fredag 25 november 2016

Och i Europa börjar det blåsa upp till storm...igen

Ja, mina vänner. Den närmaste tiden kommer att bjuda på något som påverkar oss snabbare och långt mer än vem som vann det amerikanska presidentvalet (där jag för övrigt tror att herr Trump kommer att överraska på den positiva sidan).

Tufft med fina frisyrer när det blåser ordentligt i gamla hederliga "Europe".

Långt närmare våra egna domäner är det naturligtvis dags för lite gammal hederlig kris i Europa. Några axplock (förutom de gamla vanliga problem med t ex Grekland som sopas under mattan med jämna mellanrum):

1) Italienarna röstar om omfattande reformer kring sitt styrelseskick. En del har börjat tröttna kring att på papperet ha fem år långa mandatperioder, medan verkligheten har gett dem 65 regeringar sedan andra världskriget. Imponerande. Naturligtvis har den gamle nestorn Berlusconi uttalat sig negativt till de föreslagna förändringarna. Den unge premiärministern, Matteo Renzi, har lovat att avgå om förändringarna inte går igenom och eftersom detta inte verkar helt osannolikt har marknaderna börjat reagera:2) Våra vänner i Turkiet hotar inte helt oväntat med att öppna gränserna och låta tre miljoner "flyktingar" ta sig till Europa. Dock är detta inte något större problem, eftersom de är välkomna att bidra till välfärden i Sverige där vi är mästare på att integrera människor från nya kulturer och lyckas impregnera nykomlingar med våra universellt fantastiska värderingar utan problem. Naturligtvis kommer länder som Polen, Ungern etc. låta oss "få" alla, utan att rent egoistiskt ta för sig först - schyssta grabbar, eller hur?

3) I Frankrike kan en viss Le Pen (som tur är dottern, inte den tokige fadern alltså) vinna presidentvalet nästa år och det finns de som då tror att hon kommer att begära Franrikes utträde ur EU, vilket i praktiken skulle innebära början på slutet på denna fantastiska union där man inte enbart handhar frågor som frihandel, utan naturligtvis ser till att föda Frankrikes bönder med pengar från hela Europa.

4) Brexit: Som jag förutspått tidigare kommer det inte att bli någon ordentlig Brexit, även om själva resultatet av omröstningen fick pamparna i Bryssel att tänka till lite. Att de goda engelsmännen verkligen skulle utgå ur den inre marknaden finner jag ytterst osannolikt och därmed kommer man fortsatt att gå med på fri rörlighet etc. Naturligtvis kommer det inte att kallas för detta och det kommer att komma en del småförändringar för att lura de allra mest godtrogna, men i praktiken kommer det inte att bli någon enorm skillnad. Annat än för de advokat- och konsultfirmor som kommer att kunna fakturera många dyra timmar på meningslösa "förhandlingar".

Jämfört med punkterna ovan är herr Trump småpotatis, om han nu inte verkligen får för sig att hålla sig till Natos åtagande. Då blir det inte så kul. I Europa. Igen.

Bitter? Jag? Ånej, inte alls. Det är ju fredag och jag sitter här med ett glas rött. Spännande kommer det att bli de närmsta månaderna/åren och jag befarar även lite skakigt på våra aktiemarknader, men den som lever får se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar