföljen i investor. Jag skulle gärna ha 5-7% där.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag själv har ca 12% av aktieportföljen i Investor. Det kan tyckas mycket, men jag har valt en strategi med litet antal aktier.

   Tack för kommentar.

   Radera
  2. Jag tycker det låter som en bra viktning! Därför jag vill öka upp Investor :).

   Radera
 2. Trevlig text kring Investor! Jag har själv inte haft möjligheten att bläddra i jubileumsboken men hoppas på att kunna göra det framåt jul

  Investor utgör ungefär 7% av min portfölj och det är ett av de bolagen som jag funderar på att fylla på i den närmaste tiden. Jag önskar oss en trevlig resa tillsammans med Wallenberg!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du kommer att gilla boken. Beroende på hur näringslivshistoriskt (vilket ord!) intresserad du är kommer du att kunna ha antingen mycket eller väldigt mycket glädje åt boken.

   De delar jag själv valde att läsa lite mer om (och inte bara skumma igenom) var mycket intressanta.

   Radera
 3. Jag gillar också Investor och de är aldrig fel att köpa eller äga!

  SvaraRadera